Acum trei ani, România – Olanda 1-1 cu Drăgușin, Olaru și Marius Marin versus Gakpo, Brobbey și Geertruida! Cum va fi în optimi la EURO și ce s-a întâmplat cu tricolorii U21 de atunci. Unul a retrogradat cu CS Tunari în L3! EXCLUSIV

Acum trei ani, România - Olanda 1-1 cu Drăgușin, Olaru și Marius Marin versus Gakpo, Brobbey și Geertruida! Cum va fi în optimi la EURO și ce s-a întâmplat cu tricolorii U21 de atunci. Unul a retrogradat cu CS Tunari în L3! EXCLUSIV
  • Publicat:

În martie 2021, acum 3 ani și 4 luni, naționala U21 a României pregătită de Adrian Mutu debuta la EURO U21 găzduit de Ungaria și Slovenia împotriva Olandei, într-o grupă din care mai făceau parte Germania și reprezentativa maghiară.

Peste două zile, România joacă un meci pentru istorie contra Olandei în optimile de finală EURO 2024. Avem trei tricolori care au crescut din acel duel și până azi, dar și patru jucători olandezi! Ce s-a întâmplat atunci? Putem repeta la Munchen, acum, acel 1-1 de la Budapesta și poate să obținem calificarea surpriză în prelungiri ori la lovituri de departajare?

ProSport îți prezintă cât și cum s-au schimbat lucrurile în privința fotbaliștilor care se vor duela pe Allianz Arena în continuarea confruntării derulate la nivel de tineret, dar și ce traiectorii neașteptate, unele extraordinare, altele dezamăgitoare, au avut jucătorii care acum 3 ani erau în cărți pentru o carieră fulminantă!

Drăgușin, Marius Marin și Olaru au crescut!

Să începem cu ai noștri! Din cei 23 de tricolori cu care Adrian Mutu aborda în 2021 Europeanul de tineret, trei se regăsesc astăzi în lotul lui Edi Iordănescu la EURO 2024. Iar doi dintre ei sunt oameni de bază în formula de start a României care a bucurat deja milioane de români!

Radu Drăgușin, legitimat pe atunci la Juventus, a fost doar rezervă neutilizată în România U21 – Olanda U21 din 21 martie 2021, meci jucat fără spectatori din cauza efectelor pandemiei Covid, la Budapesta. Mutu a utilizat trei fundași centrali atunci, pe Haruț, Ciobotariu și Pașcanu. Acum, Radu e jucătorul lui Tottenahm și punct fix în defensiva naționalei noastre de seniori. Iar cota a lui a crescut de la 3 la 25 de milioane euro!

Titular, integralist și căpitan al României U21 acum trei ani și ceva, Marius Marin e închizătorul numărul 1 al tricolorilor la EURO 2024. Și atunci, și acum, e jucătorul Pisei, devenit între timp purtător de banderolă la clubul italian și stranierul cu cele mai multe meciuri pentru echipă din istoria formației! Cota lui a crescut de la 1 la 1,6 milioane euro, câtă vreme Pisa a ratat sezon de sezon promovarea în Serie A.

Și Darius Olaru, din lotul nostru la Europeanul din Germania al acestor zile a fost titular și integralist în România – Olanda la tineret din 2021. Jucătorul FCSB încă de atunci, a crescut însă mult în joc, a devenit inclusiv căpitanul roș-albaștrilor, ar cota lui a evoluat de la 2,5 la 7 milioane euro! Darius nu prinde încă echipa de start a României la seniori, pe postul lui fiind Nicolae Stanciu și Răzvan Marin. Dar a jucat 22 de minute pe finalul meciului cu Belgia de la Koln.

Gakpo e titular, alți trei sunt doar în lotul de azi

Olandezii au 4 jucători care continuă la nivel de seniori drumul de la EURO U21 de tineret de acum trei ani. Portarul Bijlow, rezervă contra României la U21, e rezervă și la EURO 2024. La fel fundașul dreapta Geertruida, utilizat de Koeman contra Austriei în ultimul meci din grupă, dar foarte probabil rezervă contra noastră în optimea de finală de la Munchen.

În 1-1 de la Budapesta au intrat pe teren Gakpo, din minutul 67, și Brobbey, din minutul 80. Amândoi fotbaliștii ofensivi sunt acum în calculele batavilor pentru echipa de start de peste două zile, iar Cody Gakpo e aproape cert titular.

Jucătorul lui Liverpool de azi, cotat la 50 milioane euro, evolua atunci pentru PSV Eindhoven și era evaluat la doar 14 milioane euro. Brobbey a revenit la Ajax, pentru care juca și în 2021, după o experiență nereușită la RB Leipzig, dar de la 6 milioane euro a „explodat” la 35 între timp!

Moruțan și Koopmeiners, titulari atunci, pierderi pe ultima sută de metri acum!

Interesant este că doi dintre titularii acelui România U21 – Olanda U21 1-1 au ratat acum EURO 2024 pe ultima sută de metri, din rațiuni medicale! Este vorba de Olimpiu Moruțan, în cazul nostru, și de Teun Koopmeiners, căpitanul batavilor în duelul de la tineret.

Moruțan este împreună cu delegația tricoloră la Europeanul din Germania și continuă procedurile de recuperare după intervenția chirurgicală suferită după accidentarea la tendonul lui Ahile. A devenit indisponibil pe final de sezon în prima ligă turcă, în tricoul celor de la Ankaragucu.

Mijlocașul Koopmeiners de la Atalanta a suferit o accidentare la inghinali fix la încălzirea dinaintea ultimului amical al Olandei înainte de EURO 2024, cu Islanda!

Ce s-a întâmplat în România – Olanda 1-1 la tineret, EURO 2021

Într-un 3-5-2 pregătit de Adrian Mutu, dar mai degrabă 3-5-1-1, tricolorii au scos o remiză nesperată poate în fața Olandei care venea și atunci, ca și acum, cu invidualități de excepție, într-un 4-3-3 pregătit de Erwin van de Looi, azi antrenor la Heracles Almelo în țara natală.

După ce stoperul Schuurs a înscris cu capul în urma unui corner în minutul 16, tricolorii au egalat în minutul 20 după o lovitură liberă de la distanță executată fantastic de Andrei Ciobanu. Și a rămas 1-1 până la final!

Un meci în care Olanda a avut 69% posesie față de 31% cât am cumulat noi, un 8-3 categoric la raportul cornerelor, dar în care naționala noastră de tineret a expediat mai multe șuturi spre poartă (13 vs 12) și mai multe pe cadrul porții (6 vs 4).

România a început în următoarea formulă în care au mai apărut, pe parcurs:

  • Vlad – Haruț, Ciobotariu, Pașcanu – Boboc, Olaru, M. Marin, Ciobanu, Moruțan (Itu 88) – Mățan (Oaidă 72) – G. Ganea (Ad. Petre 80)

Ai noștri s-au cam dus în jos!

Mai toți jucătorii din lotul Olandei U21 de la acel meci au crescut enorm în carieră, foarte puțini au stagnat iar la cazuri de regres îl putem încadra cel mult pe Javairo Dilrosun, extremă la Hertha Berlin în acel moment și care azi joacă pentru Club America în Mexic.

Un caz îl reprezintă Ferdi Kadioglu fotbalist și în 2021, și în prezent, la Fenerbahce. A reprezentat Olanda la Europeanul de tineret de acum trei ani iar acum e prezent la EURO 2024 în lotul… Turciei!

Din păcate, din lotul României de atunci, mulți jucători au stagnat sau involuat. Dacă Raul Opruț a prins naționala la nivel de seniori, dar nu și lotul EURO 2024, portarul Mihai Eșanu a ajuns variantă de rezervă la Chindia și apoi Petrolul, iar vârful Adrian Petre (foto sus) e acum liber de contract și se antrenează cu UTA Arad, după ce a retrogradat în Liga 3 cu CS Tunari!

Andrei Vlad a apucat să debuteze între timp și la naționala de seniori a României, dar a devenit apoi rezervă „pe termen lung” la FCSB. Marcatorul contra olandezilor, Andrei Ciobanu, n-a confirmat la Rapid și s-a întors în această vară, după împrumut la Poli Iași, spre Farul Constanța. Cătălin Itu s-a salvat de la retrogradarea din Superliga cu Poli Iași.

Andrei Trifan / Autor
Fotbalul este viața lui. Actualul Redactor-șef al ProSport s-a îndrăgostit de Sportul Rege pe vremea Generației de Aur și a jucat, el însuși, la nivel de juniori, pentru formațiile de Liga 1 Rocar și FC Național mai bine de 11 ani. A absolvit Colegiul Național Tudor Vianu, dar pasiunea ... citește mai mult
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Mihai Pop (foto&video) / FOTO & VIDEO
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BAC 2024 | Rezolvarea subiectelor + baremul de corectare la proba de istorie de la Bacalaureat 2024
BAC 2024 | Rezolvarea subiectelor + baremul de corectare la proba de istorie de la Bacalaureat 2024
Scandalos! Cum a putut să-l numească BBC pe Cristiano Ronaldo, după ratarea penalty-ului: „E o rușine!”
Scandalos! Cum a putut să-l numească BBC pe Cristiano Ronaldo, după ratarea penalty-ului: „E o rușine!”
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret…
Transfer de 5 stele pentru Andrei Burcă! Fundașul României poate deveni coleg cu un alt tricolor după EURO 2024
Transfer de 5 stele pentru Andrei Burcă! Fundașul României poate deveni coleg cu un alt tricolor după EURO 2024
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are corpul plin de vânătăi
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are corpul plin de vânătăi
E cutremur la naţională! Incredibil ce s-a întâmplat la vestiare la meciul crucial cu Olanda
E cutremur la naţională! Incredibil ce s-a întâmplat la vestiare la meciul crucial cu Olanda
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul, câți mai rămân?
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul, câți mai rămân?
O companie din Italia angajează români pe salarii de aproape 4.000 de euro pe lună. Plăteşte şi pentru cursuri de germană
O companie din Italia angajează români pe salarii de aproape 4.000 de euro pe lună. Plăteşte şi pentru cursuri de…
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Simona Halep a scos la vânzare vila în care a locuit alături de Toni Iuruc! Suma cerută este uriaşă
Simona Halep a scos la vânzare vila în care a locuit alături de Toni Iuruc! Suma cerută este uriaşă
BAC 2024 | Acestea sunt subiectele de la matematică. O problemă le-a dat elevilor mari bătăi de cap
BAC 2024 | Acestea sunt subiectele de la matematică. O problemă le-a dat elevilor mari bătăi de cap
Statul VA ȘTI TOTUL imediat. Decizia care se aplică din 1 iulie în toată România
Statul VA ȘTI TOTUL imediat. Decizia care se aplică din 1 iulie în toată România
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Adevărul șocant despre Paper Mario, 20 de ani mai târziu!
Adevărul șocant despre Paper Mario, 20 de ani mai târziu!
Cum ne dă statul român foc la valiză. Un cunoscut economist explică de ce avem o viața mai scumpă de la 1 iulie
Cum ne dă statul român foc la valiză. Un cunoscut economist explică de ce avem o viața mai scumpă de…
Suporterii care se adună pentru a urmări Euro 2024 ar putea fi în spatele valului Covid de vară
Suporterii care se adună pentru a urmări Euro 2024 ar putea fi în spatele valului Covid de vară
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de durere
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de durere
×