Ce rezultate la BAC au obținut tricolorii lui Edi Iordănescu de la EURO! Radu Drăgușin și Denis Drăguș au excelat în „Logică și argumentare”, Bogdan Racovițan a speriat Franța! EXCLUSIV
Astăzi, 1 iulie, se desfășoară prima probă scrisă la examenul de Bacalaureat 2024 în România. Limba și literatura română. Sunt peste 134.000 de absolvenți de liceu care se află în fața acestei provocări importante. O generație de speranță pentru un prezent și un viitor diferit al României.
La Munchen, în Germania, o mie și ceva de kilometri vest, tricolorii lui Edi Iordănescu se pregătesc de provocarea supremă a Generației de Suflet. Optimi de finală la EURO 2024 cu Olanda. Pe Allianz Arena, mâine de la 19:00.
Eterna polemică fotbal versus școală, în fapt una falsă până la un punct, capătă în aceste ore o dimensiune specială. Știți ce-au făcut la BAC tricolorii lui Edi Iordănescu? ProSport îți prezintă în exclusivitate din aventurile examenului de Bacalaureat pentru jucătorii naționalei care scriu istorie la EURO 2024!
Experiențele lui Drăguș și Drăgușin la BAC
Din start trebuie să plecăm de la ideea că performanța sportivă, cu toate sacrificiile incluse, nu prea lasă timp pentru performanță dincolo de gazon. Cu atât mai mult cu cât anii formării și desăvârșirii ca fotbalist se suprapun celor de gimnaziu și liceu. Între antrenamente, cantonamente, meciuri și turnee, e foarte greu să excelezi în ambele direcții. Dar nimeni nu spune că nu se poate!
Denis Drăguș își amintește că a dat BAC-ul venind din… cantonament! Iar media lui generală după examenul de Bacalaureat a fost „peste 7”. A susținut probele în 2018, pe când evolua la Viitorul Constanța, echipa lui Gică Hagi. Și, la acel moment, declara că examenul, per total, „a fost destul de ușor”. A excelat la materia lui preferată, „Logică și argumentare”. E mândru: „Aici am avut 8,50!”.
Tot la „Logică și argumentare” a obținut nota cea mai mare și Radu Drăgușin: 9,70! Fundașul tricolorilor la EURO 2024, ceva mai tânăr decât Denis Drăguș, a susținut examenul în 2021, la LPS Cluj. Media lui la BAC a fost 9,16, după un 9,15 la „Istorie”, un 8,65 la „Limba și literatura română” plus rezultatul de vârf de la „Logică”.
O vară complicată pentru Adi Rus și ani de liceu cu multe fete pentru Nedelcearu!
Pentru Adrian Rus, fundașul lui Edi Iordănescu la turneul final din Germania, anul examenului de Bacalaureat a fost unul extrem de complicat. Înaintea verii cu emoții școlare, mai exact în luna ianuarie, a leșinat într-o piață! Diagnosticul inițial pus de medici îi interzicea să mai joace fotbal, așa că lunile care au urmat au fost crâncene pentru stoperul tricolor.
Mărturisește acum: „Mi-a fost tare greu să mă concentrez pe școală în acea perioadă, umblam de la medic la medic să pot primi acceptul pentru a-mi urma cariera în fotbal. Eram dezamăgit, nu înțelegeam ce se întâmplă”. Finalmente Adi Rus a demonstrat în investigațiile medicale că totul e în regulă și că poate performa în sportul pe care îl iubește. A susținut și examenul de BAC, unde a obținut o medie de 7. „Cu materia preferată fiind educația fizică!”, se amuză astăzi jucătorul.
Alt apărător din lotul României la EURO 2024, Ionuț Nedelcearu, a avut o altfel de aventură specială în anii de liceu. A urmat cursurile într-o clasă de filologie, dominată numeric de fete! „Am absolvit BAC-ul cu media 6,70, dacă îmi amintesc corect, materia mea preferată era Limba și literatura română”.
Ianis Hagi pe sistem britanic. Racovițan, rezultat de top în Franța!
Parcursul lui Ianis Hagi a fost legat de sistemul educațional pe model britanic, astfel că BAC-ul nostru nu s-a regăsit ca prag, ci mijlocașul a trebuit să parcurgă un set de evaluări diferite. Iar o situație aparte a avut și Bogdan Racovițan.
Stoperul cu tată român și mamă franceză, născut la Dijon în Franța, a susținut pe modelul din Hexagon un bacalaureat adaptat. La Lycee Les Arcades Dijon. În cazul lui, bacalaureatul general economic și social. „Am susținut probe de Limbă franceză, scris și oral, Istorie, Geografie, Matematică, Științe Economice și Sociale, Filozofie, Limba Engleză, Limba Spaniolă… destul de multe!”.
Rezultatul lui a fost, per total, unul de top! Asta pentru că, în sistemul de notare francez la BAC, maximum înseamnă 20 de puncte. Iar Bogdan a obținut 16,8 puncte din 20, cu mențiunea „foarte bine”!
Pentru 10-12 puncte, elevul este declarat absolvent de BAC în Franța. Primește calificativul „destul de bine” pentru 12-14 puncte și „bine” pentru 14-16 puncte.