Un fan îmbrăcat într-un tricou al Rusiei a vrut să vizioneze din mijlocul galeriei Ucrainei meciul cu Suedia de la Euro 2020. A părut un gest nebunesc, dar individul respectiv era unul pașnic.
Cei mai mulți dinte suporteri s-au amuzat, dar unii suporteri l-au luat la rost și chiar l-au bruscat. Totul a degenerat în doar câteva minute de la apariția fanului rus.
Ucraina s-a calificat, marţi, în sferturile de finală ale Euro-2020, după ce a învins, la Glasgow, pe Stadionul Hampden Park, cu scorul 2-1 (1-1, 1-1), în urma desfăşurării prelungirilor, reprezentativa Suediei. Golul victoriei a fost marcat în minutul 120+1, când ucrainenii erau în superioritate numerică.
Au marcat: Forsberg ’43 / Zincenko ’27, Dovbik ‘120+1. Nu este primul incident între cele două state la acest turneu final.
UEFA a mediat la începutul turneului final protestul Rusiei şi a cerut Ucrainei să schimbe tricourile pentru Euro-2020 care au creat un scandal diplomatic între cele două ţări.
Provocative fan in Russia football shirt (in Ukraine end) last night gets his Russian flag & Russia shirt ripped off his back The Ukraine fan was later kicked out according to reports pic.twitter.com/FTowZE3gVM — Zorya Londonsk (@ZoryaLondonsk) June 30, 2021
Provocative fan in Russia football shirt (in Ukraine end) last night gets his Russian flag & Russia shirt ripped off his back
The Ukraine fan was later kicked out according to reports pic.twitter.com/FTowZE3gVM
— Zorya Londonsk (@ZoryaLondonsk) June 30, 2021
UEFA a impus Ucrainei să schimbe tricoul echipei naţionale care participă la Campionatul European. Decizia a fost luată în urma protestelor din partea Rusiei, potrivit cărora tricoul este „politic”. Prin urmare, forul continental de fotbal a împărtăşit opinia Moscovei, considerând drept politic sloganul „Glorie eroilor noştri” de pe tricoul ucrainean.
Prezenţa acestor sloganuri pe tricou a atras critici de la Moscova, care le-a asociat cu grupurile naţionaliste din al doilea război mondial care au luptat împotriva sovieticilor.
Conflictul dintre Ucraina și Rusia pe tema Crimeei și a regiunii separatiste Donbas este subiectul mai multor inițiative de mediere, ele însele dificil de gestionat.
De la prăbușirea comunismului în 1991, trupele ruse au intervenit în conflicte în mai multe zone ale fostei Uniuni Sovietice, în special în Cecenia și alte zone din Caucaz.
În aprilie 2014, imediat după anexarea Crimeii de către Rusia, separatiștii pro-ruși au preluat controlul unei mari părți din regiunile Donețk și Luhansk din estul Ucrainei. Înainte de asta, timp de câteva luni au avut loc demonstrații pro-occidentale în Kiev, care au condus la îndepărtarea de la puterea a fostului președinte pro-rus, Viktor Ianukovici.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER