De la începutul lunii aprilie și până la când Edi Iordănescu va convoca lotul final pentru EURO 2024, fiecare zi de marți îți aduce în ProSport radiografia evoluției de la cluburi pentru jucătorii cu cele mai mari șanse de a se regăsi în lotul lui Edi Iordănescu pentru turneul final din Germania! Rubrica „Eurotricolorii la raport” urmărește pas cu pas, etapă de etapă, cât și cum joacă la echipele lor tricolorii în care se pun marile speranțe ale tuturor românilor!
Monitorizăm nucleul de bază al celor 43 de fotbaliști pe care s-a bazat Edi Iordănescu în preliminariile EURO 2024 și pentru amicalele din martie, dar aruncăm mereu un ochi și spre cei care ar putea „să se urce din mers în trenul aflat în mișcare” pe care l-a fixat selecționerul. Cu cifre incontestabile și calificative furnizate de sofascore.com pe baza unui set complex de parametri, pentru un tablou cât mai realist al șanselor noastre la turneul final, până la urmă.
În fiecare marți, rubrica „Eurotricolorii la raport” va împărți evoluțiile de la cluburi ale fotbaliștilor naționalei în cinci categorii. În prima, unde ne dorim să avem cât mai multe nominalizări, vom regăsi „Remarcații săptămânii”. Tricolori integraliști sau măcar titulari, al căror randament în ultima etapă i-a scos clar în evidență.
La categoria „Evoluții medii” intră prestațiile care nu au adus aplauze, dar nici nu au ridicat semne de întrebare majore. Tricolori care au jucat pentru cluburile lor în ultima etapă, dar fără un impact considerabil care să iasă din tiparele așteptărilor. Ori cu semne pozitive, dar care nu au contribuit la un rezultat pe măsură pentru formațiile lor.
Pentru tricolorii lui Edi Iordănescu rămași doar pe banca de rezerve, cu foarte puține minute prinse pe finaluri de meci ori cu evoluții îngrijorătoare, există categoria „Semne de alarmă și rezerve neutilizate”.
Nu în ultimul rând, dincolo de fotbaliștii pe care Edi Iordănescu s-a bazat recent, urmărim și evoluțiile jucătorilor care ar putea să prindă un loc în lotul României la EURO 2024, în mod realist, deși nu au fost convocați în ultima vreme. Ei compun secțiunea „Cine urcă în tren din mers?”. Aici vom evidenția doar randamentul de excepție al unor potențiali tricolori, dacă este cazul! Așadar nici nu veți regăsi poate aceiași jucători, aici, săptămână de săptămână!
Deian Sorescu și Denis Drăguș au avut prestații excelente în Turcia, deși Gaziantep FK a pierdut 2-4 la Trabzonspor și, cu 4 etape înaintea finalului de sezon, e prima la retrogradare, la două puncte distanță de salvare. Deian a marcat pentru 1-0 în minutul 12, apoi i-a oferit pasă de gol lui Drăguș, în minutul 21. În ciuda eșecului, românii au avut parametri foarte buni la dueluri câștigate și s-au remarcat ofensiv constant. Sorescu a fost integralist, Drăguș a fost schimbat în minutul 89.
Marius Marin a marcat golul pentru 2-2 final în Pisa – Catanzaro din Serie B, reușita lui din minutul 81 consfințind remontada prin care gazdele au smuls un punct esențial în lupta pentru barajul de promovare în Serie A. În plus, 6 din 8 dueluri câștigate pentru tricolor, o partidă foarte bună.
Valentin Mihăilă a înscris golul de 2-0, prin care Parma s-a desprins spre un 4-0 final acasă, cu Lecco, în Serie B. Pe teren până în minutul 59, românul a avut astfel o contribuție importantă la succesul care duce echipa lui foarte aproape de promovarea directă în Serie A, Parma fiind și lider la zi în Italia 2.
Nicolae Stanciu a fost cel mai bun om de pe teren deși formația lui, Damac, a pierdut în campionatul Arabiei Saudite, 0-1 acasă cu Al Taawoun. Căpitanul tricolorilor a creat două mari șanse de gol, a oferit 4 pase-cheie, reușind și 6 pase lungi reușite dintr-un total de 10 încercate. Titular și integralist, n-a putut contribui însă și pe tabelă, iar oaspeții au marcat pentru victorie în minutul 89.
Louis Munteanu rămâne în categoria remarcaților și săptămâna aceasta, după Farul – Rapid 3-1 în care atacantul a fost cel mai bun pe teren și a marcat pentru deschiderea scorului, apoi o etapă în care a fost cel mai bun om al dobrogenilor, cu pasă de gol, în FCSB – Farul 2-1.
