Fostul selecționer Anghel Iordănescu, antrenorul Generației de Aur, oferă deopotrivă o confesiune emoționantă, o analiză tactică tranșantă și o perspectivă amplă asupra victoriei României cu Ucraina, 3-0 în debutul la EURO 2024. Tatăl lui Edi Iordănescu vorbește în exclusivitate pentru ProSport despre sintagma Generația de Suflet, are sfaturi esențiale pentru tricolori înaintea meciului cu Belgia și mărturistește cât și cum a suferit pe Allianz Arena.
Prezent în Germania împreună cu familia pentru a-l susține pe fiul selecționer, Anghel Iordănescu își deschide sufletul pentru ProSport și, după o reverență amplă față de suporterii români, evaluează prin filtrul experienței sale uriașe punctele forte ale României care ne fac în mod obiectiv să credem că se poate și mai mult.
„Sincer să fiu, am trăit cu sufletul la gură din minutul 1 până în minutul 90. Pentru mine a fost o suferință întoarsă în timp. Am suferit enorm pe banca naționalei de-a lungul anilor. Acum, parcă am suferit iarăși la fel. Chiar dacă în tribuna VIP erau oameni de mare personalitate care încercau să mă liniștească.
Pentru noi, pentru echipa națională a României, a fost un joc fantastic, fabulos! Pentru asta vreau să îi felicit în mod special pe jucători. E un meci de istorie. Unul pe care eu nu l-am mai văzut la echipa națională de 20-25 de ani. Poate exagerez puțin, dar un joc solid, consistent, senzațional. Prin modul în care am rezolvat ambele faze, defensiv și ofensiv. Toate felicitările pentru efortul și dăruirea jucătorilor. Am văzut băieții noștri jucând cu inimă de români și pentru români!”
„Imediat după jucători, vreau să felicit suporterii echipei naționale. N-am văzut de foarte mult timp atâta susținere din partea a zeci de mii spectatori care nu s-au oprit în niciun moment din susținerea lor! Am simțit cum s-au unit toți românii! Am fost toți aduși la un loc, printr-o legătură sufletească cu echipa. Cei din peluză, cei din tribună, cei din fața televizoarelor, de acasă. De data aceasta, românii nu au fost al doisprezecelea jucător, ci jucătorul numărul unu! Cel care a crezut și a văzut că România poate să obțină această victorie senzațională!
Am analizat ca tehnician jocul echipei noastre. Din punctul meu de vedere a fost perfect tactic. Niciodată n-am văzut echipa națională să aibă o strategie și un plan tactic respectat cu atâta sfințenie de către jucători! Și când spun asta chiar știu pe ce mă bazez! Am identificat din punct de vedere tactic faptul că am fost o echipă comprimată, scurtă, cum n-am văzut-o de nu știu câți ani! O echipă cu centrul de greutate foarte sus. N-am lăsat spații în interior și am făcut un presing agresiv, foarte sus. Așa am și marcat primul gol.
Înseamnă enorm acest presing agresiv pentru că exprimă curaj, încredere, faptul că jucătorii au înțeles de la selecționer că se POATE și că TREBUIE să facem acest lucru”
„E adevărat că Ucraina a controlat prin posesie, o posesie zdobitoare poate. Dar în fotbal poți să ai nu doar posesia, ci și inițiativa, și să pierzi. Pentru că România a controlat jocul din așezare! Bloc defensiv avansat și cu agresivitate. Iar peste acestea, a controlat mai departe prin solidaritate, dăruire și abnegație.
Înainte de orice, meciul cu Ucraina l-am câștigat prin planul tactic și disponibilitatea maximală la efort. Eu n-am văzut România să sufere cu încredere și cu răbdare ca acum, iar atunci când jocul i-a permis să vină atât de bine și cu cealaltă parte, ofensivă, care ne-a adus golurile. Un mare atu: tranziția pozitivă. Am ajuns rapid atunci când a trebuit la finalizare. Și din acest punct de vedere, felicitări staff-ului tehnic pentru modul în care a abordat jocul!”
„Pe lângă felicitările pe care le transmit jucătorilor și staff-ului tehnic, urmează cele pentru oamenii din jurul naționalei, cei din Federație și președintele Burleanu. Pentru că toți, într-o anumită măsură, au merite în obținerea acestei victorii.
Aș vrea să se înțeleagă, în lumea fotbalului nostru, că acest meci cu Ucraina poate fi o lecție de fotbal pe care Școala de Antrenori din România o poate prezenta la cursuri. Mihai Stoichiță, Lucian Burchel, trebuie să ia acest joc și să-l prezinte ca lecție de fotbal a unei chipe românești!”
„Selecționerul a spus că și-ar dori să se numească Generația de Suflet. Eu cred că i-a dat o denumire extraordinară! Eu i-aș spune chiar generația cu suflet de român. O generație care chiar are inimă mare!
Cu toții am bănuit, înaintea turneului, că va fi greu. Dar după Belgia – Slovacia 0-1 am înțeles că nu este doar greu, ci foarte greu. Se poate întâmpla ca după meciul nostru cu Belgia toate echipele din grupă să aibă 3 puncte, la egalitate. De aceea, eu le cer jucătorilor echilibru. Să se concentreze din nou și să se pregătească total pentru a avea o exprimare de același nivel”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER