Unul din cei mai în formă tricolori în 2024 este Denis Drăguș, fotbalistul de 24 de ani care nu avea cum să lipsească, după evoluțiile de la Gaziantep FK, prima ligă a Turciei, din cantonamentul României la EURO 2024. La Wurzburg, Drăguș pregătește alături de coechipierii din lotul convocat de Edi Iordănescu marea provocare a generației lui, care va începe printr-un meci complicat luni, cu Ucraina.
I-am pregătit lui Denis la un interviu cu întrebări… amestecate, încercând să „furăm” 24 de secrete despre România la EURO 2024. Tot alternând temele serioase cu abordări prin care să descoperim și detalii neștiute din viața grupului devenit o familie la națională.
Completează fraza: „Primul tricolor pe care l-aș lua cu mine la război ar fi…”
Drăgușin! Radu Drăgușin! Nu cred că e altul mai potrivit. Păi nu cu „tancul” te duci la război?
„Dar dacă e vorba de mers în club, îl aleg pe…”
L-aș alege pe Stanciu. Nu mă gândesc la cineva cu care știu sigur că mă distrez, îl aleg pe Stanciu doar pentru că aș vrea să îl văd și în contextul ăsta. El e mai mereu serios, concentrat…
Ce moment din relația personală cu Edi Iordănescu a avut cel mai mare impact asupra ta?
Când eram la Genoa și treceam printr-o perioadă mai grea pentru mine, a fost un mesaj puternic din partea lui. Începuse campanie de calificare la EURO, eu mă uitam la televizor la meciurile băieților, mă bucuram din tot sufletul, dar mă gândeam că e deja greu să mai revin în circuitul naționalei. Atunci am primit un mesaj de la el care a contat enorm și care a avut consecințe importante pentru mine: „Te aștept înapoi! Te aștept în grup, aici e locul tău, trebuie să continuăm ce am început! Avem toți nevoie de tine, dar mai ales România, ca să ajungem unde ne-am propus, la EURO!”. Din acel moment am tras tare și am simțit că pot să fac absolut orice ca să revin!
Care e felul de mâncare pe care îl gătește cel mai bine bucătarul naționalei?
Deja faimoasa paella! Chef Andrei Voica a lucrat mulți ani în Spania și o prepară incredibil. Oricum, gătește bine în general. Dar paella chiar e de poveste! O gătește într-o tigaie uriașă.
Dar ce feluri de mâncare nu-i ies deloc?
Nu-i ies… Cartofii prăjiți nu-i ies. Pentru că n-am văzut până acum să iasă din mâna lui așa ceva, să mâncăm vreodată cartofi prăjiți făcuți de el! 😊
Te caracterizează mai mult curajul sau perseverența?
Ambele. Și cred că în egală măsură. Perseverența pentru că am trecut prin multe momente grele și am reușit să continui cu același drag de a munci. Dar și curajul pentru că în multe situații am riscat, am ales să risc, doar așa depășești barierele.
Jucătorul naționalei care se transformă cel mai mult pe teren?
Cred că Florinel Coman. El e un tip relaxat, glumeț, dar când e vorba de meci, fiecare secundă înseamnă numai implicare, concentrare, e efectiv alt om parcă. Total serios!
Care e elementul concret din fotbal pe care l-ai învățat de la Gică Hagi și îl consideri cel mai important?
Sincer, dacă aș spune un singur lucru, ar fi prea puțin și nedrept. Am învățat de la Gică Hagi tot abecedarul fotbalului! Mentalitatea ofensivă, poziționarea, unghiurile de joc, demarcările. Cam tot ce știu, ce să mai! Bazele, fundamentele, atunci s-au pus. Ulterior, am mai învățat detalii și mi-am completat parcursul împreună cu Marius Șumudică, îi sunt deasemenea recunoscător.
Există extratereștri?
Nu. Simplu.
Cine centrează mai bine: Deian Sorescu sau Andrei Rațiu?
M-ai pus în dificultate rău aici… O să zic Sorescu, pentru că-l văd mai des 🙂 M-a servit de câteva ori tare bine în campionatul Turciei, avem o chimie bună împreună. Adevărul e că m-ai pus în dificultate pentru că și Rațiu centrează bine, foarte bine.
Adevărat sau fals: ești cel mai bun jucător de table din lotul României.
La pas! Nici nu se pune problema de rivali! După mine cred că vine Florinel Coman. N-a început de mult să joace, încă „le mai numără”, dar face victime!
Adevărat sau fals: ai visat că vei marca primul gol al României la EURO 2024.
Adevărat! E adevărat. Și nu sunt singurul din lot! De fapt, cred că cei mai mulți au visat asta.
Într-o lună, pe ce cheltui mai mulți bani: hainele tale sau factura specialiștilor cu care colaborezi ca să-ți studiezi adversarii direcți?
Să știi că nu îmi cumpăr haine lunar. Deci, dacă e să calculăm, sigur per total cheltui mai mult pe factura acestei colaborări private la care țin mult. E un pachet mai complex, e vorba și de analiza individuală, nu doar de cea a adversarilor.
Dacă naționala României de azi ar fi un animal, ar fi…
Mai multe animale, la un loc. Pentru că noi suntem o haită de lupi! Asta ne caracterizează. Mereu împreună, fiecare mușcând când trebuie, toți pentru unul și unul pentru toți. S-a văzut și în preliminarii, dacă analizezi: Mihăilă, Ianis, Stanciu, Moruțan, fiecare a ieșit în față în anumite momente. Ca să ne calificăm toți, haita! Forța noastră reală doar în această formulă există și o știm bine. Suntem haită de lupi!
Cartea de ficțiune care te-a impresionat cel mai mult în 24 de ani este…
Nu am citit eu foarte multă ficțiune, dar și acum mă gândesc cu drag la „Chemarea străbunilor” de Jack London. Povestea lui Buck m-a impresionat, câinele care trece prin atâtea încercări.
Ce aplicație ai păstra în telefon dacă ai fi obligat să rămâi doar cu una singură?
Whatssap. Oamenii sunt importanți, cei mai importanți. Vreau să fiu în contact cu ei.
Dacă un copil de 8 ani din România te-ar întreba „cum de v-ați calificat la EURO?”, ce i-ai răspunde într-o singură propoziție, astfel încât să spui adevărul dar să te și înțeleagă?
Cred că aș putea și într-un singur cuvânt. ÎMPREUNĂ! Pentru că în familie, într-o familie adevărată, fiecare îi ajută pe ceilalți în momentele grele și toți merg mai departe, împreună, fericiți. Așa ne-am împărțit și noi efortul și sacrificiile, ca să trăim împreună bucuria calificării la final.
Adevărat sau fals: cu Bancu fundaș stânga, faci mai mult faza defensivă decât ai făcut-o la ori echipă până acum!
Hahaha… Până la urmă, chiar nu cred că ține doar de Bancu. Ideea e că echipa națională e locul în care parcă ești gata să faci orice, nu cred că există altă echipă pentru care să fii dispus să faci faza defensivă așa cum ești la națională. Chiar dacă joci extremă, atacant, nu contează.
Dacă ai putea să modifici o singură regulă din fotbal, care ar fi aceea?
Arbitrajul VAR. L-aș modifica pentru că da, te ajută, într-adevăr, elimină greșeli, însă aș vrea ca bucuria mea după golul marcat să rămână, să nu fie nevoie să mă bucur de două ori.
La 24 de ani, secundul naționalei Jerry Gane avea, ca și tine, o Cupă a României în palmares, juca la Universitate Craiova și abia peste un an avea să plece spre Osasuna în Spania. N-a reușit niciun gol pentru națională în 6 apariții, tu ai deja 2 goluri în 9 meciuri. Ești mai bun ca el la 24 de ani?
Din nou…. la pas! 😊
Continuă fraza: cea mai mare greșeală pe care o poți face ca fotbalist este…
Să nu ai încredere în tine. Când ai pierdut încrederea, ai pierdut tot ce însemni ca jucător.
Iar cea mai mare greșeală pe care o poate face un antrenor cu un fotbalist este…
Să nu comunice cu jucătorul. Să-l facă să se simtă neimportant, prin lipsa de comunicare. E mare lucru să te simți parte din grup, fie că joci, fie că nu, să te simți în familie indiferent că ești titular sau rezervă.
Când va cânta imnul României prima oară la EURO, la meciul cu Ucraina, la ce sau cine te vei gândi aproape sigur?
La fetele mele, la toate trei. Cele două fiice și soția, care știe cel mai bine prin câte am trecut, cum am răzbit print tot și toate. Și fetița cea mare a început să mă cunoască, deja știe când sunt supărat, când sunt obosit… Cu siguranță la cele trei fete ale mele mă voi gândi! Și le voi spune în minte, atunci: „Am reușit! Am reușit!” Ce poate să bată, în fotbal, faptul că ți se cântă imnul, cu naționala ta la un turneul final? Să fim serioși, chiar nimic, nu există argumente pentru altceva care să stea în picioare. Cine spune altceva, se păcălește.
Care coechipier crezi că a fost cel mai bun la desen în timpul școlii?
Probabil Nicolae Stanciu. Nu-l vezi că mai mereu pictează pe teren? 😊
Dar la matematică?
Radu Drăgușin. A zăpăcit cubul ăla Rubik, îți dai seama câtă răbdare și exercițiu îți trebuie să ajungi la așa ceva! 😊
Adevărat sau fals: pentru un sfert de finală la EURO 2024 cu România, jucat chiar pe 6 iulie când vei împlini 25 de ani, ai renunța la oricare 3 ani, din trecut sau viitor, ai carierei tale de fotbalist.
Adevărat. Clar! Îți spun sincer: aș renunța și la mai mulți ani din cariera de jucător, nu doar la trei! Să îmi propună cineva asta: cu România în sferturi de finală la EURO și accept să renunț și la mai mult! Păi de ce muncești anii din carieră, nu pentru astfel de performanțe? Normal că renunți la ei, dacă primești recompensa cea mare pentru care oricum eu fac tot ceea ce fac în acei ani!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER