Selecționerul Ungariei, aproape să antreneze în România! Ce i-a spus prietenului Ioan Sabău! Foto de colecție | EXCLUSIV

selectionerul-ungariei-aproape-sa-antreneze-in-romania profimedia
Vezi galeria foto - 5 poze

Selecționerul surpriză al Campionatului European are legături strânse cu personaje din fotbalul românesc. Marco Rossi, antrenorul care a obținut o remiză cu Franța, alături de naționala Ungariei, 1-1, a rămas prieten cu Ioan Ovidiu Sabău.

Cei doi s-au cunoscut la Brescia în 1992, au fost colegi de cameră și au rămas amici. În 2018, Sabău i-a propus lui Rossi să vină antrenor la U Cluj, dar italianul discuta deja cu federalii din Ungaria.

Fostul internațional român vorbește despre tehnicianul care a readus Ungaria în lumea bună a fotbalului european, despre importanța antrenorului și despre cum exemplul vecinilor ar putea fi copiat și la naționala României.

Selecționerul Ungariei, aproape să antreneze în România! Ce i-a spus prietenului Ioan Sabău

Ungaria a remizat cu Franța, 1-1, la EURO 2020 și a fost învinsă de Portugalia, 3-0. Pentru naționala lui Marco Rossi urmează meciul cu Germania.

ProSport: Domnule Sabău, l-ați cunoscut pe actualul selecționer când v-ați transferat la Brescia. Marco Rossi juca deja acolo.

Ioan Sabău: Era acolo și ne-am împrietenit foarte repede. Am fost colegi de cameră. M-a luat cu el în cameră să mă ajute. Nea Mircea ne-a pus în camere cu italieni, să nu stăm românii împreună, ca să învățăm limba. Și am ajuns să ne vizitam și cu familiile, am făcut și o vacanță împreună, soțiile se înțelegeau și noi, ca și caracter, ne potriveam. Am rămas în relații foarte bune. Chiar când m-am accidentat și am ratat Mondialul m-a ajutat să merg la Sampdoria la un fizioterapeut foarte bun, foarte cunoscut în Italia. Apoi am păstrat sporadic legătura, pentru că eu m-am întors în România, el a plecat în Mexic…

Cum era Marco Rossi jucătorul?

Un tip foarte serios, sufletist, foarte corect. Un caracter frumos, care trăia și în meci foarte intens. Tot timpul să nu piardă, era afectat dacă pierdeam. Și în teren era foarte implicat. Trăia intens meciurile.

(foto: Rossi și Sabău)

„I-am făcut o ofertă să vină în România”

Nu v-a propus să colaborați după ce a devenit antrenor?

Nu. Când era în Slovacia l-am sunat și chiar i-am făcut o ofertă să vină în România, la U Cluj. Și mi-a spus: Acum sunt în discuții să preiau naționala Ungariei, poate cu altă ocazie.

Apoi am tot ținut legătura. A preluat naționala și am mai vorbit.

Ați vorbit de când este la EURO 2020?

Da, am vorbit înainte și după meciul cu Portugalia. Am și glumit. L-am întrebat dacă poate dormi. I-am spus: Lasă că ai bătut Croația, joci cu Portugalia, care e problema?

Râdea. Acestea sunt meciurile adevărate. Să joci în cea mai puternică grupă, cu campioana europeană, Portugalia, cu Franța, campioana mondială, cu Germania…

După meciul cu Portugalia cum era?

Era dezamăgit după meci. Să pierzi în minutul 80 și ceva cu o minge deviată… Apoi sigur, au căzut. Era foarte dezamăgit. Eu l-am felicitat pentru că au făcut un meci foarte bun, dar mi-a spus că rezultatul e tot ce contează.

„Și-a dat seama că nea Mircea te învață fotbal. Chiar dacă nu îți convine pe moment ca jucător”

Cum vi se pare ca antrenor?

Îl văd un tip foarte iubit de jucători și apreciat. Pentru că altfel nu poți avea ritmul și atitudinea asta în meci. Să ai o echipă modestă, luată individual, dar cu atitudinea și organizarea asta de joc este clar că trebuie să te impui și să te faci respectat cu metodele tale. Este rezultatul încrederii pe care o are în rândul jucătorilor. Asta am văzut la echipa Ungariei. Jucători care se autodepășesc fizic, care au personalitate, nu sunt timizi și sunt agresivi.

A rămas apropiat de Mircea Lucescu? Spune că este antrenorul care l-a făcut să se îndrăgostească de fotbal.

Da, probabil că și când era jucător și-a dat seama că nea Mircea, prin felul lui de a fi, te învață fotbal. Chiar dacă nu îți convine pe moment ca jucător să te învețe să joci ca o echipă, pentru că poate tu vrei mai multă libertate, dar a început să realizeze când s-a făcut antrenor că l-a ajutat.

Mai spune Marco Rossi că era în pragul depresiei când a venit oferta din Ungaria. 

E foarte greu în Italia să pătrunzi, ca antrenor. Foarte greu să te impui. Probabil pentru el, trăind meseria asta, vezi că nu îți mai găsești locul, că nu ai oferte și este greu. Pentru el a fost extraordinar să primească acea ofertă. Ungaria este casa lui acum. I-a dat posibilitatea să devină un antrenor cunoscut. Și în presa din Italia am văzut că este foarte apreciat.

Credeți că la naționala Ungariei se vede selecționerul sau se văd investițiile în infrastructură?

Cred că sunt strâns legate, dar el a venit cu mentalitatea italiană, disciplină tactică, motivație și jucătorii dau totul. Marco nu putea să ceară mai mult de la acești jucători. Să joci fotbal, ce să faci? I-a așezat foarte bine în teren, fiecare știe ce are de făcut. Asta e mâna antrenorului. Investițiile se vor vedea. Sunt pași mărunți, dar în timp Ungaria va deveni importantă în fotbal. Investițiile lor în infrastructură sunt la nivelul Germaniei, poate chiar peste Italia. Nu ai cum să nu faci performanță. La foarte multe academii au staff-uri din Portugalia. Vor crește.

Ce lecție ne dă Ungaria?

Chiar dacă ești o echipă mică te poți califica. Le ceri jucătorilor să facă ce pot ei să facă, nu ce vrei ca antrenor. Și se poate. Cu dorință, cu atitudine… Sunt doar 90 de minute de sacrificiu.

Cine v-a plăcut de la acest EURO 2020?

Ucraina m-a surpris ca joc, cu un stil spaniol, cu una-două atingeri. Mi-a plăcut foarte mult în primul meci. Un joc foarte plăcut ochiului. Vorbesc de echipele din lotul celor mici. Apoi Franța, în meciul cu Germania. Franța mi s-a părut cu o viteză în plus, cu încredere, valoare, o echipă care are viață, are dorință de a câștiga trofee. Și Italia are un grup foarte puternic. Entuziasmul și bucuria lor de la goluri mi-a plăcut. Parcă s-a câstigat mondialul. Mancini a transformat acești jucători. Un grup așa puternic poate câștiga. Ca jucător, Mbappe mi-a plăcut. Are acele sclipiri de mare jucător în devenire.

Publicat: 22 06. 2021, 12:36
Actualizat: 22 06. 2021, 14:25