Darius Olaru a avut câte o pasă de gol în fiecare cele două etape din play-off Superliga care au adus titlul pentru roș-albaștri, atât în 2-2 la Sepsi Sf. Gheorghe, cât și în 2-1 cu Farul Constanța pe teren propriu (la deschiderea de scor). Prestații solide, revenire de formă clară pentru căpitanul campioanei.
Denis Alibec a retrogradat din L1 Qatar cu Muaither SC, dar ultimele două etape jucate într-o săptămână au însemnat pentru el pasă de gol și apoi gol, cu toate că echipa lui a pierdut 3-5 și 3-4. Printre cei mai buni oameni ai formației sale, cu procentaj 100% dueluri câștigate la 3-5 cu Qatar SC, dar…
Bogdan Racovițan a făcut un meci solid în victoria echipei lui Rakow, 1-0 la Widzew Lodz. Titular și integralist, a avut 88% pase reușite, lider dintre coechipieri la acțiuni defensive reușite și la degajări în urma atacurilor adverse.
Adrian Rus continuă forma bună, de data asta în doar 1-1 pentru Pafos la Aris Salonic, meci în care a fost titular și integralist, după ce zilele trecute contribuise la calificarea echipei lui în finala Cupei Ciprului și la un 5-1 categoric în campionat.
Răzvan Marin a intrat doar din minutul 61 în Atalanta – Empoli 2-0, dar a fost unul din cei mai buni fotbaliști ai oaspeților, cu 4 din 4 dueluri câștigate, șut pe poartă și doar 4 din 28 de baloane pierdute.
Ionuț Nedelcearu a fost titular și 73 de minute pe teren pentru Palermo în 1-2 cu Reggiana din Serie B, etapă nu la fel de bună ca precedenta pentru tricolor. Deși 91% pase reușite, stoperul a câștigat doar un duel din trei și a bifat o singură intercepție.
Alexandru Cicâldău a fost titular și 60 de minute pe teren la oaspeți în Sivasspor – Konyaspor 1-0, cu o prestație în media echipei, dar procentaj de aproape 70% dueluri câștigate și doar 6 baloane pierdute. Evoluție medie pentru clasificarea din „Eurotricolorii la raport”.
Adrian Șut și Ștefan Târnovanu au avut evoluții medii, cu mijlocașul fiind printre remarcați (7 din 9 dueluri câștigate) în 2-2 la Sepsi pentru FCSB, dar o evoluție ștearsă în 2-1 cu Farul Constanța. Portarul a încasat două goluri la Sfântu Gheorghe și unul de la echipa lui Hagi, dar cu 5 intervenții salvatoare per total în cele două dueluri.
Nicușor Bancu a fost titular și integralist pentru Universitatea Craiova atât în 0-1 cu CFR Cluj, cât și în 2-1 cu Rapid pe Giulești. Meciuri relativ bune, în revenire spre forma care l-a consacrat, după accidentare.
Daniel Bîrligea a intrat ultimele 22 de minute în Universitatea Craiova – CFR Cluj 0-1, a marcat golul victoriei și cu procentaj 100% dueluri câștigate (4 din 4) a fost printre remarcații evidenți ai partidei, dar inconstanța atacantului revine: a intrat în minutul 62 runda următoare, la 2-1 cu Sepsi, fără o prezență consistentă în ofensivă, fără șut pe poartă.
Și Raul Opruț, fundașul stânga de la Hermannstadt, cam pe același tipar. Între cei mai buni jucători ai echipei sale în 2-0 cu Petrolul (13 dueluri câștigate!, 12 acțiuni defensive de succes și nu mai puțin de 9 tackling-uri reușite!), însă la 0-1 cu Oțelul Galați în deplasare, sub media echipei.
Andrei Rațiu a fost titular și integralist pentru Rayo Vallecano, aceasta e vestea bună, însă a fost 0-3 în deplasare cu Villarreal iar tricolorul a fost printre cei mai slabi jucători ai oaspeților. Românul a resimțit lipsa ritmului de joc, a câștigat doar 2 din 8 dueluri directe, pierzând 15 baloane (locul 2 din echipă la acest capitol) și încercând două centrări, fără succes.
Florin Niță a încasat iarăși multe goluri, în Trabzonspor – Gaziantep FK 4-2, după ce echipa lui a condus cu 2-0 prin golurile lui Sorescu și Drăguș! Niță a avut 7 șuturi pe poartă dintre care 4 au fost goluri și ajunge la zece goluri primite în ultimele patru etape de campionat în Turcia.
Andrei Burcă, titular pentru Al Okhdood, a părăsit terenul după doar 23 de minute, simțind dureri. În urma unui RMN, s-a constatat că e vorba de o ruptură musculară, dar sunt șanse să fie apt până la EURO 2024. Toate detaliile sunt AICI.
Descoperă „Eurotricolorii la raport” de la început de aprilie până azi:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER