Cum a trăit antrenorul care l-a crescut pe Dennis Man meciul România – Ucraina! „Pentru mine asta înseamnă totul!”. Ce record deține acum fotbalistul Parmei
În momentul în care a pășit pe gazonul de pe Allianz Arena din Munchen în meciul împotriva Ucrainei, Dennis Man (25 de ani) îi călca pe urme lui Marcel Coraș. După exact 40 de ani, un arădean juca din nou la un turneu final și, ca și acum patru decenii, reușea să se remarce.
În 1984, fosta Gheată de Argint a Europei izbutea o pasă decisivă pentru Boloni, în meciul de deschidere al grupei, în remiza, 1-1, cu Spania. Luni, atacantul Parmei oferea două assisturi curate în succesul ce a uimit Europa: 3-0 cu echipa lui Rebrov. Unul pentru capodopera lui Stanciu și celălalt pentru latul lui Drăguș cu toată poarta în față.
Cristian Păcurar: „Ceea ce face Dennis pentru România este rodul talentului său nativ, dar și a muncii sale”
Doar că Dennis Man a intrat direct în istorie, fiind primul fotbalist român care reușește două assisturi la un turneu final european.
Până ieri, tricolorii înscriseseră doar 10 goluri la Europene (două în 1984, unul în 1996, patru în 2000, unul în 2008 și alte două în 2016), pentru care au pasat câte o dată Marcel Coraș, Ladislau Boloni (pentru Coraș în meciul cu Germania, tot în 1984), Ovidiu Stîngă și Adrian Ilie. Restul reușitelor au fost din penalty sau mingea a venit de la adversari.
Familia și logodnica Alexandra au fost alături de Dennis Man pe Allianz Arena și au trăit momentele euforice ale „tricolorilor”.
De la 1000 de kilometri distanță, la Arad, din fața televizorului, antrenorul care l-a modelat pe internaționalul român a trecut prin toate stările posibile.
„Când unul dintre elevii tăi reprezintă țara la un turneu european ești trup și suflet acolo cu el. Bucuria rezultatului de ieri o simte orice român, mândrie la fel. Dar, pentru mine, după realizările și satisfacțiile din viața personală, pe care mi le oferă familia, copilul meu, vine prestația unuia dintre elevii tăi la un asemenea meci, la evenimentul mondial la care participă. Asta e ceea ce simțim noi, antrenorii de copii și juniori, e realizarea profesională supremă. L-am antrenat pe Dennis 10 ani la clubul Atletico și apoi puțin și la UTA, ca și secund al primei echipe. Adică undeva între 8 și 18 ani, de când l-am luat de la Vladimirescu pe un rând de echipament complet și până când UTA l-a vândut la FCSB pentru 350 de mii de euro, care mai apoi au devenit mai mulți după ce el a plecat la Parma.
Ceea ce face el astăzi pentru România este rodul talentului său nativ, dar și a muncii sale sau a profesionalismului său ce s-a dezvoltat an după an, în special după ce a plecat în Italia. Vorbesc destul de des cu el și-l simt tot mai matur și conștient de nivelul la care a ajuns și mai ales la cel care poate ajunge.
Aceste două prime pase decisive din meciul cu Ucraina sunt un început bun de Euro pentru Dennis, dar, cunoscându-l, știu că vrea și poate și mai mult. Bineînțeles, ajutat de colegi, iar jocul perfect al naționalei noastre de ieri ne dă speranțe” ne-a mărturisit Cristian Păcurar, care a fost ajutat pe banca generației lui Dennis Man, Răzvan Oaidă (mijlocașul Rapidului) sau Adi Petre (revenit acasă, la UTA) de profesorul Marius Demian și perfecționistul Francisc Tisza.
„La mine, Dennis avea libertate totală, era un decar marcator”
Dacă la reușita lui Stanciu, meritul lui Man nu este foarte mare, golul de 3-0, semnat de Drăguș e 100% invenția sa. Atacantul Parmei a trecut de fundașii lui Rebrov și i-a pus mingea pe tavă colegului său.
„Astfel de faze se nasc din personalitatea lui Dennis, de încrederea pe care i-am dat-o de mic copil. La mine, Dennis avea libertate totală în joc, căci știam că orice acțiune a sa poate produce cel puțin o ocazie de gol pentru echipă. Era decar, dar un decar marcator, căci, de obicei, decarii sunt responsabili mai mult cu pasele.
După ce a trecut la FCSB, s-a specializat în acea poziție, în dreapta, pentru a intra în centru pe piciorul său de bază. Dar, pentru mine care-l cunoaște de mic, ceea ce mă suprinde cel mai mult este de cum a ajuns să facă Dennis și faza defensivă. Iar lucrul ăsta l-a învățat și antrenat în Italia, unde nu ai voie să nu faci poate la fel de bine ambele faze. Eu cred că acum Dennis e un jucător aproape complet, pregătit sută la sută de un sezon bun în Serie A.
Cu toate că nu mi-aș permite niciodată să-i spun unde să-și continue cariera. Știu că acest european i-ar putea aduce pe masă oferte și din alte campionate și doar el, sfătuit – poate – de familie să ia decizia finală. Dacă e sănătos, Man poate juca în orice campionat tare din Europa” adaugă Păcurar.
Cum explică Păcurar schimbarea lui Man cu Hagi?
Edward Iordănescu l-a schimbat pe Dennis Man la 3-0, în minutul 62 al meciului cu Ucraina, cu Ianis Hagi, fotbalistul Parmei fiind puțin nemulțumit. „Se vedea că se simte bine pe teren și că ar fi vrut și el să marcheze, doar că fotbalistul nu intră și în mintea antrenorului. Sunt sigur că selecționerul s-a gândit să-l aibă proaspăt și pentru următorul meci, de aceea a început cu schimbările în benzi, l-a scos și pe Coman.
Fotbalistul vrea mereu să joace, să se remarce, mai ales la un turneu final, dar antrenorul trebuie să vadă interesul echipei. Sunt convins că Dennis a trecut repede peste momentul schimbării, de fapt s-a și văzut pe final cât era de fericit alături de băieți” mai susține antrenorul care l-a crescut de Man, al doilea cel mai bine cotat fotbalist român din lotul României la Euro, după Radu Drăgușin.
La finalul meciului de ieri, Cristian Păcurar i-a trimis un mesaj de felicitări fostului său elev, la care a avut și răspuns. „Mulțumesc mult, profe! – asta mi-a scris Dennis înapoi, iar pentru mine înseamnă totul” a conchis tehnicianul arădean, care e șeful Centrului de Copii și Juniori al clubului UTA.
De la 6 la 8 ani, Dennis Man a mai fost pregătit la CS Vladimirescu de Cristian Sculici, iar la echipa de seniori a UTA-ei de Roland Nagy și Cristian Todea.