Lotul României la EURO 2024 după testele cu Irlanda de Nord și Columbia! Decizii mai ușoare pentru Edi Iordănescu doar la fundașii laterali. Asta pentru că n-avem variante! Analiză de Gabriel Berceanu. EXCLUSIV

Lotul României la EURO 2024 după testele cu Irlanda de Nord și Columbia! Decizii mai ușoare pentru Edi Iordănescu doar la fundașii laterali. Asta pentru că n-avem variante! Analiză de Gabriel Berceanu. EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

După 1-1 la București cu Irlanda de Nord și 2-3 în fața Columbiei pe Metropolitano din Madrid, selecționerul Edi Iordănescu își poate recalibra cu argumente proaspete și ferme planul deciziilor pentru lotul României la EURO 2024. Firește, mai sunt două luni de jocuri la cluburi pentru tricolori, o influență parțială va veni clar și din această direcție. Dar, ce s-a așteptat de la cele două teste, s-a primit!

ProSport îți prezintă pe baza unei analize ample, a informațiilor în exclusivitate de la lot și raportat la cifrele jucătorilor noștri în aceste două partide, furnizate de sofascore.com, situația la zi a lotului nostru pentru turneul final din Germania!

Să nu uităm de unde plecăm: România va avea obligatoriu 3 portari în lot, așadar rămân doar 20 de locuri libere pentru jucătorii de câmp. În teorie, câte doi jucători pe post într-un 4-3-3 de bază de la care pleacă tactica noastră. Și, după cum vom vedea, singurele decizii mai ușoare pentru Edi Iordănescu la acest moment vin din zona fundașilor laterali. Asta pentru că n-are variante!

Lotul României la EURO 2024. Începem cu durerea cea mai mare…

Răsturnăm foaia de joc, începe cu atacantul central. Concluzii șocante după cele două amicale, în primul cu George Pușcaș titular și integralist, în al doilea cu Denis Alibec în primul 11 și 57 de minute pe teren:

  • Deși am marcat 3 goluri în două meciuri, cei mai slabi oameni au fost, în fiecare meci, atacanții centrali!
  • Pușcaș și Alibec au expediat, împreună, un singur șut pe poartă (Denis la Madrid)
  • Cei doi au fost implicați în 9 dueluri cumulat și au câștigat doar… două!

La acest moment, șanse mai mari să prindă lotul are George Pușcaș. Util în fața adversarilor cu talie, ține jocul sus, se sacrifică în multe momente și mai creează spații pentru extremele noastre. Alibec va încheia campionatul în Qatar încă din 26 aprilie, o provocare competițională care e clar oricum că l-a tras în jos ca nivel. Muaither e la retrogradare, Denis are 33 de ani deja. Se vede câte puțin din fiecare.

Rămânem cu Pușcaș și Drăguș, eliberându-se astfel un loc?

Foarte probabil vom rămâne, așadar cu George Pușcaș atacant central alături de soluția Denis Drăguș. Exploziv după intrarea în meci cu Columbia, în formă excelentă într-un campionat tare al Turciei, Denis mai tânăr a fost încercat în premieră de Edi Iordănescu, pentru o perioadă scurtă, ce-i drept, și atacant central, cu columbienii.

Dacă Louis Munteanu (Farul Constanța) ori Daniel Bîrligea (CFR Cluj) nu vor avea un play-off de Superligă în care să rupă norii, e greu de crezut că se mai poate schimba ceva pe acest post.

Cu Pușcaș și Drăguș, Iordănescu va câștiga practic un loc pentru lotul României la EURO 2024. Foarte util și în bandă stângă, Denis le va „permite” cumva, în acest scenariu, lui Florinel Coman și Valentin Mihăilă să rămână fixați în cei 23 din lista finală a selecționerului!

Varianta cu trei extreme stânga la bază devine tot mai serioasă

Florinel Coman nu e la națională cel de la FCSB. Corect. Asta pentru că nici nu are un rol de protagonist, ci se apără chiar mai mult decât la club. Vezi tackling în propriul careu cu nord-irlandezii, travaliu necontenit pentru dublaj la oricine joacă apărător stânga. Și, cu Bancu, în multe momente va fi nevoie de asta!

În al doilea rând, Coman s-a distrat în sezonul regular, deseori, cu adversari direcți de la echipe slabe. În preliminariile EURO 2024 i-a avut față în față pe Vojvoda (Kosovo) și Ricardo Rodriguez (Elveția), ambii fotbaliști de Serie A, iar cu Irlanda de Nord, pe Bradley de la Liverpool. De aici și senzația că ni l-au „înlocuit” pe Florinel din campionat 🙂

În orice caz, cu Drăguș variantă și de atacant central, Florinel are locul aproape sigur în lotul României la EURO 2024. Este implicat, altruist, cu o forță fizică de care puțini tricolori dispun. Om de execuție și profil de extremă necesar în viziunea lui Edi Iordănescu.

Alături de el, Valentin Mihăilă. Percutant, iute, altă versiune de atacant din flancul stâng față de Florinel, ceea ce e bine. Jucător care hărțuiește defensivele, cu tehnică surprinzătoare pentru adversar.

Și Ianis, și Man, și Moruțan. Scenariul curajos care prinde contur

Pe flancul drept, deși sunt teoretic două posturi disponibile, Edi Iordănescu poate lua serios în calcul acum o variantă specială. Și să se bazeze în Germania atât pe Dennis Man și Ianis Hagi, cât și pe Olimpiu Moruțan! De ce?

În linia de mijloc, opțiunile de inter pentru 4-3-3 sunt și nu sunt la nivelul așteptat de selecționer. Bun, este acolo Răzvan Marin, fotbalist cu experiență, inteligență în joc și ritm de Serie A. Mai mult, unul dintre cei mai buni cu Irlanda de Nord, pasă excepțională la golul lui Man de 1-1. Da, e punct fix căpitanul Nicolae Stanciu. Dar cu toată energia pe care o descătușează Cicâldău și cu tot potențialul arătat până acum doar în campionatul intern de Olaru, faptul că Ianis și Moruțan pot, fiecare, să joace bine pe ax în linia mediană devine esențial!

Dacă Ianis Hagi a intrat și a arătat ce a arătat în 15 minute cu Irlanda de Nord și 34 de minute cu Columbia, rămâne să ne întrebăm cât de multe ar avea de oferit naționalei dacă ar fi jucat mai mult și la Alaves! Își asumă responsabilități, nu se teme de driblinguri și șuturi, a avut procentaj 100% al paselor reușite cu sud-americanii!

Denis Man e deja o confirmare de top a lunii martie. Excepțional la Parma, protagonist cu Irlanda de Nord, artizan al concreteții ofensive după intrarea cu Columbia. Fix în lotul României pentru EURO 20204!

În vreme ce Olimpiu Moruțan a fost cel mai bun om al tricolorilor în prima repriză cu Luis Diaz și James Rodriguez! Unul din puținii jucători pe care-i avem cu capacitatea de a destabiliza prin tehnică adversarul, deși are carențe fizice evidente. Inventiv, a făcut la Madrid și faza defensivă într-un exercițiu admirabil de disponibilitate și sacrificiu.

E greu de crezut, privind acum tot tabloul ofensiv, că Florin Tănase are șanse considerabile în acest moment să prindă turneul final din Germania. La fel cum discuțiile despre Mitriță sau Alex Băluță…

Rămâne acasă căpitanul liderului din Superliga? Poate și al campioanei?

Cum Nicolae Stanciu și într-o zi mai proastă e determinant pentru ce înseamnă consistența naționalei noastre iar Răzvan Marin e capabil, la concentrare maximă, de pase luminoase și o clarificare a construcției, rămâne așadar discuția dacă punctul lor de sprijin la nevoie va veni de la Alex Cicâldău sau Darius Olaru în decizia lui Edi Iordănescu.

Primul are în teorie avantajul experienței tricolore și al contribuției din preliminarii, dar nu are garanția minutelor pe final de sezon în Turcia, fiind împrumutat de Galatasaray la Konyaspor. Va fi o cursă captivantă, cu Olaru, căpitanul FCSB, depinzând de randamentul în finișul de Superligă spre titlul de campion.

Cât privește mijlocașul central cu rol preponderent defensiv, lucrurile sunt și aici complicate. Vladimir Screciu e favorit la titularizare acum. Marius Marin n-a jucat tocmai rău cu columbienii, procentaj de pase reușite 83%, câteva intervenții de apreciat, dar faptul că la Pisa joacă mai mult inter sau cu veleități ofensive se simte în prestația lui. Nu e rău, pentru că poate fi în lotul României la EURO 2024 inclusiv o variantă de nevoie pentru dublaj la Stanciu ori Răzvan Marin! Dar, la pândă e aici și Adrian Șut, de la FCSB, doar ce a debutat…

Cert este că Irlanda de Nord și Columbia ne-au reconfirmat: avem probleme uriașe pe jocul pozițional, construcția ofensivă când avem posesia e un chin, greșim mai multe pase decât o făceam în preliminarii în zona doi a terenului.

Ei sunt cei mai buni, cu limitele lor. Ce variante de rezervă sunt la fundașii centrali

Cuplul de stoperi Burcă – Drăgușin, „perla coroanei” dacă vreți pentru naționala României după preliminariile EURO 2024, a dat cu capul de sus! Contra Columbiei, un atacant precum masivul Cordoba de la Krasnodar i-a aruncat la propriu în stânga și în dreapta, fără urmă de fault. Mai mult, calitatea individuală a celorlalți sud-americani i-a amețit rău de tot pe „stâlpii” noștri!

E clar că sunt cele mai bune variante în momentul de față, certificate de calificările pentru EURO, dar și de transferul la Tottenham, în cazul lui Radu. Ce e îngrijorător totuși?

  • Se vede lipsa de experiență internațională, firească la 21 de ani până la urmă, a lui Drăgușin. Și faptul că nu joacă la club!
  • Burcă a compensat prin inimă și inteligență în joc o diferență de valoare care ne-a izbit, să recunoaștem, cu Columbia
  • Nu degeaba, la aceiași 30 de ani, Cordoba joacă în liga tare a Rusiei, după sezoane în Bundesliga, iar Andrei al nostru la Al Okhdood, la retrogradare în liga saudită

Dacă i-a zvârlit Cordoba pe fiecare, să nu ne așteptăm că nu o vor face și ucrainenii Yaremchuk de la Valencia ori Dovbyk de la Girona, nu mai spunem de belgianul Lukaku! Și încă ceva: pe tranziție negativă, aproape mai mereu a fost haos cu Irlanda de Nord și Columbia!

Dar, locul celor doi e cert în lotul României la EURO 2024 și sunt evident opțiunile principale și la titularizare. Decizia grea a lui Edi Iordănescu va viza opțiunile secundare.

Îl are pe Racovițan, despre care ProSport a detaliat AICI în exclusivitate cum i-a cucerit pe selecționer și coechipieri, un stoper care a și debutat cu Irlanda de Nord. Va trebui să aleagă doi dintre Racovițan, un Nedelcearu intrat foarte bine cu Columbia și care, poate, va promova în Serie A cu Palermo, și un Adi Rus polivalent, confirmat și el de prestațiile anterioare sub tricolor, dependent de ce va urma la Pafos, în Cipru, până la finele sezonului.

Cele mai ușoare decizii, din lipsă de alternative. Ține-i, Doamne, sănătoși pe Bancu și Rațiu!

Fundașii laterali sunt rană deschisă. Cele mai ușoare decizii pentru Edi Iordănescu, pentru că n-are variante.

Și fără ritm, Andrei Rațiu i-a făcut față lui Luis Diaz. Ceea ce e lucru mare. Dacă ar și juca la Rayo, ar recăpăta sigur și consistența aportului ofensiv, dar și mai multă luciditate pentru soluțiile de a ieși din apărare. Iar Nicușor Bancu, hulit că nu e nici fundaș, nici extremă, a devenit aerul nostru pentru fundaș stânga!

Testul Cristi Manea fundaș stânga a eșuat lamentabil cu Irlanda de Nord. Raul Opruț a fost decent în multe momente cu Columbia, dar nu decența ne va scoate din grupe la EURO 2024! Pare că singura variantă viabilă în acest moment, ca dublură la Bancu, rămâne Deian Sorescu. Folosit pe acest post în trei episoade din preliminarii, fără ca România să piardă vreodată.ț

Pe dreapta, dacă situația lui Manea la CFR Cluj nu se va clarifica rapid ori  acesta nu va primi constant minute în ciuda faptului că nu prelungește contractul, opțiunea de rezervă devine la rându-i problematică. Vasile Mogoș? Alex Chipciu? Alex Pașcanu? Mihai Butean?

Situația portarilor, ca și până acum

Horațiu Moldovan și Florin Niță nu au cum să lipsească din lotul României la EURO 2024. Nu au greșit în cele două teste, Niță pare mai implicat în ecosistemul defensiv, poate și pentru că joacă meci de meci la Gaziantep FK! Cine va fi însă titular în Germania? Aici e altă discuție deja!

Aioani și Târnovanu, lăsați pe rând în afara lotului cu Irlanda de Nord și Columbia, vor continua în play-off-ul Superligii cursa pentru a treia poziție de goalkeeper.

Baftă, Edi! Se va lăsa cu lacrimi, crize de nervi ale patronilor, impresari „fierți” și emisiuni cu atacuri și critici cum n-am mai avut de… cel puțin 8 ani! Dar asta am vrut, până la urmă, să existăm în fotbalul care contează și unde se iau decizii cu adevărat grele.

Cum se preconizează acum lotul României la EURO 2024

Portari: Moldovan, Niță, Aioani / Târnovanu

Fundași: Rațiu, Manea, Burcă, Drăgușin, Racovițan, Nedelcearu / Rus, Bancu, Sorescu

Mijlocași: Stanciu, R. Marin, Screciu, M. Marin, Cicâldău / Olaru

Atacanți: Man, Moruțan, Hagi, Pușcaș, Drăguș, Mihăilă, Fl. Coman

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Suedezii ne-au pus ”gând rău”! Sunt gata să ia decizia, după ce România a câștigat la ”masa verde” cu Kosovo
Suedezii ne-au pus ”gând rău”! Sunt gata să ia decizia, după ce România a câștigat la ”masa verde” cu Kosovo
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Cum a SLĂBIT Adela Popescu în timp record! Secretul care o ajută să se mențină impecabil. Și-a uimit fanii cu pozele sexy
Cum a SLĂBIT Adela Popescu în timp record! Secretul care o ajută să se mențină impecabil. Și-a uimit fanii cu…
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia.
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o…
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Adriana Bahmuțeanu primește AMENINȚĂRI! George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană, ce pățește și el
Adriana Bahmuțeanu primește AMENINȚĂRI! George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană, ce pățește și el
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
S-a anunţat componenţa lotului naţionalei feminine pentru meciul amical contra Albaniei
Dacia care pune la respect multe SUV-uri. Cum arată creația unui român - VIDEO
Dacia care pune la respect multe SUV-uri. Cum arată creația unui român - VIDEO
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×