Într-o țară a iluziilor și a maselor controlate de un regim totalitar, fotbalul pare că reprezintă singura gură de oxigen a oamenilor. După ce jucătorul australian Erik Paartalu a povestit pentru CNN despre aventura pe care a avut-o cu echipa sa la Phenian, ProSport revine cu un nou episod din „Locul în care fotbalul se joacă sub traiectoria rachetelor”.
Republica Populară Democrată Coreea de Nord face parte din grupul celor cinci state comuniste din zilele noastre, alături de China, Cuba, Laos și Vietnam. În Peninsula Coreea nu există un tratament mai permisiv, ca în celelalte state. Dictatura e la ordinea zilei. Paralela de 38 de grade reprezintă granița dintre Nord și Sud, în Peninsula Coreea. Total în contradicție cu Europa și America de Nord, în Coreea sudul prosperă și nordul moare de foame. Rachetele nucleare și parodiile de la Hollywood despre dictatorul Kim Jong-un sunt bornele care pun Coreea de Nord pe hartă în zilele noastre.
Posterul filmului „The Interview”, pus în scenă de Seth Rogen și James Franco, care îl ironizează pe liderul de la Phenian, Kim Jong-un
Campionatul intern din Coreea de Nord numără, în prezent, 11 echipe. Competiția e structurată pe trei sub-campionate, echipele fiind împărțite pe trei clase valorice. Campioana en-titre este echipa „25 Aprilie”. De ce se numește așa? Pentru că data de 25 aprilie reprezintă ziua înființării armatei. Din cauza regimului totalitar, perioada de mercato nu există în Coreea de Nord. Până în 2014, câștigătoarele campionatului nu puteau participa la nicio competiție continentală, dar între timp, organizația fotbalului asiatic, AFC, echivalentul UEFA pentru Europa, a decis să invite și echipe din Coreea de Nord să participe la Cupa AFC. Competiția este o întrecere dedicată țărilor care nu trimit echipe în Liga Campionilor Asiei, cum ar fi Siria, Laos sau Iraq.
VIDEO | Atmosfera unui meci din Coreea de Nord: 25 Aprilie – FC Phenian 2-0, disputat în 2013, pe arena Yanggakdo. Nu există niciun loc liber pe stadion. În tribune găsești în mare parte militari, înarmați cu tobe și alte obiecte zgomotoase. Se aplaudă în sincron, dar aproape de perfecție. Parcă ar fi o masă de roboți, controlați prin telecomandă. Un reporter le ia vox-uri celor prezenți la meci. Cu toții spun că se simt minunat. Toată lumea zâmbește, unii mai forțat decât alții. Totul pare perfect. Mult prea perfect pentru lumea reală. Jucătorii fac plecăniuni în fața tribunelor, la început și la final.
Cele mai notabile performanțe din istoria fotbalului din Coreea de Nord sunt legate de echipa națională. În 1966, prima reprezentativă a Coreei de Nord s-a calificat în premieră la Campionatul Mondial, găzduit de Anglia. Asiaticii au fost repartizați în grupa a patra, alături de Italia, URSS și Chile. Parcursul avea să uimească o lume întreagă:
Etapa 1: URSS – Coreea de Nord 3-0 (Malofeyev 31, 88, Banishevskiy 33)
Etapa 2: Chile – Coreea de Nord 1-1 (Marcos 26-pen. / Park Seung-Zin 88)
Etapa 3: Coreea de Nord – Italia 1-0 (Pak Doo-Ik 42)
„Am învățat că fotbalul nu înseamnă numai victorii. Oriunde în lume, fotbalul poate îmbunătăți relații diplomatice și poate aduce pacea”, a spus Pak Doo-Ik, într-un documentar britanic realizat despre echipa din 1966.
URSS a câștigat grupa, cu punctaj maxim, iar Coreea de Nord a învins Italia în meciul decisiv pentru locul secund. Erau prima echipa asiatică ajunsă vreodată în sferturile Cupei Mondiale. În faza eliminatoare au dat peste Portugalia lui Eusebio. După 22 de minute tabela arăta 3-0 pentru Coreea de Nord și totul părea terminat. Eusebio a marcat nu mai puțin de patru goluri, în doar 16 minute, și aventura micuței naționale a Coreei de Nord lua sfârșit. Scorul final, Portugalia – Coreea de Nord 5-3, a fost stabilit de Jose Augusto în minutul 80. Lusitanii aveau să câștige „bronzul” la turneul final, după o finală mică disputată în compania URSS-ului. Anglia învingea Germania în ultimul act, scor 4-2, pe Wembley.
Africa de Sud, 2010. 44 de ani mai târziu, Coreea de Nord revine la Cupa Mondială! Grupa e de-a dreptul infernală: Brazilia, Portugalia și Coasta de Fildeș. Liderii de la Phenian au închiriat 1000 de figuranți chinezi care să facă galerie echipei naționale la turneul final. Față de Campionatul Mondial din ’66, rezultatul a fost catastrofal:
Etapa 1: Brazilia – Coreea de Nord 2-1 (Maicon 55, Elano 72 / Ji Yun-Nam 89)
Etapa 2: Portugalia – Coreea de Nord 7-0 (Meireles 29, Simão Sabrosa 53, Hugo Almeida 56, Tiago 60, 89, Liédson 81, Cristiano Ronaldo 87)
Etapa 3: Coreea de Nord – Coasta de Fildeș 0-3 (Yaya Touré 14, Romaric 20, Salomon Kalou 82)
Kaka împotriva nord-coreenilor. Foto zimbio.com
Întoarcerea la Phenian a reprezentat începutul coșmarului pentru jucătorii și staff-ul echipei naționale. Timp de șase ore, jucătorii au fost ținuți în picioare într-o piață din Capitală, unde ministrul sportului i-a criticat și i-a umilit. 400 de oameni au fost aduși să asiste la această mustrare a echipei naționale. Antrenorul a fost exclus din partid și trimis să lucreze în mină. S-a zvonit că acesta a fost urmat și de o parte din jucători. În Coreea de Sud s-a scris, la vremea respectivă, că jucătorii au scăpat ieftin: „Pe vremuri, sportivii și antrenorii care aveau rezultate slabe erau trimiși la închisoare.” Președintele FIFA de atunci, Sepp Blatter, declara că s-a demarat o anchetă cu privire la umilința prin care au trecut membrii echipei naționale. La scurt timp după aceea, FIFA anunța că investigația a fost închisă, acuzațiile fiind considerate nefondate. Federația de Fotbal Nord-Coreeană s-a apărat spunând că totul făcea parte din pregătirea fizică a jucătorilor.
Atacantul Jong Tae-se, la intonarea imnului înaintea meciului cu Brazilia. Foto China.org
VIDEO | Un moment amuzant în care a fost implicată echipa națională a Coreei de Nord. În timpul meciului disputat în compania Coastei de Fildeș la Cupa Mondială din 2010, antrenorul l-a chemat pe căpitanul echipei la marginea terenului pentru a îi oferi câteva indicații. Emmanuel Eboué a tras cu urechea la sfaturile tehnicianului, după care s-a uitat către acesta și a dat din cap de parcă a înțeles ce a spus.
VIDEO | Conducătorul suprem al statului, Kim Jong-un, a coborât în iarbă, după ce a asistat la un meci de fotbal. La final, jucătorii au plecat capul în fața liderului și i-au strâns mâna. Cele două formații l-au aplaudat de câte ori au avut ocazia pe Kim Jong-un.
VIDEO | Propaganda! Brazilia, 2014. Pe YouTube apare un clip video, despre care se spune că ar fi sustras dintr-un buletin de știri de la Phenian. În videoclipul respectiv, prezentatoarea anunță că echipa națională a Coreei de Nord va juca finala Cupei Mondiale în compania Portugaliei. E posibil că acest clip să fie de fapt o farsă născocită de un internaut. În realitate, Coreea de Nord nu s-a calificat la un al treilea turneu final, după cele din ’66 și 2010. Desigur, media este manipulată după placul liderului Kim Jong-un, de aici și posibilitatea ca filmarea să fie reală.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER