Fotbaliștii spanioli antrenați de Luis de la Fuente, care tocmai s-au calificat în fazele eliminatorii de la EURO din postura de echipă neînvinsă, dintr-o grupă cu Italia, Croația și Albania, își petrec o parte din timpul din cantonament în niște corturi special amenajate de staff-ul medical.
Corturile sunt plasate în camerele din cantonament, iar acum s-a aflat și care este rolul acestora. Ibericii sunt cazați în orașul Donaueschingen, în Munții Pădurea Neagră.
Naționala de fotbal din Spania este prima care s-a calificat în optimile de finală de la EURO 2024 din postura de lider cu victorii pe linie, asta în ciuda faptului că a făcut parte din ceea ce a fost considerată a fi grupa morții de la turneul final din Germania. Ibericii au fost în Grupa B, alături de Italia, Croația și Albania. Iar pe lângă faptul că au obținut trei victorii din trei meciuri, spaniolii lui Luis de la Fuente nu au încasat nici măcar un gol: 3-0 cu Croația, 1-0 cu Italia și 1-0 cu Albania. Se poate spune astfel că Spania a devenit poate principala favorită pentru un triumf la EURO 2024.
Pentru ca jucătorii să se refacă după meciuri cât mai rapid și eficient posibil, șefii Federației Spaniole de Fotbal au investit o mulțime de bani pentru a duce în cantonamentul din Germania diverse aparate revoluționare. Printre acestea se regăsesc și mai multe corturi, care aparent par banale, dar îi ajută pe fotbaliști să facă terapie cu oxigen hiperbaric. Acestea au rolul de a ajuta mușchii să se recupereze mai eficient după un efort fizic considerabil.
Corturile respective sunt plasate în camerele din cantonament, iar într-un videoclip postat pe pagina de Instagram a Federației Spaniole de Fotbal au fost prezentate și câteva imagini de la fața locului.
În clipul respectiv, Nico Williams, unul dintre starurile din ofensiva ibericilor, este surprins în timp ce își pune masca de oxigen pe față și intră în cort pentru a începe ședința de terapie. Trebuie precizat că o ședință durează între 45 și 60 de minute.
Corturile în care sunt supuși tratamentului cu oxigen hiperbaric nu sunt singurele de care beneficiază elevii lui Luis de la Fuente. Tot în cantonamentul din Donaueschingen le-au fost transportate o cameră criogenică și un aparat pentru terapie cu infraroșu.
Camera criogenică este deja foarte des utilizată la nivel internațional și are același rol, de a reface musculatura și a reduce potențialele inflamații apărute în timpul partidelor. În cadrul acestor ședințe de refacere, fotbaliștii sunt expuși la temperaturi de până la -170 grade.
În schimb, terapia cu infraroșu are scopul de a îmbunătăți circulația sângelui, dar și distribuirea oxigenului în sânge. Astfel, pe lângă alte efecte benefice, contribuie și ea la relaxarea sistemului muscular al fotbaliștilor.
Revenind la videoclipul postat pe Instagram de Federația Spaniolă de Fotbal, lui Nico Williams îi este luată și o scurtă reacție după ce participă la ședințele de recuperare:
Mă simt ca nou după aceea. Asta ne ajută foarte mult între meciurile intense de la acest Campionat European”, a punctat fotbalistul.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER