Deşi este una dintre vedetele campionatului nostru, iar cifrele sale arată foarte bine, 11 goluri, zece pase de gol, Alexandru Mitriţă nu intră în vederile selecţionerului Edi Iordănescu şi mai mult ca sigur nu va fi convocat pentru următoarea acţiune a lotului şi nici pentru Europeanul din vara aceasta.
Sunt mai multe motive pentru care selecţionerul nu apelează la starul Universităţii Craiova. În primul rând, nu-l consideră pe Mitriţă un jucător de grup, un om de echipă, fiind un fotbalist care nu se pune în slujba grupului, ci un fotbalist capricios, echipa trebuind să joace pentru el. Indiferent de nume sau de post, naţionala lui Iordănescu a devenit o familie şi a izbutit prin sacrificiu, prin implicare totală, iar Mitriţă sau alţii ca el n-au dat dovadă că se pot plia pe acest model de lucru.
Iar Edi Iordănescu a transmis acest semnal încă de anul trecut. „Suntem un grup care nu a renunțat niciodată să lupte. Am creat un grup fantastic. Dar porțile echipei naționale rămân deschise. Suntem atenți la tot, la fiecare jucător care arată valoare, continuitate și caracter. De acum, un jucător nu va trece doar prin filtrul meu, ci și prin cel al grupului. Dacă grupul nu-l va valida, nu va intra. Trebuie să arate caracter și determinare și iubire de țară și echipă națională. Dacă nu, probabil va ieși afară”, a declarat Edi Iordănescu, imediat după calificarea la Euro 2024.
În al doilea rând, Alex Mitriţă nu l-a convins pe Edi Iordănescu nici la singurul meci în care selecţionerul l-a folosit ca titular la naţională, amicalul pierdut acasă cu Grecia, scor 0-1, de atunci craioveanul mai evoluând în tricolor numai pe finalul meciului din Muntenegru, din Liga Naţiunilor.
În al treilea rând, pe postul lui Alex Mitriţă, cel de atacant stânga, selecţionerul are trei soluţii considerate mai bune decât jucătorul Universităţii Craiova: Valentin Mihăilă, Denis Drăguş şi Florinel Coman.
Primii doi joacă în campionate superioare celui al României, sunt titulari la Parma, respectiv Gaziantep şi prezintă o formă bună, în timp ce Florinel Coman este cel mai bun jucător al echipei care domină campionatul nostru. Cât despre duelurile directe FCSB-Universitatea Craiova, formaţia din Capitală s-a impus de fiecare dată cu 3-0, Coman ieşind la rampă prin evoluţii convingătoare, în timp ce Mitriţă le-a înlesnit victoria adversarilor în tur, oferind practic două assist-uri rivalei, iar în retur a ratat singur cu portarul, la 0-0, apoi având o evoluţie modestă.
De această reticenţă a lui Edi Iordănescu faţă de Mitriţă poate fi legat diferendul pe care selecţionerul l-a avut cu Mihai Rotaru, principalul acţionar al Universităţii Craiova şi totodată naşul lui Alexandru Mitriţă.
Rotaru l-a criticat public pe selecţioner, considerând că nu este potrivit pentru acest post şi a pretins că niciun jucător al Craiovei nu va fi convocat. Acest argument nu ar sta totuşi în picioare dacă luăm în calcul că alţi doi craioveni, Nicuşor Bancu şi Vladimir Screciu, au fost jucători de bază pentru Edi în campania de calificare pentru Euro 2024.
„Am pus pariu cu oameni din presă că Universitatea nu va mai avea jucători la prima reprezentativă cât timp va fi domnul Edi. Nu cred în viitorul echipei națională cu Edi Iordănescu. Nu cred că vor termina nici măcar pe locul trei în grupa de calificare la Euro. Nu cred în Iordănescu, pentru că știu ce se face la lot, ce se întâmplă” declara Mihai Rotaru acum un an.
Un alt star al Craiovei care a fost ignorat de selecţionerul României – fără a ne mai referi la Ion Oblemenco, de patru ori golgheter al României, dar fără vreo selecţie la echipa naţională – a fost Gică Craioveanu, trecut pe linie moartă de Anghel Iordănescu în anii ‘90.
Deşi „Grande” era dublu golgheter al campionatului nostru, era vedeta unei echipe care se bătea la titlu în acea perioadă şi totodată un atacant de clasă, care avea să aibă o carieră prestigioasă în Primera Division, el n-a fost convocat de „Tata Puiu” pentru Mondialul din America din 1994. În schimb, tatăl lui Edi a apelat atunci la jucători mult mai slab cotaţi decât Craioveanu, precum Iulian Chiriţă sau Marian Ivan, atrăgând indignarea şi antipatia fanilor Ştiinţei. Asta deşi în Bănie umbla legenda că Gică Craioveanu nu a fost selecţionat în lotul pentru World Cup 1994 la sugestia lui Gică Popescu, după ce Craioveanu se căsătorise cu fosta logodnică a „Baciului”, fiica lui Petre Deselnicu.
O altă variantă, care este valabilă şi în relaţia Edi Iordănescu – Mitriţă, este că Tata Puiu îl considera pe Craioveanu doar o vedetă locală, incapabilă să se pună în slujba grupului de la naţională. Iar acest lucru îi fusese confirmat la un turneu în Asia, care a precedat Mondialul din America, unde Gică Craioveanu nu acceptase să joace vârf împins, aşa cum îi solicitase Anghel Iordănescu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER