Eurotricolorii la raport. Etapă alarmantă pentru cei mai mulți din oamenii de bază ai lui Edi Iordănescu! Meci foarte bun dar eșec pentru Răzvan Marin, a profitat cu noroc Andrei Rațiu în La Liga și câteva semne pozitive dinspre FCSB. În rest, la zi e cam jale!

Începând de azi și până la startul EURO 2024, fiecare zi de marți îți aduce în ProSport radiografia evoluției de la cluburi pentru jucătorii cu cele mai mari șanse de a se regăsi în lotul lui Edi Iordănescu pentru turneul final din Germania! Noua rubrică „Eurotricolorii la raport” urmărește pas cu pas, etapă de etapă, cât și cum joacă la echipele lor tricolorii în care se pun marile speranțe ale tuturor românilor!

Monitorizăm nucleul de bază al celor 43 de fotbaliști pe care s-a bazat Edi Iordănescu în preliminariile EURO 2024 și pentru amicalele din martie, dar aruncăm mereu un ochi și spre cei care ar putea „să se urce din mers în trenul aflat în mișcare” pe care l-a fixat selecționerul. Cu cifre incontestabile furnizate de sofascore.com, pentru un tablou cât mai realist al șanselor noastre la turneul final, până la urmă.

Eurotricolorii la raport. Cele patru categorii.

În fiecare marți, rubrica „Eurotricolorii la raport” va împărți evoluțiile de la cluburi ale fotbaliștilor naționalei în cinci categorii. În prima, unde ne dorim să avem cât mai multe nominalizări, vom regăsi „Remarcații săptămânii”. Tricolori integraliști sau măcar titulari, al căror randament în ultima etapă i-a scos clar în evidență.

La categoria „Evoluții medii” intră prestațiile care nu au adus aplauze, dar nici nu au ridicat semne de întrebare majore. Tricolori care au jucat pentru cluburile lor în ultima etapă, dar fără un impact considerabil care să iasă din tiparele așteptărilor. Ori cu semne pozitive, dar care nu au contribuit la un rezultat pe măsură pentru formațiile lor.

Pentru tricolorii lui Edi Iordănescu rămași doar pe banca de rezerve, cu foarte puține minute prinse pe finaluri de meci ori cu evoluții îngrijorătoare, există categoria „Semne de alarmă și rezerve neutilizate”. 

Nu în ultimul rând, dincolo de fotbaliștii pe care Edi Iordănescu s-a bazat recent, urmărim și evoluțiile jucătorilor care ar putea să prindă un loc în lotul României la EURO 2024, în mod realist, deși nu au fost convocați în ultima vreme. Ei compun secțiunea „Cine urcă în tren din mers?”. Aici vom evidenția doar randamentul de excepție al unor potențiali tricolori, așadar nu veți regăsi poate aceiași jucători, aici, săptămână de săptămână!

Remarcații săptămânii. Răzvan Marin, Andrei Rațiu și câteva semne pozitive dinspre FCSB

În Farul Constanța – FCSB 0-1, Florinel Coman a avut o prestație bună, cu 11 din 17 dueluri câștigate, dar accentuată în special de cornerul executat impecabil pentru golul victoriei. Marcator, Adrian Șut, tricolor care a debutat chiar în martie la națională!  Mijlocașul a fost fotbalistul de pe teren cu cele mai multe implicări în faze defensive și cele mai multe intercepții, dincolo de reușită. Iar meciul de la Ovidiu mai aduce un remarcat. Portarul Ștefan Târnovanu, cu 4-5 intervenții de excepție, mereu alert și cu reflexe salvatoare.

Răzvan Marin, a doua etapă la rând titular și integralist în Serie A, a fost cel mai bun om al lui Empoli dar nu a putut evita înfrângerea previzibilă, 0-2 la Inter Milano. Totuși, tricolorul a avut 52 din 55 pase reușite, procentaj excepțional, a câștigat 9 din 10 dueluri și a oferit 5 pase-cheie (al doilea cel mai bun de pe teren, după interistul Barella).

Andrei Rațiu (Rayo Vallecano) a contribuit la un 0-0 important în deplasare cu Celta Vigo, rivală la evitarea retrogradării din La Liga. Tricolorul a început meciul ca rezervă, dar a intrat din minutul 15 după accidentarea lui Alvaro Garcia. Din 19 decembrie nu prinsese Rațiu peste 70 de minute pe teren la un meci din campionat! Acum a reușit două driblinguri (nivel maxim pentru Rayo la acest capitol), dar echipa lui s-a apărat și a fost dominată cea mai mare parte din meci. Oricum, un pas înainte, din perspectiva ritmului acumulat, dar și a rezultatului obținut.

  • Din rațiuni medicale au lipsit din teren în această etapă Vladimir Screciu și Nicușor Bancu (Universitatea Craiova).
  • Tricolorii din Turcia au avut pauză în campionat pentru acest week-end: Alex Cicâldău (Konyaspor), Olimpiu Moruțan (Ankaragucu), Denis Drăguș, Deian Sorescu, Florin Niță (Gaziantep FK).

Evoluții medii. Succes spectaculos pentru Marius Marin, remiză ștearsă pentru CFR-iști

Cu Marius Marin integralist, Pisa a învins într-o nebunie de meci, cu răsturnări de scor, 4-3 acasă cu Palermo (Serie B). Deși nu a contribuit decisiv la reușitele echipei lui, Marin a avut un procentaj remarcabil de pase reușite, 78 din 84. La limita spre remarcații săptămânii.

La al doilea meci consecutiv ca titular și integralist pentru Pafos în play-off-ul din Cipru, fundașul Adrian Rus nu a greșit la golul încasat de echipa lui (1-1), dar evoluția a fost în notă medie.

Radu Drăgușin a jucat 90 de minute la Tottenham în 2-1 cu Luton, profitând de accidentarea lui van de Ven. Asta e vestea bună și singurul motiv pentru care e încadrat aici și nu mai jos 🙂 În rest, unul din jucătorii modești ai echipei, zero intercepții, 6 pase lungi încercate și doar una reușită, 12 baloane pierdute (pe podiumul negativ al lui Tottenham la acest capitol).

O partidă mai ștearsă pentru căpitanul FCSB, Darius Olaru, cu doar 4 din 13 dueluri câștigate în fața Farului Constanța, sub nivelul cu care ne obișnuise recent.

În cele 72 de minute pe teren în 1-1 la Sepsi, atacantul Daniel Bîrligea (CFR Cluj) a avut două șuturi pe poartă și a ratat o ocazie mare, dar relativ puțin pentru încă o oportunitate de a se fi remarcat. Cristi Manea, revenit fundaș dreapta în formația lui Adi Mutu la același meci, a avut o evoluție decentă. În vreme ce Vasile Mogoș, pe post de stoper, a fost sub media echipei sale.

Raul Opruț, titularul României cu Columbia, a avut 9 din 12 dueluri câștigate și o evoluție per total bună, însă Hermannstadt a pierdut, 0-1 la FC Voluntari, în play-out-ul Superligii.

Semne de alarmă și rezerve neutilizate. Din fotbalul arab, vești îngrijorătoare

Vârful Louis Munteanu a avut un recul după dubla de etapa trecută, în fața Rapidului. Fotbalistul Farului Constanța a expediat două șuturi pe poartă în 82 de minute și a ratat o ocazie uriașă, la 0-0, care ar fi putut să schimbe soarta partidei. Mai mult, doar 7 pase corecte din 19 încercate, procentaj îngrijorător de 37% pase reușite!

După 1-2 la Universitatea Craiova, portarul rapidist Marian Aioani ajunge la 4 goluri încasate în ultimele două runde, cam mult deși unul a venit din penalty (Mitriță). Rămân trei goluri din acțiune, din 7 șuturi pe poartă în ultimele două etape. Sub forma actuală a principalului rival în lotul de EURO 2024, stelistul Târnovanu.

Din zona arabă, vești destul de amare. Nicolae Stanciu, om de bază la Damac (locul 7), a jucat două runde, dar a fost 0-1 acasă cu locul 9 din ligă, Al Khaleej, și 0-0 în deplasare cu codașa Al Hazem!

Andrei Burcă și Florin Tănase au fost titulari pentru Al Okhdood, ultimul pe teren până în minutul 82 și fără realizări, iar echipa lor a pierdut acasă, 1-3 cu Al Raed, și se apropie tot mai tare de zona retrogradării. Burcă a marcat din penalty, însă e a șasea etapă consecutivă când, cu el în defensivă, echipa încasează minimum 2 goluri pe meci!

În Qatar, Denis Alibec a ajuns la al cincilea meci consecutiv ca titular fără să înscrie și fără pasă de gol! Practic, fără gol în 2024 la club și după Umm-Salal – Muaither 1-2. În ciuda victoriei, modestul club unde evoluează Denis e încă pe poziție de retrogradare.

Pușcaș schimbat la pauză, cădere pentru Man. Rezultate grele pentru Nedelcearu și Racovițan

Titular în deplasarea din Serie B la Modena pentru Bari, George Pușcaș a fost schimbat la pauză. Era 0-0, s-a încheiat 1-1. În dreptul lui, un șut pe poartă, zero dueluri câștigate din patru, un dribling încercat și nereușit… În vreme ce Dennis Man, 72 de minute în joc pentru Parma, a rupt seria foarte bună a evoluțiilor la club. A ratat două șanse mari, s-a irosit în multe tentative neinspirate, iar la final a fost 0-2 cu Catanzaro. Tot în Serie B, meci de coșmar pentru Ionuț Nedelcearu, 3-4 la Pisa și zero intercepții, un singur tackling, implicat în doar trei dueluri…

Bogdan Racovițan a fost titular și integralist pentru Rawow, campioana en-titre, care însă a fost egalată pentru 1-1 în prelungiri, acasă, de penultima clasată Ruch Chorzow! Fără vină la golul primit, tricolorul a avut totuși un procentaj de pase corecte de numai 56% și a câștigat doar jumătate din duelurile în care a fost implicat.

Au rămas pe băncile de rezerve:

  • Ianis Hagi (Alaves), Valentin Mihăilă (Parma), Horațiu Moldovan (Atletico Madrid), Ionuț Radu (Bournemouth – în afara lotului)

Cine urcă în tren din mers?

Alex Mitriță (29 ani) a fost motorul Craiovei pentru o revenire fantastică, în inferioritate numerică. Gol și pasă de gol, comportament pe teren de lider veritabil, 2-1 pentru Universitatea cu Rapid și un meci de referință pentru extrema stângă care se luptă pe un post cu mare concurență în strategia lui Iordănescu.

Vlad Chiricheș (34 ani) a revenit în tricoul FCSB după ce jucase ultima oară în august 2023. Evoluție sigură și echilibrată în victoria cu 1-0 la Farul Constanța.

Marius Ștefănescu (25 ani) a marcat pentru Sepsi în 1-1 cu CFR Cluj, evoluție foarte bună pentru ofensivul covăsnenilor, dar pe un post unde e inflație de soluții valoroase la națională

Vlad Dragomir (24 ani), titular și integralist pentru Pafos în deplasarea la Omonia Nicosia (play-off Cipru), a marcat golul de 1-1

Publicat: 02 04. 2024, 08:17
Actualizat: 02 04. 2024, 16:31