Tricolorii lui Edi Iordănescu au reușit o performanță fabuloasă câștigându-și grupa la EURO 2024 în fața Belgiei, Slovaciei și Ucrainei, iar asta după ce câștigaseră și grupa din preliminarii, fără înfrângere, depășind naționale precum Elveția ori Israel.
Parcursul naționalei noastre de până acum la turneul final din Germania este unul fascinant din multe perspective, iar Europa fotbalistică va transforma cu siguranță povestea noastră în studiu de caz!
ProSport a analizat bilanțul României comparativ cu cel al tuturor câștigătoare de grupe de la această competiție, Spania, Germania, Anglia, Austria și Portugalia. Iar concluziile pe care le împărtășim în exclusivitate sunt de-a dreptul impresionante!
La capitolul pase, România este pe ultimul loc în mai toate topurile ce acoperă toate cele 24 de naționale de la EURO 2024! Concluzia e că am fost eficienți, organizați și speculativi, abordând o strategie prin care am maximizat resursele pe care le avem cedând cu realism angrenarea în provocări care poate nu ne-ar fi avantajat.
România este ultima de la EURO 2024 la următoarele capitole:
Spre exemplu, pasele Portugaliei au acoperit aproape 29 de kilometri, mai mult decât dublu! Germania a încercat 2.169 de pase, iarăși mai mult decât dublu decât noi! Și a reușit aproape triplu, 1.949 pase complete!
Lusitanii lui Cristiano Ronaldo au în dreptul lor 81 de centrări, aproape triplu față de tricolori. Dar suntem toți în optimi de finală!
Șuturile jucătorilor României pleacă, în medie, spre poarta adversă de la o distanță de 21,5 metri. Este cea mai mare distanță de poartă, în medie, de la care a expediat șuturi o națională la EURO 2024 până acum! Semn clar de curaj și încredere.
Mai mult, suntem pe locul 4 între toate naționalele din competiție când vine vorba de precizia șuturilor. Mai exact, la procentajul șuturilor pe poartă din totalul șuturilor expediate. Din rândul câștigătoarelor de grupe ne depășește doar Austria.
Procentaj șuturi pe poartă din total șuturi expediate
Deși a primit cele mai multe șuturi pe poartă dintre toate câștigătoarele de grupă, la diferență considerabilă față de naționalele aflate în postura noastră, România a terminat pe locul 1! Marele merit îl are la acest capitol Florin Niță, un portar de excepție în toate cele trei partide ale tricolorilor de până acum, cu Ucraina, Belgia și Slovacia.
Șuturi pe poartă primite
Dar aportul lui Florin la rezultatele noastre are și o altă dimensiune, dincolo de reflexe sau poziționare. Este al doilea portar din tot turneul, la acest moment, când vine vorba de numărul paselor lungi corecte, de peste 37 de metri distanță! E depășit doar Angus Gunn (Scoția), cu 28 de pase, dar echipa acestuia a părăsit turneul.
Pase lungi corecte
Descoperă AICI în exclusivitate ce nu s-a văzut la TV în România – Slovacia, meciul calificării pentru tricolori!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER