Fost coechipier cu Dan Petrescu la Chelsea, Mark Hughes este de părere că Dan Petrescu poate antrena cu succes în Anglia și s-a arătat surprins că românul nu a avut această oportunitate până acum.
Hughes, care a fost selecționerul Țării Galilor între 1999 și 2004 și a antrenat mai recent pe Manchester City, Stoke City sau Southampton, a vorbit și despre echipele României contra cărora a evoluat în perioada „Generației de Aur”.
Mark Hughes este unul dintre cei mai importanți jucători din istoria recentă a lui Manchester United, pentru care a evoluat timp de 13 sezoane în anii 80 și 90. Hughes a fost coechipier cu Dan Petrescu la Chelsea între 1995 și 1998 și a avut o carieră bogată la nivelul echipei naționale a Țării Galilor, fiind și selecționerul ei timp de cinci ani.
În cariera sa de antrenor, Hughes a manageriat și pe Blackburn Rovers, Manchester City sau Stoke City, fiind cel mai recent manager la Southampton în 2018. Pe perioada EURO 2020, Mark Hughes este ambasador Betfair.
„Bursucul” a câștigat cinci titluri de campion al Ligii 1: unul alături de Unirea Urziceni și patru pe banca tehnică a CFR Cluj. În prezent, Dan Petrescu e liber de contract.
„Dan Petrescu era un tip grozav pe care să-l ai în vestiar” a spus Hughes, continuând să-l descrie pe fostul său coleg drept un fundaș lateral foarte bun. „Era foarte inteligent prin felul în care combina pe teren, iar pasele sale erau mereu bune. Făcea și incursiuni foarte bune pe flancuri și de multe ori ajungea în spatele liniei de apărători adverși, ceea ce pentru un fundaș lateral este un bonus.
De multe ori jucătorii de pe poziția lui alergau mult în sus și în jos, dar nu ajungeau în poziții bune pentru a produce ocazii. Dan era mereu acolo, avansat și juca unghiuri bune. A fost totodată și un jucător care se apăra bine, dar acest lucru era de așteptat de la un fundaș lateral” a spus Hughes pentru Betfair.
„Petrescu a ajuns la Chelsea într-un moment în care lucrurile se schimbau în bine. Eu am ajuns la club în 1995, în același sezon în care a venit și el. A fost o perioadă în care Chelsea a început să construiască o echipă căutând jucători în toată piața din Europa. Gianluca Vialli și Gianfranco Zola au venit la rândul lor în anul următor, așa că a fost un moment entuziasmant pentru club.
Petrescu făcea parte din acel grup de jucători despre care fanii Chelsea au o părere foarte bună. Colegii lui la fel, fiindcă am apreciat ceea ce a adus echipei” a continuat acesta.
Mark Hughes a evoluat pentru Chelsea între 1995 și 1998, fiind în toată perioada coechipier cu Dan Petrescu, antrenor care a fost dorit la FCSB de către Gigi Becali.
„Sunt surprins că Petrescu nu a avut parte de oportunități de a antrena în Anglia. Dacă ne uităm peste unii dintre cei care au ajuns să antreneze în League One sau Championship (n.red. – ligile 2 și 3 din Anglia), sunt antrenori străini care nu au un CV la fel de bun nici în antrenorat, nici în carierele de jucători, dar au primit oportunități decente.
Poate a fost o alegere personală. Aș crede că a primit oportunități dată fiind reputația pe care o are, dar poate că au existat motive pentru care nu s-au concretizat. Mă surprinde acest lucru fiindcă Petrescu și-a continuat cariera în antrenorat și s-a descurcat foarte bine” a explicat Hughes, concluzionând amuzat: „Poate ar trebui să-și schimbe agentul”.
Hughes și-a amintit și de o înfrângere dramatică suferită în 1992 contra României, când era căpitanul Țării Galilor. În calificările pentru Cupa Mondială din 1994, România a învins cu 5-1, Gică Hagi marcând două goluri.
„România a avut jucători extraordinari în 1992. Petrescu și Gheorghe Hagi erau extraordinari. Au fost foarte buni în acel meci, iar noi am primit goluri în mod repetat din contraatacuri. Eram conduși cu 5-0 la pauză și ne-am consolat cu faptul că ne-am spus că am câștigat a doua repriză. Echipa României a fost la un cu totul alt nivel. Jucători precum Hagi sunt pe bună dreptate considerați legende în fotbalul românesc și au avut cariere uriașe. N-am putut să ne apropriem de ei în acea zi” a declarat Hughes despre meci în interviul cu Betfair.
„În 1994 România era deja văzută drept o echipă foarte puternică. Nu era la nivelul Germaniei sau Braziliei pe scena fotbalului mondial, dar era considerată foarte bună, cu jucători de calitate care știai că pot ajunge departe în turneu. România a avut acel elan și a surprins lumea cu fotbalul etalat. Cei care s-au uitat la acea Cupă Mondială pentru prima oară poate că nu știau cât de bună era echipa, însă în cercurile noastre toată lumea știa” a încheiat acesta.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER