Drama unui star prezent la meciul Generației de Aur: „Sunt în doliu. Doi membri ai familiei mele au fost împușcați în cap”
Unul dintre marile staruri prezente la meciul de adio al Generației de Aur, francezul Christian Karembeu, trăiește o dramă personală.
El a dezvăluit luni, după întoarcerea de la București, că mai multe rude ale sale au fost ucise în timpul violenţelor care au avut loc recent în Noua Caledonie, teritoriu francez aflat în Oceanul Pacific.
Karembeu este născut pe insula Lifou, din acea zonă, într-o familie cu optsprezece copii, și a sosit în copilărie în Franța. Fotbalistul format de FC Nantes, cu 53 de selecții, campion mondial în 1998 și european în 2000, a vorbit, la postul de radio Europe 1, despre situaţia din Noua Caledonie şi violenţele comise.
Christian Karembeu și-a pierdut un nepot și o nepoată
Christian Karembeu a fost prezent la meciul de retragere a Generației de Aur, cu toate că trece printr-o dramă personală de proporții.
„Sunt în doliu (…) Mi-am pierdut membri ai familiei. Am pierdut mai mulţi membri ai familiei, de aceea am tăcut în ultimul timp. Pentru că sunt în doliu. Doi membri din familia mea au fost împuşcaţi în cap de lunetişti”, a spus fostul mijlocaş.
Întrebat dacă a fost vorba despre asasinate, el a răspuns: „Cuvântul este puternic, dar… este adevărat că da, este un asasinat şi sperăm că vor exista anchete şi investigaţii în privinţa acestor crime”. Fostul fotbalist de la Real Madrid a precizat că un nepot și o nepoată sunt nefericitele victime ale violențelor, care au ucis șapte persoane, de la începutul confruntărilor.
Revoltele din Noua Caledonie au izbucnit din cauza unui nou proiect de lege, adoptat de legislatorii de la Paris, care le va permite rezidenţilor francezi care locuiesc în Noua Caledonie de 10 ani să voteze în alegerile provinciale.
Macron s-a deplasat de urgență în arhipelagul din Pacific
E o măsură de care unii lideri locali se tem că va dilua votul indigenilor kanak și va spori puterea Franței, care are interes să mențină controlul asupra arhipelagului din Pacific, unde sunt numeroase zăcăminte miniere.
Președintele Macron a efectuat o vizită surpriză la Noumea, pentru a calma situația, dar starea de urgență nu a fost încă ridicată.
Autoritățile au interzis timp de 12 zile Tik-Tok-ul, principalul mijloc de propagandă folosit de contestatari.