Marius Marin dezvăluie cum se trăiește un antrenament al României la EURO 2024 și face avancronica realistă a duelurilor din grupă: „Băiatul meu împlinește doi ani pe 19 iunie, trebuie să stăm cât mai mult în Germania ca să țină minte cadoul acesta!”. INTERVIU EXCLUSIV

Marius Marin dezvăluie cum se trăiește un antrenament al României la EURO 2024 și face avancronica realistă a duelurilor din grupă: „Băiatul meu împlinește doi ani pe 19 iunie, trebuie să stăm cât mai mult în Germania ca să țină minte cadoul acesta!”. INTERVIU EXCLUSIV
  • Publicat:

La 25 de ani, Marius Marin sau „Pitbull di Pisa” cum l-au numit italienii, a ajuns deja la 16 meciuri pentru naționala României, prezent în 7 din cele 10 partide ale preliminariilor EURO 2024, inclusiv titular și integralist în două bătălii grele, 0-0 în Kosovo și 1-0 cu Elveția la București. În cantonamentul tricolorilor de la Wurzburg, concentrat total pe misiunea carierei lui de până acum, mijlocașul dezvăluie cum se trăiește un antrenament al României pentru marea provocare și ce cadou special își dorește pentru el și fiul său, într-un interviu exclusiv ProSport!

  • ProSport îți oferă cele mai tari exclusivități, interviuri speciale și reportaje de poveste de la EURO 2024! Andrei Trifan, Gabriel Berceanu și Mihai Pop (foto & video) sunt zilnic alături de tricolori în Germania și au acces în timp real la toate informațiile din lotul României!

Cu un discurs tranșant și realist, Marius Marin face inclusiv o avancronică a duelurilor cu Ucraina, Belgia și Slovacia, abordând inclusiv subiectul obiectivului de turneu pentru tricolori, și povestește cum a ajuns naționala unde vin cu bucurie de copil și de unde pleacă azi cu părere de rău tricolorii uniți într-un grup încrezător.

Marius Marin despre momentul-cheie din Elveția și atmosfera din lot

Foarte puțini au crezut cu adevărat, la startul preliminariilor, în România la EURO 2024. Justificat, din multe puncte de vedere. În filmul dedicat calificării voastre am descoperit un Edi Iordănescu convins din prima secundă de asta, apoi în toate mesajele din vestiar. Tu când ai început să crezi 100%?

Era normal să existe multă neîncredere, dacă ne uităm ce campanii a avut naționala recent. Dar Mister a crezut total de la prima reunire, nu doar de la primul meci, ne-a spus asta din primul minut și apoi mereu, mereu! „Cred în voi și în potențialul vostru!”. Eu am simțit că sunt șanse mari încă de la bun început, altfel nu mi-aș fi fixat acest obiectiv alături de coechipieri. Dar convingerea 100% că ne calificăm s-a născut la 2-2 în Elveția. Am simțit efectiv că tăria de caracter, încrederea în celălalt și forța grupului nostru pot să facă lucrurile extraordinare. Dar a mai fost un episod…

Te rog!

Pentru prima oară am simțit pe pielea mea, dar am vorbit și cu alți colegi și asta mi-au spus și ei că simțeau, o senzație deosebită. Când plecam de la acțiunile naționalei spre cluburi, chiar ne părea rău că plecăm! Parcă plecam de-acasă. Iar când ne întorceam, parcă eram cel mai fericit copil, starea aceea de bucurie supremă din copilărie, când ieși la fotbal! Astea sunt lucruri rare, m-au convins total că nu ne poate sta nimeni în cale.

Cum se trăiește un antrenament al României la EURO 2024

În lotul României sunteți mulți jucători plecați de foarte tineri din țară și formați în străinătate. Tu, Rațiu, Drăgușin, Racovițan, Pușcaș… Ce simți că aduceți în plus?

E un nucleu, evident, dar cred că nu e vorba neapărat de adus ceva în plus. Pur și simplu turnăm totul, fiecare, și cei formați în țară, și cei formați în străinătate, într-un grup. Turnăm tot ce avem mai bun și se naște echipa asta tare, încăpățânată, luptătoare, pe care o vezi! Poate nu suntem foarte mulți la echipe mari din Europa acum, dar dacă la națională continuăm așa și la turneul final, sigur mulți vom face pași mari și în carierele la cluburi. 

Ai fost coechipier la Pisa cu Moruțan, dar vă leagă și o prietenie specială. Ce ați discutat prima oară după accidentarea lui?

Noi doi eram prieteni buni și înainte să fim coechipieri la Pisa. Adevărul este că e unul dintre cei mai buni prieteni ai mei dintotdeauna. Să spun că mi-a părut rău că s-a accidentat… ar fi prea puțin. Nu am cuvinte pentru asta. Efectiv m-a durut că va rata EURO 2024, durere am simțit. Dar i-am transmis clar că sunt cu toată inima lângă el, oricum și oricând. Deși e puternic mental, i-am spus așa: „Te vei întoarce și mai puternic, și mai bun, pentru că ești serios”.

Cum se trăiește un antrenament la EURO 2024? 

Mister Edi Iordănescu e unul dintre antrenorii foarte serioși și muncitori pe care i-am avut în cariera mea de până acum. Personal, îmi place că e un tip obiectiv și direct. Iar când vine vorba de pregătire, are o obsesie pozitivă pentru a analiza toate lucrurile. Fiecare antrenament al nostru, radiografia adversarului, foarte calculat și atent, orice detaliu. Pe plan tactic e top, n-a greșit vreodată până acum cu noi!

Viziune realistă despre Ucraina, Belgia și Slovacia

Putem obține maximum din meciul de debut, cu Ucraina?

Eu cred că exemplul Elveția ne e de mare ajutor și trebuie să ne fie. Dacă am făcut egal în deplasare și am învins acasă pe favorita grupei din preliminarii, o forță europeană pentru mine, atunci e clar că putem obține maximum și din meciul cu Ucraina! 

Crezi că postura noastră în meciul cu Belgia, de outsider, e una convenabilă? Mai tot timpul, în istoria naționalei, am produs rezultate bune contra favoriților. 

Realitatea e că este destul de greu să te mai raportezi la istorie când vezi cât de bine sunt acoperiți belgienii, cu ce jucători de valoare, pe toate posturile. Au un prezent tare, acesta e adevărul. Soluția ar fi să ne capacităm la maximum și să nu ne temem. Poate va fi nevoie să suferim mult mai mult cu Belgia pentru un rezultat bun, dar știu sigur că am mai făcut asta și ne-a ieșit.

România n-a primit gol în două dueluri tari, cu adversari superiori din punct de vedere fizic, 0-0 în Kosovo și 1-0 cu Elveția, în care ai fos titular și integralist. Putem repeta figura cu Slovacia, o formație cu talie, puternică? 

E clar că au un nivel fizic ridicat slovacii, dar să nu uităm și de cei doi-trei fotbaliști cu calitate individuală peste medie pe care îi au la dispoziție și care pot face diferența oricând! Da, e esențial să nu primești gol, mai ales la un turneu final. Și sigur putem contra Slovaciei. Contează mult pentru că îți dă răbdare pentru atacuri poziționale, îți dă încredere pentru contraatacuri.  

„Vreau un sfert de finală indiferent cum ajungem acolo!”

Există șansa să ne putem califica din grupă și doar cu 3 puncte. Crezi că ar trebui să ne calculăm strategia astfel încât să abordăm ultimul meci, cu Slovacia, ca pe o finală, dacă nu va ieși cum vrem în primul meci, cu Ucraina? Și să menajăm practic resurse și energie în meciul cu Belgia?

Chiar nu cred că e nevoie de strategii! Noi trebuie să scoatem maximum cu Ucraina, concentrare totală pe primul meci. Din el îți iei starea de spirit pentru ce va urma. Apoi, vedem pe teren ce se poate cu Belgia! Și tot așa!

Obiectivul firesc este ieșirea din grupe. Însă pe tine ce parcurs al României la EURO 2024 te-ar face să fii împăcat la final de turneu?

Sunt un tip realist. Să ieșim din grupă ar fi o performanță mare și aș fi împăcat cu asta. Pentru că dincolo de grupă depinde enorm ce adversar primești. Ca să îți setezi un obiectiv realist de acum, fără să știi dacă e Spania sau altă forță continentală, ar fi imposibil.

Crezi că în percepția românilor un sfert de finală în care ajungem chinuit și norocos ar fi mai important decât o eliminare din grupe dar după un joc al nostru curajos, în care ne batem de la egal la egal, până în ultimul minut, cu toate echipele?

În fotbalul de azi, dacă joci bine și ai multe ocazii însă pierzi la final, nu cred că te mai așteaptă nimeni cu bucurie! Și hai să fim corecți până la capăt. Când îți aduci aminte, în amintire, rămân rezultatele, nu jocurile. Eu aleg sferturile de finală oricând, indiferent cum ajungem acolo!

UEFA, veste fabuloasă pentru românii care vor să meargă la EURO 2024! Anunțul bombă venit chiar după tragerea la sorți în care România a ajuns în grupa E

„E clar, trebuie să stăm cât mai mult în Germania!”

Ce echipă crezi că va câștiga EURO 2024 și de ce?

Franța e favorita numărul unu, e o echipă cu ritm incredibil, are jucători care greșesc foarte rar. Consistentă, la o maturitate a performanței. 

Îmi mărturiseai în anul trecut (detalii AICI), într-un interviu ProSport, că ai trăit cel mai frumos moment din cariera ta. După un gol marcat la Pisa, ai sărbătorit pe teren cu fiul tău în brațe, atunci avea 8 luni! Ce trebuie să se întâmple la EURO ca să te vedem iar cu băiețelul tău pe teren? 

Acum cred că va fi mai greu să marchez. Oricum, eu mai mult car pianul, nu mă gândesc neapărat la goluri (râde). Dacă ieșim din grupe, să sărbătoresc pe teren cu el… aș fi cel mai împlinit tată din lume!

Pe 19 iunie, între meciurile cu Ucraina și Belgia, fiul tău va împlini doi ani. Vei fi în cantonamentul de aici, de la Wurzburg. Ce cadou ai stabilit deja cu soția că îi pregătiți?

Cred că nu trece zi fără să primească o surpriză, un cadou! În mod normal, pentru ziua lui, faptul că e aici, la EURO 2024, cu tatăl lui jucând pentru România, ar trebui să devină o amintire și un cadou extraordinar. Doar că el e încă mic, nu știu dacă o să țină minte… Asta înseamnă că trebuie să trecem de grupe, e clar, trebuie să stăm cât mai mult la EURO ca să aibă timp să-și fixeze amintirea (râde).

Rămâi pe ProSport ca să trăiești în timp real EURO 2024 alături de tricolori!

  • Vodafone este partener de conectivitate al ProSport la EURO 2024! Toate acestea sunt posibile și pentru că Vodafone este partenerul de conectivitate al ProSport la EURO 2024 astfel încât și își pune infrastructura de roaming la bătaie pentru ca românii să aibă acces în timp real la cele mai proaspete informații corecte.
Andrei Trifan / Autor
Fotbalul este viața lui. Actualul Redactor-șef al ProSport s-a îndrăgostit de Sportul Rege pe vremea Generației de Aur și a jucat, el însuși, la nivel de juniori, pentru formațiile de Liga 1 Rocar și FC Național mai bine de 11 ani. A absolvit Colegiul Național Tudor Vianu, dar pasiunea ... citește mai mult
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Mihai Pop (foto&video) / FOTO & VIDEO
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Câți lei a dat acest turist, pe 100g de hamsii, în Eforie Nord. A crezut că nu vede bine
Câți lei a dat acest turist, pe 100g de hamsii, în Eforie Nord. A crezut că nu vede bine
Ce sancțiune riscă Jude Bellingham la EURO, după gestul golănesc îndreptat spre banca Slovaciei
Ce sancțiune riscă Jude Bellingham la EURO, după gestul golănesc îndreptat spre banca Slovaciei
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Transfer de 5 stele pentru Andrei Burcă! Fundașul României poate deveni coleg cu un alt tricolor după EURO 2024
Transfer de 5 stele pentru Andrei Burcă! Fundașul României poate deveni coleg cu un alt tricolor după EURO 2024
Șocant! Vedeta care ține la congelator PLACENTE de ani buni: „Am și mâncat cu ulei de trufe, sare și piper”
Șocant! Vedeta care ține la congelator PLACENTE de ani buni: „Am și mâncat cu ulei de trufe, sare și piper”
Emily Burghelea, absolut desfigurată pe internet: „E o minune că sunt în viață!” Ce a pățit celebra influenceriță
Emily Burghelea, absolut desfigurată pe internet: „E o minune că sunt în viață!” Ce a pățit celebra influenceriță
BANCUL ZILEI. Bubulina e dusă la Urgență. Doctorul către Bulă: - Îmi pare rău, domnule, pare în comă!
BANCUL ZILEI. Bubulina e dusă la Urgență. Doctorul către Bulă: - Îmi pare rău, domnule, pare în comă!
CALCUL. La cât va ajunge o rată de 1.870 de lei după ce IRCC şi ROBOR au scăzut
CALCUL. La cât va ajunge o rată de 1.870 de lei după ce IRCC şi ROBOR au scăzut
Motivul pentru care cercetătorii INJECTEAZĂ substanțe RADIOACTIVE în COARNELE RINOCERILOR. Nimic altceva nu a funcționat!
Motivul pentru care cercetătorii INJECTEAZĂ substanțe RADIOACTIVE în COARNELE RINOCERILOR. Nimic altceva nu a funcționat!
Răzvan Burleanu a împlinit 40 de ani şi se mândreşte cu o soţie superbă. Se iubesc de peste 20 de ani
Răzvan Burleanu a împlinit 40 de ani şi se mândreşte cu o soţie superbă. Se iubesc de peste 20 de…
BAC 2024 | Rezolvarea subiectelor la limba română de la Bacalaureat. Unde au greșit majoritatea elevilor
BAC 2024 | Rezolvarea subiectelor la limba română de la Bacalaureat. Unde au greșit majoritatea elevilor
NOUL Cod Rutier. Îți pierzi permisul auto. În 3 ZILE trebuie să-l predai
NOUL Cod Rutier. Îți pierzi permisul auto. În 3 ZILE trebuie să-l predai
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula acestuia
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Au început reducerile de vară la jocuri video. 6000 de jocuri și colecții la prețuri reduse
Au început reducerile de vară la jocuri video. 6000 de jocuri și colecții la prețuri reduse
Superliga începe exploziv: programul noului sezon ne oferă o prima etapă incendiară
Superliga începe exploziv: programul noului sezon ne oferă o prima etapă incendiară
O vedetă OnlyFans, ofiţer de penitenciar, face sex cu un deţinut din Londra. Videoclipul devine viral, iar ea este arestată
O vedetă OnlyFans, ofiţer de penitenciar, face sex cu un deţinut din Londra. Videoclipul devine viral, iar ea este arestată
Amenda pentru rovinietă: Unde se plătește și cum verifici perioada de valabilitate?
Amenda pentru rovinietă: Unde se plătește și cum verifici perioada de valabilitate?
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de durere
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de durere
×