Eurotricolorii la raport. Daniel Bîrligea îi ia fața lui Louis Munteanu spre EURO 2024, Răzvan Marin e pe val, dar zona arabă cu Denis Alibec în frunte e de coșmar pentru Edi Iordănescu!

De la începutul lunii aprilie și până la startul EURO 2024, fiecare zi de marți îți aduce în ProSport radiografia evoluției de la cluburi pentru jucătorii cu cele mai mari șanse de a se regăsi în lotul lui Edi Iordănescu pentru turneul final din Germania! Noua rubrică „Eurotricolorii la raport” urmărește pas cu pas, etapă de etapă, cât și cum joacă la echipele lor tricolorii în care se pun marile speranțe ale tuturor românilor!

Monitorizăm nucleul de bază al celor 43 de fotbaliști pe care s-a bazat Edi Iordănescu în preliminariile EURO 2024 și pentru amicalele din martie, dar aruncăm mereu un ochi și spre cei care ar putea „să se urce din mers în trenul aflat în mișcare” pe care l-a fixat selecționerul. Cu cifre incontestabile și calificative furnizate de sofascore.com pe baza unui set complex de parametri, pentru un tablou cât mai realist al șanselor noastre la turneul final, până la urmă.

Eurotricolorii la raport. Cele patru categorii.

În fiecare marți, rubrica „Eurotricolorii la raport” va împărți evoluțiile de la cluburi ale fotbaliștilor naționalei în cinci categorii. În prima, unde ne dorim să avem cât mai multe nominalizări, vom regăsi „Remarcații săptămânii”. Tricolori integraliști sau măcar titulari, al căror randament în ultima etapă i-a scos clar în evidență.

La categoria „Evoluții medii” intră prestațiile care nu au adus aplauze, dar nici nu au ridicat semne de întrebare majore. Tricolori care au jucat pentru cluburile lor în ultima etapă, dar fără un impact considerabil care să iasă din tiparele așteptărilor. Ori cu semne pozitive, dar care nu au contribuit la un rezultat pe măsură pentru formațiile lor.

Pentru tricolorii lui Edi Iordănescu rămași doar pe banca de rezerve, cu foarte puține minute prinse pe finaluri de meci ori cu evoluții îngrijorătoare, există categoria „Semne de alarmă și rezerve neutilizate”. 

Nu în ultimul rând, dincolo de fotbaliștii pe care Edi Iordănescu s-a bazat recent, urmărim și evoluțiile jucătorilor care ar putea să prindă un loc în lotul României la EURO 2024, în mod realist, deși nu au fost convocați în ultima vreme. Ei compun secțiunea „Cine urcă în tren din mers?”. Aici vom evidenția doar randamentul de excepție al unor potențiali tricolori, așadar nu veți regăsi poate aceiași jucători, aici, săptămână de săptămână!

Remarcații săptămânii. Hattrick intern, continuă bine Răzvan Marin

Rapid – CFR Cluj 1-4 a însemnat hattrick-ul reușit în prima repriză de Daniel Bîrligea pentru oaspeți și un calificativ de colecție, 9.4! Plus mare pentru vârful din Gruia în cursa pentru lotul României la EURO 2024, dar e nevoie și de constanță.

Victoria FCSB în fața Universității Craiova, 2-0, l-a avut ca protagonist pe Florinel Coman. A doua săptămână consecutivă la remarcați, roș-albastrul a marcat și a forțat înscrierea autogolului în duelul care duce echipa lui Gigi Becali și mai aproape de titlu. Calificativ impresionant, 8.0, cel mai mare de pe teren, dar de menționat că Florinel, dincolo de eficiență, a câștigat totuși un singur duel din 7 și a avut doar 50% procentaj pase reușite. Portarul Ștefan Târnovanu, a doua etapă din play-off fără gol primit, cu trei parade, rămâne la remarcați!

Răzvan Marin a reușit assist în deschiderea de scor la victoria mare, 3-2, din Serie A pentru Empoli contra lui Torino, ajutându-și echipa să iasă din zona retrogradării. Titular și integralist, Răzvan n-a mai avut totuși evoluția de top a săptămânii trecute. Procentaj de pase reușite mai mic (75%), o singură pasă-cheie, zero dueluri câștigate din cinci…

Olimpiu Moruțan a fost cel mai bun om al lui Ankaragucu în 1-1 la Antalyaspor, 88 de minute pe teren și calificativ 7.8. Cu 8 din 12 dueluri câștigate, 4 din 6 pase lungi corecte și 5 din 6 driblinguri reușite.

Dennis Man și Vali Mihăilă au fost titulari pentru Parma în 0-0 la Sudtirol din Serie B, meci după care echipa lor rămâne lider, la 5 puncte avans de Como. Românii au avut cele mai mari calificative pentru Parma (7.6 – Man, 7.3 – Mihăilă, schimbat în minutul 87). Amândoi cu șut pe poartă, procentaj de pase reușite peste 80%, lider la pase-cheie Man, procentaj 100% pase lungi reușite în dreptul fiecăruia, randament mai bun la dueluri câștigate pentru Dennis.

  • Au avut pauză la echipele de club în acest week-end: Andrei Rațiu (Rayo Vallecano), Ianis Hagi (Alaves), Horațiu Moldovan (Atletico Madrid)

Evoluții medii. Deși în înfrângeri, Drăguș, M. Marin, Cicâldău și Racovițan au avut evoluții ok

Marius Marin a fost titular și integralist pentru Pisa în 1-3 la Brescia (Serie B). În ciuda unui procentaj impresionant de 91% pase reușite, doar 2 din 7 dueluri câștigate și o singură intercepție, deși a fost jucătorul Pisei cu cele mai multe atingeri de balon.

Deși Gaziantep FK (Turcia) a pierdut 0-3 acasă cu Alanyspor, Denis Drăguș a fost mai bun om al gazdelor (calificativ 8.2), cu două șanse mari create și două driblinguri reușite din două încercate, nu mai puțin de 8 pase-cheie oferite. Cu gol sau goluri, a fi fost probabil la remarcați, în ciuda eșecului echipei.

În aceeași ligă, Alex Cicâldău a fost titular și 67 de minute pe teren pentru Konyaspor, 1-3 acasă cu Trabzonspor. În ciuda scorului, tricolorul a avut un procentaj de pase reușite foarte bun, 20 din 23, a pierdut numai 7 baloane, un dribling încercat și reușit.

În Polonia, stoperul Bogdan Racovițan n-a făcut un meci tocmai rău pentru Rakow, deși echipa lui a pierdut, 1-2 la Radomiak. Tricolorul a avut cele mai multe atingeri de balon din echipa lui, nu a fost depășit vreodată prin dribling, procentaj 96% de pase reușite, calificativ 7.4.

Patru eurotricolori din Superliga, între categorii mai mult…

Adrian Șut (FCSB) n-a mai ieșit în evidență cu Universitatea Craiova, ca etapa trecută. Victorie fără gol primit pentru ai lui, dar numai 2 dueluri câștigate din 7, mult mai puțină implicare în construcție, un singur tackling la rolul defensiv. Raul Opruț, unul dintre cei mai buni oameni ai lui Hermannstadt (calificativ 7.2), dar doar 1-1 acasă pentru echipa lui cu Universitatea Cluj, în play-out-ul Superligii.

Deși marcator în Rapid – CFR Cluj 1-3, fundașul dreapta Cristi Manea, 79 minute pe teren, a avut un singur duel direct și l-a pierdut, doar 57% pase reușite, zero intercepții. Cam în aceeași situație și Louis Munteanu, vârful care a marcat pentru Farul Constanța în 1-1 la Sepsi, terminând însă partida cu cel mai slab calificativ din echipa sa. Asta pentru că a ratat faze incredibile, doar 59% procentaj pase corecte, 4 din 10 dueluri câștigate. Fără gol, ar fi coborât în categoria de mai jos!

Semne de alarmă și rezerve neutilizate. Alarmă din zona arabă!

Muaither a pierdut 0-1 în deplasare și rămâne la retrogradare în Qatar, cu Denis Alibec ajungând la 6 meciuri consecutive fără gol marcat pentru ai lui. Etapa aceasta, un dribling încercat și nereușit, lider la baloane pierdute (18), doar un duel din 7 câștigat! Cu Nicolae Stanciu 89 de minute pe teren, Damac (Arabia Saudită) a pierdut acasă, 0-1 cu Al Nassr. Doar un duel din 5 câștigate pentru căpitanul tricolorilor, un dribling încercat și nereușit, 3 centrări încercate fără succes…

Al Okhdood cu Andrei Burcă și Florin Tănase titulari a pierdut 0-3 la Al Fayha și rămâne prima sub linia retrogradării în liga saudită. Tănase a ieșit în minutul 89 după doar 4 din 11 dueluri câștigate și un șut pe poartă, fiind cel mai driblat din echipa lui, în vreme ce Burcă a primit calificativ foarte slab, 5.9, după zero intercepții și doar 5 din 12 dueluri câștigate.

Aioani și Niță tot încasează, căpitanul FCSB a fost sub așteptări. Pușcaș și Nedelcearu, rezerve!

În Turcia, Gaziantep FK a pierdut 0-3 pe teren propriu cu Alanyaspor și rămâne la două puncte de prima echipă de deasupra retrogradării. Portarul Florin Niță ajunge la 6 goluri încasate în două meciuri, Deian Sorescu a câștigat un singur duel din cele 6 în care a fost implicat.

Utilizat ca fundaș dreapta, Adrian Rus a fost 80 de minute pe teren pentru Pafos în 0-3 la AEK Larnaca, play-off-ul din Cipru.

Meci de coșmar pentru portarul Marian Aioani, Rapid – CFR Cluj 1-4. Iar goalkeeper-ul ajunge la 8 goluri încasate în ultimele trei partide… Darius Olaru, căpitanul FCSB, a făcut un meci dezolant împotriva Universității Craiova (2-0). Căpitanul roș-albaștrilor coboară o categorie în analiza noastră, după ce a fost lider la baloane pierdute pentru echipa lui, doar 5 din 12 dueluri câștigate, 3 din 6 pase lungi reușite, fără șut la poartă!

Nicușor Bancu (Universitatea Craiova) a intrat doar ultimele 12 minute în 0-2 la FCSB, revenind după accidentare.

  • Au rămas pe băncile de rezerve sau în afara lotului: Radu Drăgușin (Tottenham – ambele etape scurse de săptămâna trecută), Vladimir Screciu (Universitatea Craiova – revenit după accidentare), George Pușcaș (Bari), Ionuț Nedelcearu (Palermo), Vasile Mogoș (CFR Cluj – accidentat, în afara lotului), Ionuț Radu (Bournemouth – în afara lotului).

Cine urcă în tren din mers?

Vlad Chiricheș (FCSB), al doilea meci consecutiv titular și integralist după indisponibilitatea medicală de durată, al doilea meci fără gol primit de echipa lui! Prestație foarte solidă în 2-0 cu Universitatea Craiova, procentaj de 93% pase reușite, a pierdut numai 5 baloane, cele mai multe implicări în acțiuni defensive din toată linia de apărare roș-albastră. Calificativ 7.6.

Publicat: 09 04. 2024, 08:26