De la Ronaldo la de Jong. Cel mai de succes arbitru englez vorbește despre erorile care i-au marcat cariera și o imagine istorică. „La pauza finalei eram devastat”

Fostul arbitru englez Howard Webb a vorbit recent despre două greșeli majore care i-au marcat cariera. Cea mai importanta a fost cea din finala Cupei Mondiale din 2010 dintre Spania și Olanda, când Nigel de Jong trebuia eliminat după un fault criminal la spaniolul Xabi Alonso. Chiar și așa Spania a câștigat titlul mondial prin golul lui Andres Iniesta din minutul 116.

Webb, în vârstă de 45 de ani spune că a fost „devastat” de faptul că a ratat lovitura de picior a mijlocașului olandez de Jong când a arbitrat finala de la Johannesburg. „Batavul” a avut o intrare cu talpa chiar pe pieptul lui Alonso în prima repriză, acesta văzând doar cartonșul galben, deși conform regulamentului se impunea „roșu” direct.

În autobiografia sa „The Man in the Middle” (trad. – Omul de la centru), fostul central englez povestește cum a văzut el incidentul la momentul respectiv: „Xabi Alonso i-a trimis mingea cu capul lui David Villa, iar în proces de Jong l-a lovit. La momentul acela eram poziționat la 10 metri în spatele lui Xabi Alonso, așa că nu am văzut exact punctul de impact și nici modul în care a lovit de Jong. Cu toate astea știam că a fost o intrare întârziată și că se impunea o sancțiune disciplinară. Niciunul din ceilalți arbitri nu mi-a transmis nimic în cască pentru a-mi sugera că trebuie o sancțiune mai gravă, așa că am luat decizia de a acorda cartonaș galben pe baza celor văzute de mine, și anume o intrare neglijentă a mijlocașului olandez. Vă spun cu mâna pe inimă că niciun moment nu mi-a trecut prin cap că faultul ar fi de „roșu”. „

„La momentul acela, pe teren am fost sigur că am luat decizia corectă, fără cea mai mică urmă de indoială. Nu m-am ferit să iau o decizie care să influențeze decisiv meciul, nu m-am simțit copleșit de importanța partidei și nu am fost supus presiunii din partea FIFA de a nu elimina vreun jucător. Pur și simplu am acordat sancțiunea care se impunea în urma a ceea ce văzusem eu. Acesta e adevărul.”

„Cu toate acestea, în momentul în care am scos cartonașul a existat o reacție furioasă a spaniolilor atât din teren cât și de pe bancă. Am crezut că erau supărați din cauza faptului că olandezii jucau foarte dur, nu doar de faza respectivă. De asemenea credeam că sunt nemulțumiți de faptul că nu am lăsăt avantaj când mingea a ajuns la Villa.”

Abia la pauză am realizat că la faultul făcut de Nigel de Jong s-ar fi impus eliminare…Eram devastat. Se părea că nu acordasem un cartonaș roșu în finala Cupei Mondiale. Mă gândeam că trăiesc un coșmar. Când m-am întors pe teren capul mă durea și inima îmi tresărea din piept.”

O altă eroare de arbitraj pe care Webb a recunoscut-o a fost reprezentată de faptul că nu l-a eliminat pe Cristiano Ronaldo într-un derby Manchester, pe vremea când portughezul juca pentru United.

„Îmi amintesc faptul că Roanldo m-a aplaudat ironic pentru că îi arătasem cartonașul galben la scurt timp după începerea partidei. Stăteam în dubiu dacă să-i arăt și al doilea „galben” sau sa-l avertizez doar verbal. Când elimini pe cineva este o decizie importantă. Dacă nu este o situație legată de fotbal, o intrare dură sau un fault care să impiedice un contraatac te face să te gândești dacă o poți gestiona.”

„Am luat decizia de a-l avertiza verbal și până în ziua de azi nu sunt sigur că am luat decizia corectă. Poate ar fi trebuit să ies în evidență și să nu tolerez asemenea comportament. Acest episod s-a întâmplat la scurt timp după ce inițiativa „Respect” a fost lansată de federație și era de datoria oamenilor ca mine să stabilească standardul, dar câteodată presiunea și magnitudinea momentului își pun amprenta asupra ta. Vrei să fii sigur că aveai doar o variantă disponibilă și că nu ai avut o reacție exagerată. Nu este niciodată ușor să ajungi la un echilibru.”

Howard Webb a activat ca arbitru între 2003 și 2014, aflându-se pe lista FIFA din 2005. În 2010 polițistul din Yorkshire s-a aflat la „centru” atât la finala CM din Africa de Sud cât și la cea Champions League de la Madrid.


Articol scris de Cătălin Chivulescu

Publicat: 19 10. 2016, 21:57
Actualizat: 19 10. 2016, 22:35