Dincolo de lupta admirabilă a tricolorilor din teren, de revenirea pe tabelă după ce au fost conduși, de scorul final care ne-a adus calificarea în optimi de finală la EURO 2024, România – Slovacia 1-1 a fost cadrul pentru șapte episoade speciale pe care echipa ProSport prezentă pe Waldstadion din Frankfurt le-a observat și ți le descoperă în exclusivitate!
Ce nu s-a văzut la TV și întregește fericirea milioanelor de români după calificarea naționalei noastre? De la Scooter Maria și bannere entuziasmante în peluză, maneau pusă pe repeat la vestiar și un gazon departe de standardele germane!
Când crainicul de pe Waldstadion a anunțat, înaintea fluierului de start, că urmează să fie intonat imnul național al Slovaciei, cei peste 30.000 de români din tribune au început să fluiere asurzitor! Jurnaliștii slovaci de la masa presei au fost pur și simplu șocați de reacție și priveau cu ochii mari spre „marea galbenă” de pe stadion.
Dar și mai șocați au rămas peste câteva secunde atunci când imnul lor a început să răsune și toți românii au tăcut dintr-o dată! Cei mai mulți din conaționalii noștri s-au ridicat chiar în picioare, în semn de respect. La fel și reprezentanții mass-media din țară, în zona presei. Le-am arătat că suntem demni și puternici inclusiv prin asta!
Trecuseră poate decenii de când tribunele n-au mai scandat numele unor jucători de la echipa națională. Susținerea pentru România a fost constantă în peluză, tribunele au avut momente și… momente, dar în tot acest interval de timp au lipsit eroii. Numele unui tricolor n-a mai răsunat pe arenă, strigat din zeci de mii de piepturi.
După 3-0 cu Ucraina și sacrificiul din 0-2 cu Belgia, naționala chiar a cucerit total românii și i-a unit. Pe Waldstadion, cu Slovacia, un stadion întreg a striga numele jucătorilor noștri! Și pentru a întări sinceritatea afecțiunii e suficient de evidențiat faptul că a fost vorba cu precădere de fotbaliști defensivi!
Florin Niță a fost aclamat cel mai des, numele său devenind practic strigăt de luptă pentru zecile de mii de suporteri români! Dar și Andrei Burcă și Radu Drăgușin, stoperii lui Edi Iordănescu. Un alt nume cu rezonanță specială pe buzele fanilor: Ianis Hagi.
Arena Națională din București a fost construită pe modelul Waldstadion din Frankfurt iar aseară, la România – Slovacia, a părut că le-am împrumutat în schimb din problemele noastre! Gazonul a fost înfiorător până la startul vijeliei, iar apoi… nici n-a mai contat parcă 🙂
Degeaba s-au chinuit cele două reprezentative să protejeze suprafața de joc și au acceptat în preziua partidei să organizeze antrenamentele oficiale pe alte stadioane. După 15 minute de joc din România – Slovacia, brazde întregi au început să sară. Iar pasele pe jos s-au transformat în chin.
La startul meciului a apărut în peluză un banner „fcsb nu e steaua”, dar la pauză, când din boxe a început să duduie Maria (I like it loud) de la Scooter, poate peste trei sferturi din românii de pe Waldstadion au început să sară și să aplaude 🙂
Mai ales pentru românii din diaspora, melodia e legată de performațele roș-albastre din anii 2000 iar legătura dintre cele două mari bucurii, trecutul la nivel de club și prezentul la EURO 2024 prin națională s-a făcut instant!
Atât de puternică a fost combinația de ploaie, vânt, tunete și trăsnete de pe timpul partidei la Frankfurt încât organizatorii au decis să închidă Fan Zone-ul de pe marginea râului Main, din centrul orașului. Asta deși urmau, după partida României, să se joace Cehia – Turcia și Georgia – Portugalia, meciuri programate pentru a fi transmise live în Fan Zone.
Pe cubul Waldstadion a început din minutul 75 să curgă un mesaj UEFA care anunțat închiderea Fan Zone din cauza intemperiilor și un apel la suporteri să rămână pe arenă și după fluierul de final, pentru că activitățile programate au fost anulate!
Cu bune și cu rele, peluza tricoloră a rămas alături de tricolori și de naționala României încă de când cei mai mulți dintre români nu credeau nici în jucători, nici în echipă, nici în Edi Iordănescu. A trecut prin toate amărăciunile rezultatelor, devenind punct fix de susținere pe un parcurs al devotamentului construit din principii și valori, nu pe scoruri și conjuncturi.
Acum, au avut motiv să se bucure și cei care au fost totdeauna alături! Iar faptul că Generația de Suflet a lui Edi Iordănescu n-a căzut pradă tentației de a regiza un blat convenabil cu Slovacia a produs și răsplata ultrașilor. Pe final, un banner uriaș i-a recompensat pe jucători: „Cu atitudine și tupeu / Așa vă vrem mereu!”
Manelele au copleșit vestiarul naționalei de pe Waldstadion după rezultatul care ne-a adus calificarea în optimi la EURO! Și bine că am ajuns să fie așa! Boxele gestionate de „maestrul de ceremonii” Vasile Mogoș au acoperit până și spațiul îngust de la zona mixtă unde jurnaliștii acreditați așteptau jucătorii pentru declarații.
Au curs melodii din toate stilurile de manele și din toate perioadele. Interesant e totuși că maneaua care s-a repetat de cele mai multe ori vine din anii 2000! „Nu vreau banii tăi”, cântată de Sorin Copilul de Aur și Laura Vass!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER