Mai tari ca ai noștri!** Un parlamentar de la Kiev acuză membrii puterii că au „ascuns” TREI MILIARDE de euro, prin câteva contracte dubioase
O firmă cu sediul în Belize a primit contracte de 650 de milioane de euro
Un parlamentar european cere UEFA să investigheze acest caz
Deși ucrainenii au fost lăudați de curând de Michel Platini pentru organizarea ireproșabilă a Euro 2012, un scandal uriaș a izbucnit în presa vecină. Membri importanți ai puterii de la Kiev au fost acuzați de câțiva parlamentari ai opoziției că au furat peste trei miliarde de euro, bani publici, din fondurile destinate organizării turneului european, prin diferite inginerii financiare, care mai de care mai complexe. Conform lui Ostap Semerak, parlamentar al opoziției și unul dintre principalii contestatari ai regimului condus de președintele Viktor Ianukovici, acuzații au pus la punct un sistem perfect, prin care au „reușit” să dubleze costurile de organizare ale turneului european. Iar primul cap a căzut deja! Volodimir Artiuh, șeful companiei care se ocupă de stadionul „Olimpic” din Kiev a mărturisit că a deturnat 2,5 milioane de euro din banii rezervați renovării arenei din capitala Ucrainei, cu care a modernizat sediul principal al firmei „AK Engineering”, pe care o conduce.
Jaf la drumul mare!
Înainte de primul meci de la Euro 2012, guvernul ucrainean a anunțat că a cheltuit patru miliarde de euro pentru organizarea turneului, cu aproape un miliard și jumătate mai mult decât estimările inițiale. Totuși, cifrele oferite de premierul Boris Koleșnikov nu ar fi reale! Semerak argumentează: „Plătitorii de taxe au fost jefuiți la drumul mare! Euro nu a costat patru miliarde de euro, ci aproape opt! Iar toate aceste costuri au fost plătite din buzunarele contribuabililor”. Schema folosită, dezvăluită de același Semerak, a fost una bine pusă la punct de noua putere ucraineană, care a câștigat alegerile din 2010.
Contracte „grase” pentru firme din Insulele Belize
„Imediat după ce au câștigat alegerile, băieții lui Ianukovici au anulat licitațiile prin care se atribuiau proiecte de infrastructură pentru Euro 2012. O nouă agenție guvernamentală, condusă de prim-ministrul Koleșnikov, a oferit contracte pe ochi frumoși”, a spus Semerak în cotidianul Kiev Post. În urma acestei decizii, guvernul ucrainean a abandonat o bună parte din investițiile private propuse, iar 80% din costurile Euro 2012 au fost acoperite din bugetul de stat.
Cotidianul Kiev Post a publicat și povestea firmei „Altkom” din Donețk, căreia guvernul de la Kiev i-a încredințat aproape 650 de milioane de euro pentru diverse proiecte. Jurnaliștii ucraineni au descoperit că firma este deținută de o altă companie britanică, parte a unei companii cu sediul în Belize. Mai surprinzător a fost însă că director al companiei din Belize era o profesoară de yoga născută în Ucraina, care nici măcar nu știa în ce era implicată și primea un salariu de 400 de euro pe lună. „Nu știu nimic despre Altkom. Ei și-au făcut treaba într-un mod transparent, nu am ce să le reproșez”, a spus prim-ministrul Koleșnikov. Însă pentru guvernul de la Kiev apele par din ce în ce mai tulburi. Rebecca Harms, un parlamentar european, a cerut oficial UEFA să investigheze problemele din Ucraina. „UEFA trebuie să își asume responsabilitatea pentru aceste acuzații. În buzunarele cui au intrat acești bani?”, a afirmat politicianul german, care a promis că nu se va opri până când adevărul nu va fi dezvăluit.
Mai bine îl construiau de la zero
Renovarea stadionului „Olimpic» din Kiev a costat 461 de milioane de euro. „E incredibil cât au putut să fure politicienii noștri. Stadionul din Varșovia, construit de la zero, a costat cu 27 de milioane de euro mai puțin! Chiar și „Allianz Arena» a fost mai ieftin, 340 de milioane de euro! Iar mâna de lucru e mult mai ieftină în Ucraina decât în Germania», scrie cotidianul ucrainean Kiev Post. Arena Națională din București a costat 230 de milioane de euro.