Naționala României pregătită de Edi Iordănescu va debuta pe 17 iunie la EURO 2024 într-un meci cu Ucraina. Mai suntem în grupă cu Belgia și Slovacia, așadar miza primului duel, cu vecinii noștri, e cu atât mai mare.
Știm că Ucraina e deja la al patrulea European consecutiv, iar la ultimul turneu s-a oprit abia în sferturi de finală, în vreme ce România abia revine la acest nivel, după 8 ani de pauză. Știm și că adversarii îi au pe Dovbyk sau Tsygankov protagoniști în La Liga, Zinchenko ori Mudryk în Premier League, plus valori de la Șahtior Donețk și Dinamo Kiev.
ProSport îți prezintă însă astăzi, în exclusivitate, concluziile șocante ale unei analize în premieră! Care e raportul dintre România și Ucraina când vine vorba de experiența în Champions League, competiția de nivel maxim în fotbalul continental?
Întâi de toate, să specificăm faptul că am parcurs cariera fiecărui fotbalist din cei 26 convocați de selecționerul Rebrov pentru EURO 2024, apoi pe a celor 26 de tricolori pe care Edi Iordănescu se va baza în Germania. După cum ProSport a dezvăluit AICI în exclusivitate, Răzvan Sava și Dina Grameni, convocați pentru amicalele din aceste zile cu Bulgaria și Liechtenstein, nu vor face parte și din lotul pentru EURO.
Totodată, criteriul Champions League înseamnă numărul de meciuri disputate de un jucător în grupele acestei competiții și în fazele ulterioare grupelor. Așadar, vorbim de Liga Campionilor și nu de tururile preliminare, calificările până spre ea.
O primă concluzie? Avem doar 3 fotbaliști cu Champions League în CV!
E vorba de Nicolae Stanciu, cu 15 meciuri disputate pentru FCSB (6), Anderlecht (3) și Slavia Praga (6), de Ianis Hagi, cu 5 apariții în sezonul 2019/2020 când evolua pentru belgienii de la Genk și de Radu Drăgușin. Stoperul a bifat 21 de minute pentru Juventus Torino într-un meci. Cum stau adversarii?
Ei bine, dacă lotul lui Edi Iordănescu propune 3 jucători rodați în Champions League (deși, realist, doar Stanciu și Ianis pot fi încadrați în această categorie), în lotul Ucrainei regăsim… 21 din cei 26 de fotbaliști convocați! O diferență uluitoare, de șapte ori mai mulți jucători cu meciuri la cel mai înalt nivel!
Și mai acută este însă comparația când contabilizăm numărul exact de meciuri pe care îl au, cumulat, ucrainenii, versus zestrea noastră. Iată:
Practic, raportat la cei 26 de jucători convocați pentru turneul final, ucrainenii au o medie de 14 meciuri de Liga Campionilor per jucător. În cazul nostru, n-avem nici măcar un meci „pe cap” de tricolor!
Sunt 5 fotbaliști ucraineni care, fiecare, are cel puțin câte meciuri de Champions League prezintă, cumulat, tot lotul României! Mijlocașul Sydorchuk, în prezent la Westerlo în prima ligă belgiană (21), stoperul Matvienko de la Șahtior Donețk și veteranul-vedetă Yarmolenko retras la Dinamo Kiev (fiecare câte 30).
Apoi, fotbalistul lui Arsenal, Zinchenko, ajuns la borna 35 de meciuri în Liga Campionilor deși are 27 de ani. Liderul suprem, Taras Stepanenko, de la Șahtior Donețk. Acesta are nu mai puțin de 60 de partide în grupe sau în fazele ulterioare Champions League! De trei ori mai mult cât România!
Portari: Andriy Lunin (Real Madrid), Georgiy Bushchan (Dinamo Kiev), Antoliy Trubin (Benfica Lisabona)
Fundași: Oleksandr Svatok, Oleksandr Tymchyk (Dinamo Kiev), Mykola Matvienko (Șahtior Donețk), Yukhym Konoplia (Șahtior Donețk), Valeri Bondar (Șahtior Donețk), Vitaliy Mykolenko (Everton), Illia Zabarnyi (Bournemouth), Maksym Talovierov (LASK Linz), Bohdan Mykhaylichenko (Zytomir)
Mijlocași: Oleksandr Zubkov (Șahtior Donețk), Georgiy Sudakov (Șahtior Donețk), Mykola Shaparenko (Dinamo Kiev), Volodymyr Brazhko (Dinamo Kiev), Oleksandr Zinchenko (Arsenal), Victor Tsyhankov (Girona), Mykhailo Mudryk (Chelsea), Ruslan Malinovskyi (Genoa), Serhiy Sydorchuk (Westerlo), Taras Stepanenko (Șahtior Donețk), Andriy Yarmolenko (Dinamo Kiev)
Atacanți: Artem Dovbyk (Girona), Roman Yaremchuk (Valencia), Vladyslav Vanat (Dinamo Kiev)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER