Încă din 19 martie, ProSport dezvăluia într-un material amplu (detalii AICI) care este jucătorul-revelație pentru Edi Iordănescu și vestiarul tricolorilor, un tânăr fundaș care i-a impresionat pe toți. Ulterior, Bogdan Racovițan a devenit o certitudine în lotul României la EURO 2024, dezvăluită în exclusivitate tot de ProSport (detalii AICI).
Pentru ca, în contextul situației incerte a lui Andrei Burcă, după cum tot ProSport a dezvăluit în exclusivitate AICI, stoperul de 24 de ani să fie chiar principala alternativă pentru titularizare cu Ucraina, luni!
Născut la Dijon din tată român și mamă din Franța, format în academia clubului din orașul natal, Racovițan a debutat la seniori pentru FC Botoșani! Un sezon în care a impresionat și după care a prins trasferul în Polonia, la Rakow Czestochowa. Aici a cucerit Cupa, Supercupa și apoi titlul de campion al Poloniei!
La prima convocare din partea lui Edi Iordănescu, în preliminarii pentru European, ți-ai fixat să profiți de intervalul scurt din campanie pentru a impresiona și a-ți câștiga locul la EURO?
Nu m-am gândit că trebuie să impresionez neapărat într-un scurt timp pentru a câștiga un loc la EURO. Bineînțeles că EURO era un obiectiv personal pe termen mediu, dar am luat lucrurile pas cu pas. În primul rând am vrut sa mă integrez în grup, iar pe teren sa îmi fac jocul meu.
Cum a fost primul contact cu lotul de seniori al României și ce impresie ți-a făcut din primul minut selecționerul?
Am fost primit foarte bine de către toată lumea. Aveam puțin emoții, fiind prima convocare. Mă liniștea Sorescu la club pentru ca îmi spunea că atmosfera este una superbă la echipa națională. Și, într-adevăr, când am ajuns nu am simțit vreo diferență fiindcă sunt nou-venit. Am simțit ca am ajuns într-un grup determinat care avea un obiectiv clar. Domnul Edi Iordănescu mi-a confirmat acesta impresie, e un om foarte implicat în ceea ce face, zi de zi pregătește antrenamentele și meciurile, foarte minuțios, nu vrea sa lase nimic la voia întâmplării.
ProSport a scris cum i-ai impresionat pe toți cei de la lot, coechipieri și staff, cu profesionalismul tău. Fie că ai fost pe bancă, fie că ai rămas în afara lotului, te-ai pregătit mereu cu determinare maximă, pozitiv, gata să ajuți cu orice poți. Cât din această abordare se datorează perioadei de juniorat în fotbalul francez?
Mă bucur dacă am lăsat această imagine. Pentru mine, echipa națională este o onoare indiferent dacă joc sau nu, așa că nu aveam cum să fiu negativ. Nu pot sa zic dacă e datorită faptului că am crescut în Franța sau pur și simplu că așa este caracterul meu. Cu siguranță fotbalul francez m-a influențat, mi-a dat o viziune profesionistă și riguroasă asupra fotbalului. Am învățat de mic cerințele fotbalului de nivel înalt și le-am pus in practică în viața mea de zi cu zi.
Ce ai simțit când ai pășit pe teren în meciul din martie cu Irlanda de Nord, în secundele acelea de debut?
E greu să descriu ce am simțit. O bucurie imensă, am avut un flashback, de când eram mic, diferite momente din viața mea trecând prin cap și am realizat unde am ajuns. Am fost mândru de mine și am vrut sa profit de momentul ăsta.
În preliminariile Champions League din acest sezon te-ai duelat cu Vavro, unul din oamenii de bază ai naționalei Slovaciei, fundaș la Copenhaga. Ce impresie ți-a lăsat?
Mi-a lăsat o impresie bună, un fundaș puternic, de nivel înalt, la fel cum mi-a lăsat Copenhaga ca și echipă. Fiind amândoi fundași, nu ne-am întâlnit atât de des în dueluri, însă din play-off de Champions League încolo e greu sa nu-ți lase cineva o impresie bună.
Ulterior, în grupele Europa League, un fotbalist care v-a pus probleme mari, belgianul De Ketelaere, de la Atalanta. Unul din cei mai în formă belgieni în acest final de sezon. Cum ți s-a părut și ce putem face să-l blocăm la EURO?
Într-adevăr este un jucător cu calitate. Va fi foarte important pressingul și să nu-i lăsăm spații, deci va trebui, așa cum a fost mereu, să avem un joc colectiv în care efectiv să luptăm împreună. Eu cred că sufletul și atitudinea se pot dovedi mai puternice decât calitatea individuală.
În 2012 aveai doar 12 ani iar Claudiu Keșeru, pe atunci la Angers, ți-a dăruit un trening, după cum ai mărturisit. La EURO 2016, când Keșeru era pe teren pentru România, te gândeai că îi vei călca pe urme la un European?
Sincer să fiu, nu. La momentul respectiv nu mă gândeam că ajung și eu acolo. Pentru mine era deja un vis să ajung la stadion ca spectator, deci ca jucător nici nu mă gândeam.
Ai fost coechipier la Dijon B cu Aguerd care acum e la West Ham, cu Loiodice, azi în La Liga pentru Las Palmas, iar ca adversari l-a juniori i-ai avut pe Wesley Fofana sau Saliba, fotbalist în naționala Franței la EURO. N-a fost un șoc trecerea la Botoșani? Cum te-ai adaptat?
La Botoșani am semnat primul meu contract de profesionist. Pentru un junior, în Franța, este cel mai mare si cel mai dificil obiectiv, sa devii fotbalist profesionist. Fiind obișnuit numai in Franța, nu știam cum e fotbalul în România. Mă gândeam ca va fi la fel așa că am venit plin de ambiție, încărcat cu energie bună. Realitatea a fost puțin diferită, a fost greu pentru mine primele șase luni, fiindcă nu am jucat niciun meci în primele 6 luni. Dar am păstrat aceeași mentalitate și am muncit foarte mult în perioada aia. Colaborarea cu Marius Croitoru nu a fost ușoară la început dar după puțin timp m-am obișnuit cu stilul lui și mi-a plăcut, am avut de învățat de la el. Mi-a promis că o să joc din sezonul următor și asta s-a întâmplat. Voi fi întotdeauna recunoscător domnului Iftime, lui Marius Croitoru și clubului FC Botoșani pentru ca au avut încredere în mine.
Valeriu Iftime declara, când jucai la Botoșani, că vei ajunge un om de bază al naționalei României. Și iată că ești la EURO! Care e principala lecție pe care ai învățat-o din experiența FC Botoșani?
Am învățat că doar prin muncă poți ajunge mai departe. Să nu te mulțumești niciodată cu puțin si să îți pui mereu obiective mari în viață. Pentru că mă adaptasem la campionat, aș fi putut să mă relaxez, dar știam că sunt încă departe de nivelul de top în fotbal.
Pentru că ai crescut în fotbalul francez, activezi acum la seniori în cel polonez, poți face o comparație relevantă. Unde este cea mai mare distanță între fotbalul nostru de azi și cel vest-european: la nivel de talent, fizic sau mental?
Talent avem și noi. Pentru mine diferența este din punct de vedere mental. În ceea ce privește educația fotbalistică suferim și asta are un impact asupra fizicului.
La Rakow ai evoluat în acest sezon preponderent într-un sistem cu 3 apărători, cum te adaptezi la sistemul cu 4 pe linia de apărare la națională?
Eu am învățat fotbalul într-un sistem cu 4 apărători, de mic. Mi-a fost greu să mă adaptez la un sistem cu 3 apărători. Mi se pare că este total diferit de un fundaș central clasic. Dar acum pot să joc în ambele sisteme fără probleme.
Câți prieteni și membri ai familiei tale se vor alătura galeriei impresionante de români ce se așteaptă pe stadioane la EURO 2024?
Cu siguranță tatăl meu si soția mea vor veni. Sunt și alți prieteni din Franța care vor să vină, deci posibil să am și o mică galerie personală de francezi.
Care sunt pentru tine principalele avantaje ale naționalei noastre de azi?
Avantajele noastre ca echipă sunt coeziunea si spiritul de luptă pe care îl avem. Am suferit mult în trecut și știm cât de greu a fost să ajungem la EURO. Cred că adversarii ne respectă mai mult datorită faptul că am fost neînvinși în grupe.
Pentru primul meci la EURO, cu Ucraina, crezi că va fi esențial felul în care veți face față presiunii și așteptărilor, sau modul în care vă veți ridica la nivelul fizic al partidei, impus de ucraineni?
Nu va fi ușor, fiindcă din păcate mulți dintre noi nu avem experiență la un EURO. Dar trebuie să arărăm că suntem fotbaliști cu atitudine și va trebui să trecem peste presiune cu ajutorul suporterilor. Din punct de vedere fizic, cred că miza și importanța meciurilor ne vor permite să ne depășim limitele.
Ce performanță a României la EURO te-ar face să-ți spui în sinea ta, după turneul final, că ești mulțumit?
Eu cred că important va fi cum vom arăta pe teren si ce vom transmite către suporteri. Daca vom da totul și nu vom avea regrete, atunci cred ca voi fi mulțumit. Primul obiectiv al nostru este sa ieșim din grupă. Dar, repet, cred că va conta ce atitudine vom avea ca să ne facem suporterii mândri.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER