De la începutul lunii aprilie și până la startul EURO 2024, fiecare zi de marți îți aduce în ProSport radiografia evoluției de la cluburi pentru jucătorii cu cele mai mari șanse de a se regăsi în lotul lui Edi Iordănescu pentru turneul final din Germania! Noua rubrică „Eurotricolorii la raport” urmărește pas cu pas, etapă de etapă, cât și cum joacă la echipele lor tricolorii în care se pun marile speranțe ale tuturor românilor!
Monitorizăm nucleul de bază al celor 43 de fotbaliști pe care s-a bazat Edi Iordănescu în preliminariile EURO 2024 și pentru amicalele din martie, dar aruncăm mereu un ochi și spre cei care ar putea „să se urce din mers în trenul aflat în mișcare” pe care l-a fixat selecționerul. Cu cifre incontestabile și calificative furnizate de sofascore.com pe baza unui set complex de parametri, pentru un tablou cât mai realist al șanselor noastre la turneul final, până la urmă.
În fiecare marți, rubrica „Eurotricolorii la raport” va împărți evoluțiile de la cluburi ale fotbaliștilor naționalei în cinci categorii. În prima, unde ne dorim să avem cât mai multe nominalizări, vom regăsi „Remarcații săptămânii”. Tricolori integraliști sau măcar titulari, al căror randament în ultima etapă i-a scos clar în evidență.
La categoria „Evoluții medii” intră prestațiile care nu au adus aplauze, dar nici nu au ridicat semne de întrebare majore. Tricolori care au jucat pentru cluburile lor în ultima etapă, dar fără un impact considerabil care să iasă din tiparele așteptărilor. Ori cu semne pozitive, dar care nu au contribuit la un rezultat pe măsură pentru formațiile lor.
Pentru tricolorii lui Edi Iordănescu rămași doar pe banca de rezerve, cu foarte puține minute prinse pe finaluri de meci ori cu evoluții îngrijorătoare, există categoria „Semne de alarmă și rezerve neutilizate”.
Nu în ultimul rând, dincolo de fotbaliștii pe care Edi Iordănescu s-a bazat recent, urmărim și evoluțiile jucătorilor care ar putea să prindă un loc în lotul României la EURO 2024, în mod realist, deși nu au fost convocați în ultima vreme. Ei compun secțiunea „Cine urcă în tren din mers?”. Aici vom evidenția doar randamentul de excepție al unor potențiali tricolori, așadar nu veți regăsi poate aceiași jucători, aici, săptămână de săptămână!
Nicolae Stanciu a fost omul meciului la 2-1 pentru Damac, echipa lui Cosmin Contra, în deplasare la Al Okhdood, formația românilor Burcă și Fl. Tănase. Deschidere de scor în minutul 10, pasă de gol pentru 2-0 în minutul 37, pase lungi și schimbări de direcție reușite, altă mare ocazie de gol creată. Excelent!
George Pușcaș a fost între cei mai buni jucători ai lui Bari la 1-1 cu Pisa pe teren propriu din Serie B. Titular și pe teren până în minutul 76, când a ieșit accidentat la mână (se va opera miercuri, 24 aprilie, așa cum ProSport a anunțat în exclusivitate AICI și va reveni cel mai devreme peste două săptămâni). George a avut procentaj de dueluri câștigate 100%, cinci șuturi spre poartă și gol din penalty, în minutul 60, prin care a egalat.
Ionuț Nedelcearu a contribuit major și a fost printre cei mai buni oameni ai lui Palermo la 0-0 pe teren propriu cu Parma, remiză fără gol primit în fața liderului din Serie B. Procentaj impresionant de pase reușite, 95%, lider la acțiuni defensive de succes și la degajări inspirate, imbatabil aerian.
Adrian Rus a jucat titular și integralist pentru Pafos, în Cipru, dar ca fundaș dreapta!, atât în 1-1 la Apollon Limassol (după 2-1 în tur, calificare pentru Pafos în finala Cupei!), cât și în 5-1 pe teren propriu cu Anorthosis, în campionat. Prestații solide, formă foarte bună.
Louis Munteanu a făcut iarăși, după ceva vreme, un meci remarcabil. Al doilea cel mai bun om de pe teren în Farul – CFR Cluj 5-1, după coechipierul Cojocaru. Louis a deschis scorul și a oferit pasa de gol pentru 3-0. Cu 6 din 9 dueluri câștigate, două pase-cheie furnizate și lider la driblinguri reușite din echipa dobrogenilor, o etapă de pus în ramă!
Darius Olaru a revenit în forță, după câteva etape cu evoluții medii în play-off Superliga. Căpitanul FCSB a fost omul meciului în 2-2 cu Rapid, marcând pentru 1-0, cu 9 din 16 dueluri câștigate, 3 din 5 driblinguri reușite, două pase-cheie furnizate și 2 din 3 centrări cu finalizare.
Florinel Coman, Adrian Șut și Ștefan Târnovanu se apropie de titlu cu FCSB după 2-2 cu Rapid, dar etapa aceasta a fost cu plusuri și minusuri pentru fiecare. Florinel a fost blocat admirabil, cel mai adesea, de Braun și n-a mai contat pe tabelă, cu un procentaj scăzut de pase reușite, 71%. Deși foarte bun în dueluri (7 din 11 câștigate), Șut a greșit la primul gol marcat de Rapid și a mai avut alte câteva ezitări de plasament și/sau poziționare pe tranziția negativă, în special. În vreme ce Târnovanu a avut o intervenție de excepție, în fază unu la unu cu adversarul, dar are parte de vină la primul gol încasat, pe colțul scurt.
Nicușor Bancu a făcut un meci ok, dar cu ezitări, în 3-1 la Sepsi Sf. Gheorghe cu Universitatea Craiova. Victorie importantă la debutul lui Gâlcă pe bancă, dar numai 3 din 7 dueluri câștigate de Bancu, o singură intercepție, zero centrări reușite din două încercări.
Dennis Man și Valentin Mihăilă au fost titulari pentru Parma în 0-0 la Palermo, primul pe teren până în minutul 83, iar al doilea până în minutul 69, dar fără strălucire. Evoluții consistente, dar nu au făcut diferența. Man a avut un șut pe poartă și unul blocat, 2 din 3 driblinguri reușite, însă și liderul Parmei la baloane pierdute (15), cu doar 79% procentaj de pase reușite. Mihăilă, cu 95% pase reușite, n-a prins șut pe poartă, zero din 3 centrări reușite, zero pase lungi de succes.
Bogdan Racovițan n-a jucat tocmai rău pentru Rakow în 0-1 cu Gornik Zabrze, titular și integralist, dar formația lui a pierdut în prelungiri după ce jucase în zece oameni din minutul 56 iar românul, deși cu procentaj 100% dueluri câștigate aerian, a pierdut relativ multe baloane (12) și a cumulat numai 2 intercepții.
Florin Tănase a pierdut cu Al Okhdood acasă, 1-2 cu Damac, în meciul în care Stanciu a fost erou, dar evoluția lui nu a fost la pământ. Cu 3 din 4 dueluri câștigate, un șut pe poartă și o ocazie mare ratată, a fost peste media echipei sale.
Alexandru Cicâldău a intrat pe teren în minutul 11 în locul unui coechipier accidentat, dar Konyaspor a pierdut 0-2 acasă cu Alanyaspor. Românul a fost în media echipei, energic dar fără mari realizări, a oferit 2 pase-cheie și i-au ieșit 3 din 5 pase lungi, însă nu a avut șut la poartă și procentaj total 79% pase reușite, relativ scăzut, mai ales pentru postul său.
Olimpiu Moruțan a jucat 76 de minute în 0-2 cu Ankaragucu la Beșiktaș. Un șut pe poartă și unul în bară, însă doar 2 din 7 dueluri câștigate, doar 2 din 6 centrări reușite, zero pase lungi de succes.
Marius Marin a avut o evoluție medie în 1-1 la Bari cu Pisa, rezultatul e important și îl fixează în această categorie și nu mai jos. spre semnal de alarmă săptămâna asta. Românul a oferit o pasă cheie și a avut 4 din 4 pase lungi reușite, însă zero dueluri câștigate din 4 și o singură intercepție.
Florin Niță și Denis Drăguș au fost titulari în Gaziantep – Kasimpasa 2-0 din campionatul Turciei, cu Denis schimbat în minutul 89, dar nu s-au numărat printre protagoniști. Niță a greșit 26 din 46 de pase și a avut o singură intervenție, în vreme ce Drăguș a câștigat doar 8 din 21 de dueluri, procentaj foarte slab de pase reușite (48%, 8 din 19!), un șut pe poartă și 2 driblinguri reușite din 6 încercate.
Andrei Burcă a avut meci amar în Al Okhdood – Damac 1-2, învins de golul și pasa de gol a lui Stanciu. Stoperul a fost implicat în doar 3 acțiuni defensive reușite, procentaj de numai 73% pase reușite, cu doar 2 pase lungi la destinație din 10 încercate.
Marian Aioani, încă un meci slab pentru Rapid în 2-2 cu FCSB. Ajunge la 11 goluri încasate în 5 etape de play-off, foarte mult pentru un portar cu o defensivă valoroasă, în față, și cu pretenții de EURO 2024.
Deian Sorescu a fost titular și integralist pentru Gaziantep FK în 2-0 acasă cu Kasimpasa, dar evoluția lui e de… uitat. Printre cei mai slabi de la gazde, doar 60% pase reușite și numai 2 dueluri câștigate din 11 în care a fost implicat! Fără șut pe poartă, a încercat 4 driblinguri și i-a ieșit doar unul. O centrare încercată și nereușită. Numai 3 acțiuni defensive reușite în dreptul său.
Raul Opruț, titular și integralist în Hermannstadt – Botoșani 1-1, a făcut un meci modest, doar 65% pase reușite!, un singur duel din 9 câștigat cu balonul la nivelul gazonului, zero centrări reușite din două încercate…
Cristi Manea și Daniel Bîrligea au făcut o partidă de coșmar în Farul – CFR Cluj 5-1. Fundașul dreapta a greșit grav la unul dintre golurile încasate, doar 50% pase reușite, zero intercepții! În vreme ce atacantul, după 45 de minute fără șut pe poartă și duel aerian câștigat, a fost schimbat la pauză.
Denis Alibec vine din Qatar cu o pasă de gol, dar… 2-5 acasă cu Al Duhail! Titular și integralist, Denis nu a avut șut pe poartă, a fost liderul echipei la baloane pierdute (17), zero driblinguri încercate iar Muaither e cu un picior spre retrogradare.
Ștefan Vlădoiu a fost poate cel mai bun om al Universității Craiova în 3-1 la Sepsi. Lider la acțiuni defensive reușite și la intercepții, cu nu mai puțin de 7 dueluri câștigate dintr-un total de 9! O etapă remarcabilă, o potențială soluție alternativă de fundaș dreapta la națională.
Cristian Ganea a marcat golul final în Farul – CFR Cluj 5-1, a mai lovit o dată bara și încă o ocazie mare de gol în dreptul lui. Titular și integralist, a avut 100% procentaj de dueluri câștigat și 93% procentaj de pase reușite! În apărare, două intercepții și două tackling-uri de succes. Posibilă soluție de avarie pentru Bancu în flancul stâng defensiv la națională.
Descoperă radiografia eurotricolorilor la cluburi din prima parte a lunii aprilie:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER