Sigla Campionatului European de fotbal 2012 a fost folosită ilegal pe macheta publicitară a unei case de pariuri, care nu avea acceptul UEFA de a folosi elementul grafic aflat în proprietatea forului european, informează un comunicat al APTA-TESG.
„În urma monitorizării făcute de APTA-TESG pe piața de gambling din România înainte și în timpul desfășurării Campionatului European de Fotbal, am observat folosirea în mod repetat a unei reclame care conținea sigla Euro 2012 din Polonia și Ucraina, element grafic aflat în proprietatea exclusivă a UEFA. Sigla Euro 2012 a fost folosită în aceste machete publicitare, ea ocupînd mai mult de jumătate din spațiul grafic, fiind încadrată în partea superioară de marca si sigla «Casa Pariurilor», iar în cea inferioară de oferta de pariuri a respectivei case. APTA-TESG a verificat dacă există un parteneriat între UEFA și Casa Pariurilor, iar răspunsul a fost negativ. Ca urmare, această machetă publicitară poate fi socotită reclamă înșelătoare, mincinoasă și, de asemenea un furt intelectual, forul european rezervîndu-și dreptul de a cere despăgubiri în instanțe”, se arată în comunicatul remis agenției MEDIAFAX de către Asociația pentru Prevenirea și Tratarea Adicției – Transparență și Egalitate de Șansă în Gambling.
APTA-TESG consideră că macheta publicitară realizată de către Casa Pariurilor se încadrează în prevederile Art. 6 alin. 1 din Legea 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii, conform căruia o astfel de acțiune „induce în eroare sau este susceptibilă să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, în ambele ipoteze fie îl determină, fie este susceptibil să îl determine pe consumator să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o”.
APTA-TESG intenționează să sesizeze ANPC, FRF și UEFA în legătură cu situația prezentată. „Comportamentul Casei Pariurilor dezvoltă componente negative în raport de piața relevantă în domeniu, constituind o încălcare a legii precum și a drepturilor și intereselor legitime ale consumatorilor pariori. Aceste fapte duc la creșterea frecvenței de pariere și implicit la sporirea dependenței față de oferta de pariuri a respectivului operator. În concluzie, APTA-TESG își rezervă dreptul să sesizeze ANPC, Comisia de Autorizare a Jocurilor de Noroc din cadrul Ministerului de Finanțe, FRF și UEFA”, se mai arată în comunicatul APTA-TESG.
Contactată, Casa Pariurilor, urmează să dea un comunicat privind acest aspect.
Mircea Toma (Agenția de Monitorizare a Presei): „Un comportament care este incorent moral, este semnul că cel care l-a facut este oricând dispus sa încalce norme, reguli și în altă parte. Acest gest de a pune sigla UEFA, sigla oficială a Campionatului European ca suport pentru imaginea acestei case de pariuri care se numește Casa Pariurilor fără a avea dreptul să folosească această siglă ma alertează. Există o racilă răspândită la nivel mondial în lumea fotbalului, cea care influențează meciurile pentru a se genera câștiguri incorente la nivelul caselor de pariuri. În Finlanda am luat contact cu această situație, un secretar de stat mi-a comunicat ce probleme au ei legate de eforturile de a controla crima organizată din fotbal, cea care este construită pe aranjarea jocurilor. Asta e o casă de pariuri suspectă din punctul meu de vedere și nu recomand să fie folosită de persoanele care doresc să parieze onest pe niște meciuri de fotbal”.
Bogdan Naumovici (director agenție de publicitate): „Băieții ăștia de la UEFA nu se joacă, să se aștepte la niște procese. Cum este și cazul meu. Sunt în proces cu CIO, pentru că am facut Olipiada Oamenilor Obișnuiti, acum 4 ani, pentru o firmă producătoare de băuturi răcoritoare, în care ce se acuză e că am folosit cuvântul Olimpiada. Sunt de patru ani în procese. Aici discuția este de altă natură. Pentru că ai folosit logo-ul complet și încerci să induci ideea că tu ești casa oficială de pariuri a UEFA 2012, procesele vor fi infinit mai rele. Probabil că se vor termina mai repede, dacă e atăt de flagrant. Să iei logoul complet și să ți-l însușești, nu am văzut pe nimeni. Altcineva care are probabil dreptul să folosească logo-ul a dat un ban pe el. E un furt de proprietate intelectuală”.
APTA-TESG (Asociația pentru Prevenirea și Tratarea Adicției – Transparență și Egalitate de Șansă în Gambling) este o asociație de drept privat, structurată ca un ONG, care încearcă să prevină și să reducă dependența provocată de jocurile de noroc, se precizează pe pario.ro. APTA-TESG lansează și adaptează programe pentru prevenirea adicției, concepute de grupuri de phisologi și monitorizează piața de gambling.
Sursa: Mediafax
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER