ANALIZĂ MARIUS AVRAM | Care este diferența dintre cartonașul galben și cel roșu la o „talpă” dată adversarului? Tema de discuție la Euro 2020 care generează polemici
Săptămână trecută ne-a adus meciurile singurilor români prezenți la acest Euro 2020, Ovidiu Hațegan și Istvan Kovacs, împreună cu brigăzile lor. În lipsa echipei naționale urmăresc cu interes prestațiile celor șase conaționali, cărora le țîn pumnii la fiecare meci. Dar tema principală a fost culoarea unui cartonaș la o infracțiune des întâlnită pe terenurile de fotbal.
Istvan Kovacs a debutat la turneul final cu meciul Macedonia de Nord – Țările de Jos desfășurat la Amsterdam. Meciul, pe lângă debutul lui Istvan, a fost marcat și de retragerea unei legende a fotbalului nord-macedonean, Goran Pandev.
A fost un meci “curat”, fără prea multe probleme legate de arbitraj, un meci pe care Istvan l-a controlat autoritar de la un capăt la celălalt.
ANALIZĂ MARIUS AVRAM | Care este diferența dintre cartonaș galbenul și cel roșu la o „talpă” dată adversarului? Tema de discuție la Euro 2020 care generează polemici
Meciul, lipsit de miza calificării pentru ambele echipe, a fost dominat de echipa olandeză, deși primii care au marcat au fost macedonenii, gol anulat pentru un ofsaid milimetric.
Într-un fotbal fară VAR genul acesta de fază ar fi însemnat „a da credit atacului” și scorul ar fi fost 1-0 pentru Macedonia de Nord. Cu toate acestea victoria Olandei nu poate fi pusă la îndoială. Scorul final de 3-0 arată realitatea din teren și diferența evidentă de valoare dintre cele două echipe.
Alte faze de reținut au fost încă un gol anulat macedonenilor pentru ofsaid, de data aceasta o fază mai clară, și verificarea de către cei din cabina VAR a unui presupus fault asupra lui Pandev, premergător primului gol al echipei olandeze.
În final decizia lui Istvan Kovacs de a lasă jocul să continue a fost corectă. Felicitări pentru un debut reușit la campionatul european și mult succes pe viitor!
Ovidiu Hațegan, implicat în acordarea a doua eliminări în două partide
Meciurile lui Ovidiu Hațegan nu au fost lipsite de evenimente. Românul s-a remarcat că fiind singurul arbitru care a eliminat jucători la acest turneu final, cel puțîn până la finalul celui de-al doilea meci al său.
Fazele merită o analiză amănunțită având în vedere specificul lor și similitudinile dintre ele.
Avem două faze asemănătoare, prima sancționată cu cartonaș galben fiind vorba de un atac imprudent, iar cea de-a doua cu cartonaș roșu, pentru un fault grosolan.
Criteriile pe care arbitri în teren le iau în calcul sunt următoarele: viteza atacului, intensitatea, răutatea, direcția crampoanelor (spre gheata adversarului, spre gleznă, tibie sau minge), locul de contact (gheată, tibie, gleznă, genunchi, etc) și întrebarea, foarte importantă de altfel, dacă atacul pune sau nu în pericol integritatea fizică a adversarului.
Astfel în primul meci arbitrat de Ovidiu, Polonia – Slovacia, Grzegorz Krychowiak, jucător polonez, a fost eliminat în minutul 62 pentru primirea celui de-al doilea cartonaș galben.
De menționat că scorul era 1-1 și în final Slovacia a învins cu scorul de 2-1. Decizia a fost contestată pe teren de jucătorii polonezi dar a fost acceptată că fiind corectă ulterior de către analiștii și mass-media din Polonia.
Jucătorul polonez își calcă adversarul cu crampoanele pe gheată, așa cum se vede și în captura de mai jos. Instrucțiunile primite de arbitri de la UEFA pentru acest gen de fază sunt foarte clare: cartonaș galben, indiferent dacă este primul sau al doilea. Călcarea adversarului se petrece pe gheată, chiar pe vârful acesteia, fiind o „fază școală” de galben. Decizie corectă a lui Ovidiu Hațegan.
Talpa jucătorului galez este deasupra ghetei de joc
În cel de-al doilea meci al românului, Italia – Țara Galilor, în minutul 55, Ethan Ampadou, tânăr jucător galez, a fost eliminat direct pentru un fault grosolan. Această decizie a generat multe dezbateri pe blogurile de specialitate și în presă, părerile fiind împărțite între galben și roșu.
Este interesant de analizat captura foto comparativ cu cea de la primul meci pentru a vedea diferențele și a înțelege de ce a fost interpretată diferit acesta fază. Astfel remarcăm că talpa jucătorului galez este deasupra ghetei, pe glezna adversarului, existând o apăsare care putea să aibă urmări serioase.
Hațegan, aflat aproape de fază, a apreciat că această apăsare cu crampoanele direct pe glezna adversarului are intensitate și pune în pericol integritatea acestuia. Vedem cum diferența dintre galben și roșu este făcută de câțiva centimetri. Ovidiu Hațegan a luat din nou decizia corectă, cartonaș roșu.
Aștept cu interes meciurile următoare ale conaționalilor noștri.