Ștefan Busnatu, medic cardiolog despre cazul Eriksen: „Anumite modificări la nivelul inimii pot scăpa chiar și după cele mai complexe investigații” | EXCLUSIV
Ștefan Busnatu este medic cardiolog la Spitalul Bagdasar Arseni din București, Șef Lucrări UMF Carol Davila și tânăr ambasador al României în cardiologie preventivă din partea Asociației Europene de Cardiologie Preventivă.
Incidentul de la Euro 2020 cu danezul Eriksen, căzut pe teren în urma unui infarct cel mai probabil, nu l-a luat prin surprindere, amintind că un astfel de eveniment se poate întâmpla oricând pe un teren de sport.
Moartea subită la sportivi este o temă de dezbatere foarte importantă în lumea cardiologiei sportive, care a ajuns, în acest moment, pînă în zona de medicină de precizie, la analize genetice foarte complexe și scumpe care să descopere din timp anumite situații grave, ținând cont de mai mulți factori de risc, printre care istoricul familial, simptomele și anumite semne provenite de la investigațiile noninvazive.
Ștefan Busnatu, medic cardiolog despre cazul Eriksen: „Pot fi anumite modificări la nivelul inimii care pot scăpa chiar și după cele mai complexe investigații”
Deocamdată lumea cardiologiei sportive consideră că nu avem toate elementele care să ne permită să prevenim aceste episoade de moarte subită, iar cercetările continuă.
ProSport: Ce e de adăugat dincolo de imaginile dramatice cu fotbalistul danez prăbușit pe gazon?
Ștefan Busnatu: E important că s-a intervenit în primele minute. Fiecare secundă este relevantă pentru a crește șansele reușitei unei resuscitări cu cât mai puține urmări, mai ales neurologice. E important de știut că creierul este primul organ care suferă când inima nu mai pompează sânge.
Cu siguranță, tipul care a alergat spre jucător cu cele două valize avea acolo tot ce-i trebuia în astfel de cazuri. Nu-i nevoie neapărat să intre ambulanța, acest aspect e evaluat de medicul prezent la fața locului și acesta ia deciziile.
Totuși cel mai important în acest episod e reacția căpitanului nordicilor care a acționat foarte prompt. Din fericire au fost un cumul de acțiuni, care fiind efectuate din timp, au salvat viața jucătorului.
Pînă la urmă aceasta este o situație din care trebuie să învățăm pentru că ne arată cât de importante sunt măsurile de resucitare de bază. Acordarea primului ajutor este o prioritate în rândul tuturor, nu numai al medicilor.
Care ar fi explicația pentru ce s-a întâmplat?
Nu știm care este diagnosticul clar, deocamdată se speculează pe această temă. Vom afla, probabil, zilele viitoare, după investigații amănunțite. Cert e că s-a făcut masaj cardiac, iar asta indică probabil un episod de stop cardiac.
Cardiologia sportivă este la cel mai înalt nivel în Italia
Ce este moartea subită?
Moartea subită are loc atunci când inima încetează brusc să mai pompeze sânge și reprezintă o urgență medicală ce trebuie tratată imediat. Inima are un sistem electric încorporat, care o ajută să bată într-un ritm normal.
În cazul stopului cardiac, sistemul electric nu funcționează corect și duce la un ritm cardiac anormal. Ritmul cardiac anormal, care se întâmplă cel mai adesea în stopul cardiac, se numește fibrilație ventriculară. În acest ritm, camerele inferioare ale inimii (ventriculele) zvâcnesc, dar nu pompează sângele.
Poate avea fotbalistul o malformație a inimii în condițiile în care joacă fotbal la cel mai înalt nivel, e testat, e vitaminizat și așa mai departe?
Eriksen evoluează totuși la Internazionale Milano, cardiologia sportivă este la cel mai înalt nivel în Italia, știu cum se lucrează și se evaluează sportivii. Din păcate pot fi anumite modificări la nivelul inimii care pot scăpa chiar și după complexe investigații. Unele dintre aceste modificări, ca să folosesc un termen pe înțelesul tuturor, pot fi depistate prin teste genetice, dar care nu se realizează decât atunci când există susceptibilități foarte înalte de boală.
Pe lângă aceste situații din păcate mai sunt și situații de moarte subită în care realmente nu se decelează efectiv nici o cauză. Sunt tot felul de dezbateri pe această temăteam și cercetările medicale continuă.
„Unii oameni se recuperează complet și fără probleme dacă manevrele de resuscitare sunt inițiate foarte rapid”
Va mai juca Eriksen fotbal vreodată?
Contează ceea ce a cauzat stopul cardiac și cât de repede a fost tratat. Unii oameni se recuperează complet și fără probleme dacă manevrele de resuscitare sunt inițiate foarte rapid. Mulți supraviețuitori pot avea probleme neurologice pe termen lung din cauza faptului că din lipsa de oxigen creierul este primul organ care începe să sufere.
Majoritatea persoanelor care supraviețuiesc stopului cardiac subit sunt tratate cu un defibrilator cardiac implantabil (DCI). Un DCI este un dispozitiv care se implantează sub piele, aproape de inimă. Acesta are rolul de a detecta bătăile anormale ale inimii și apoi le tratează cu un șoc electric prin intermediul unei sonde care este plasată din el la nivelul inimii, prin vasele de sânge.
Tocmai de aceea, în încheiere aș dori să subliniez importanța cunoașterii manevrelor de resuscitare de bază, de către oricine.