Naționala RX! Radiografia completă a României la EURO înaintea meciului decisiv pentru optimi, după antrenamentele din orașul în care au fost inventate razele Rontgen! Avem diagnosticul pentru partida cu Slovacia! EXCLUSIV

Naționala RX! Radiografia completă a României la EURO înaintea meciului decisiv pentru optimi, după antrenamentele din orașul în care au fost inventate razele Rontgen! Avem diagnosticul pentru partida cu Slovacia! EXCLUSIV
  • Publicat:

Dacă Frankfurt e orașul german unde naționala noastră își poate decide cu Slovacia calificarea în optimile de finală ale Europeanului, Wurzburg are o semnificație amplă pentru tot ce înseamnă „tricolorii” la EURO 2024. Nu e doar cantonamentul României și nu înseamnă doar stadionul pentru antrenamentele lui Edi Iordănescu. Ci și locul unde ai noștri speră și sperăm să se întoarcă des, cât mai des. Pentru că Wurzburg e „casa” din nordul Bavariei pentru tricolori pe toată durata turneului final. Cu cât mai mult, cu atât mai bine.

  • ProSport îți oferă cele mai tari exclusivități, interviuri speciale și reportaje de poveste de la EURO 2024! Andrei Trifan, Gabriel Berceanu și Mihai Pop (foto & video) sunt zilnic alături de tricolori în Germania și au acces în timp real la toate informațiile din lotul României!

Și ce loc mai potrivit, după 3-0 cu Ucraina și 0-2 cu Belgia, pentru o radiografie completă a României la EURO spre a obține un diagnostic util înaintea decisivului cu Slovacia, decât acest Wurzburg? Adică orașul în care pe 8 noiembrie 1895, într-o zi de vineri, inginerul și fizicianul Wilhelm Conrad Rontgen producea și detecta radiația electromagnetică. Razele X. Sau razele care azi îi poartă numele.

Poftiți „la raze”! Și, imediat, tricolorii!

Înainte să trecem spre ce „ne doare” în fotbal, să trecem doar puțin prin prezentul poveștii. În Wurzburg, la adresa Rontgenring 8 (cum altfel!), se află Memorialul celui care pentru această descoperire a devenit în 1901 primul laureat din istorie al Premiului Nobel pentru fizică.

Poate fi vizitat și acoperă exact două foste laboratoare și coridoarele din clădirea unde funcționa, în timpul lui Rontgen, Institutul de Fizică al Universității Wurzburg în cadrul căruia omul de știință a cercetat și a realizat descoperirea.

Doar până în 2010, nu mai puțin de 5 miliarde de examinări medicale cu raze X sau raze Rontgen au fost realizate în lume!

Iar piesa de rezistență o reprezintă, firește, tocmai dispozitivul utilizat în acea vineri de 8 noiembrie 1895. Departe de standardele medicale de azi, dar fără de care acestea, în acest segment special, ar fi rămas poate un vis!

Înapoi la fotbal. Niță, jos pălăria!

Să revenim însă la fotbal, ne frige apropierea acestui România – Slovacia! Avem o echipă națională, românii s-au întors cu îmbrățișare spre ea. Am învins fantastic Ucraina, am pierdut cu Belgia, locul 3 mondial. Ne trebuie o remiză la Frankfurt cu slovacii și suntem calificați.

Dar vom juca pentru victorie și câștigarea grupei, așa cum ProSport a anunțat în exclusivitate AICI prin discursul lui Edi Iordănescu, iar selecționerul și Andrei Burcă au confirmat apoi public, într-o conferință-manifest bună de pus între reperele naționalei din ultimele decenii (detalii AICI).

Ce am înțeles după Ucraina și Belgia și ce concluzii tragem pentru a înveli nădejdea cu argumente concrete pentru Slovacia? Să începem cu portarul.

Fabulos! Cine decide unde se transfera Florin Nita dupa EURO:

Florin Niță a fost cel mai bun jucător al României cu Belgia. Și n-a primit gol cu Ucraina. Mereu atent, conectat total, aceleași reflexe formidabile din tinerețe. Zece parade în ambele meciuri! Un mare plus care ne dă încredere cu Slovacia, când probabil nu va mai avea totuși asediul lui Lukaku & co. Și o decizie inspirată a lui Edi Iordănescu de a-l titulariza în dauna lui Horațiu Moldovan, titularul calificărilor la EURO 2024.

Apărare de excepție pe ax, cu benzile în alb și negru

Mergem spre linia de fundași din 4-1-4-1 al României. Pe ax, Radu Drăgușin, imperial cu Ucraina, 100% dueluri directe câștigate, și nu mai puțin de 13 acțiuni defensive reușite. Cu Belgia, în fața lui Romelu, mai greu. Doar 43% procentaj de câștig în dueluri. Dar a compensat cu calm în construcție (95% pase corecte) și 7 ieșiri inspirate din defensivă.

Andrei Burcă și-a depășit limitele și durerea. Revenit după 51 de zile de absență în urma unei rupturi musculare, a fost titular și integralist în ambele partide de până acum la EURO. Cu belgieni, 6 din 7 dueluri câștigate și liderul acțiunilor defensive de succes! Admirabil! Cât și cum îl vor ține puterile, e „de bază” și cu Slovacia!

Pe flancul stâng, Nicușor Bancu a avut doar 67% pase corect cu Ucraina și a câștigat doar un duel din patru cu Belgia. Chiar și așa, o soluție mai bună la acest moment nu ai de unde să inventezi. Bancu are capacitatea de a dinamiza ofensiva la nevoie, cu toate că în plan defensiv rămân aceleași suspine.

În banda dreaptă, Andrei Rațiu a reconfirmat că este esențial cu Ucraina. L-a anihilat pe „marele” Mudryk. Viteză, angajament, 92% pase corecte, a făcut ravagii în duet cu Man pe toată banda. Când a dat, însă, de Doku și „diavolii roșii”… a simțit infernul! Slovacia nu e însă nici pe departe Belgia în atac.

Fără Stanciu în formă sau Răzvan Marin, ne-am chinui… mult!

Marius Marin a avut sarcini grele spre deosebit de grele în ambele meciuri. Sudakov, Tsygankov, Dovbyk sau Mudryk, apoi De Bruyne, Lukaku, Tielemans… Dar de-aceea am vrut la EURO, ca să arătăm că putem mai mult!

Închizătorul nostru a greșit doar două pase la Munchen, a fost liderul intercepțiilor tricolore și a câștigat 5 din 9 dueluri. A menținut ritmul cu Belgia, unul din top 5 jucători ai noștri. A fost practic semnul clar că poate să se lupte de la egal și cu Lobotka sau Duda, mâine.

Căpitanul Nicolae Stanciu, pur și simplu „omul meciului” cu Ucraina. Cifrele nici nu mai au rost. Însă o cădere acută cu Belgia. Implicat în cinci dueluri, n-a câștigat vreunul. Sufocat de contrapresingul „diavolilor”. Dacă mâine e iarăși în formă, și are de ce să fie, pentru că Slovacia nu e la fel de dominatoare, cel mai probabil va face din nou diferența.

Răzvan Marin, piesă-cheie. Gol cu Ucraina, 92% pase corecte cu belgienii, adică 35 din 38! Și în top 3 evoluții tricolore cu locul 3 mondial. În ambele meciuri, lansări inspirate direct pe vârf sau pentru culoare ale extremelor, chiar dacă nu totdeauna continuate inspirat de coechipieri. Când jocul nostru stagnează, are puterea de a împinge tot spre poarta adversă cu o execuție. La fel ca Stanciu, determinant!

Man și Coman cu Slovacia?

Pe dreapta atacului, Dennis Man a făcut ce-a vrut cu ucrainenii și a bifat două pase de gol. Impact, determinare, mai mereu periculos cu mingea la picior. În fața Belgiei, cu Theate în față, un recul. Doar 62% pase corecte. Și senzația că n-a fost seara inspirației lui.

Ianis Hagi a strâns puțin peste 50 de minute, din două meciuri. Cu Belgia, doar o pasă greșită din 18! Încearcă, nu se teme de dribling, permanent în căutarea unei pase sau a unei execuții care să facă diferența. Dar cu ritmul și cu intensitatea încă e neclar…

Vali Mihăilă a intrat promițător din minutul 68 cu Ucraina, dar s-a stins cu un Castagne flamboaiant în urcări pe partea lui. Doar 3 din 9 dueluri câștigate. Poate pentru că vine după răceală, poate pentru că scenariul cu Belgia, când am fost conduși din minutul 2 și a trebuit să atacăm fără oportunitatea posturii reactive, nu-i convine atât de mult.

Rămâne de văzut Florinel Coman! Titular cu Ucraina, n-a rupt norii, doar 42% pase corecte, dar și-a câștigat 3 din 4 dueluri. Două acțiuni defensive reușite, două ieșiri din apărare care au eliberat echipa. Aport defensiv important. S-a sacrificat? Poate. Dar e nevoie de sacrificiu!

Drăguș teribil cu Ucraina, blocat cu Belgia

Pe Allianz Arena, Denis Drăguș a fost aproape sclipitor. Cu o risipă de efort constantă, a făcut presing, a speculat cu fler reconfortant, a marcat pentru 3-0 din poziționare inteligentă. Cu 4 din 6 driblinguri reușite, a dominat adversarii.

Însă cu Onana, Vertonghen și Faes în față a fost altă provocare. Fără șut pe poartă pentru Denis, numai 4 dueluri câștigate din 13 în care a fost implicat. Verva lui poate să facă însă, cu siguranță, diferența în fața unei Slovacii de calibru inferior, inclusiv în aria defensivă.

Alibec și Pușcaș au jucat prea puține minute până acum pentru o concluzie relevantă. În aceeași categorie, Rus, Sorescu, Olaru ori Racovițan.

Rămâi pe ProSport ca să trăiești în timp real EURO 2024 alături de tricolori!

  • Vodafone este partener de conectivitate al ProSport la EURO 2024! Toate acestea sunt posibile și pentru că Vodafone este partenerul de conectivitate al ProSport la EURO 2024 astfel încât și își pune infrastructura de roaming la bătaie pentru ca românii să aibă acces în timp real la cele mai proaspete informații corecte
Andrei Trifan / Autor
Fotbalul este viața lui. Actualul Redactor-șef al ProSport s-a îndrăgostit de Sportul Rege pe vremea Generației de Aur și a jucat, el însuși, la nivel de juniori, pentru formațiile de Liga 1 Rocar și FC Național mai bine de 11 ani. A absolvit Colegiul Național Tudor Vianu, dar pasiunea ... citește mai mult
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Mihai Pop (foto&video) / FOTO & VIDEO
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească de Sfântul Petru și Pavel. Te scapă de necazuri
Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească de Sfântul Petru și Pavel. Te scapă de necazuri
”Mult mai mult decât plănuiau”: Dennis Man și Valentin Mihăilă semnează și vor avea salarii uriașe! Creșteri imense
”Mult mai mult decât plănuiau”: Dennis Man și Valentin Mihăilă semnează și vor avea salarii uriașe! Creșteri imense
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România s-a calificat în optimi la EURO 2024
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România s-a calificat în optimi la…
Cum l-au numit olandezii pe Florin Niță, cu trei zile înaintea duelului decisiv din optimile EURO 2024
Cum l-au numit olandezii pe Florin Niță, cu trei zile înaintea duelului decisiv din optimile EURO 2024
Imagini mult prea INDECENTE! Cum arată actrița de 57 de ani în costum de baie. Le dă clasă multor tinerele
Imagini mult prea INDECENTE! Cum arată actrița de 57 de ani în costum de baie. Le dă clasă multor tinerele
Şoc la echipa naţională: Edi Iordănescu, cu demisia pe masă! Ce s-a întâmplat între selecţioner şi şefii FRF
Şoc la echipa naţională: Edi Iordănescu, cu demisia pe masă! Ce s-a întâmplat între selecţioner şi şefii FRF
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
Reacţia unui turist din Eforie, întrebat de ce intră în mare, deşi e arborat steagul roşu:
Reacţia unui turist din Eforie, întrebat de ce intră în mare, deşi e arborat steagul roşu: "Sunt daltonist!"
S-a aflat ce s-a întâmplat cu LOCUITORII de pe INSULA PAȘTELUI! Experții au RECUNOSCUT!
S-a aflat ce s-a întâmplat cu LOCUITORII de pe INSULA PAȘTELUI! Experții au RECUNOSCUT!
Derapaj incredibil al lui Gigi Becali la adresa Elenei Lasconi: Cum să stăpânească 10 milioane de bărbaţi din România?
Derapaj incredibil al lui Gigi Becali la adresa Elenei Lasconi: Cum să stăpânească 10 milioane de bărbaţi din România?
Decizie luată la comun pentru clienții de la ING, Raiffeissen, BRD și Banca Transilvania. Ce trebuie să știe fiecare român
Decizie luată la comun pentru clienții de la ING, Raiffeissen, BRD și Banca Transilvania. Ce trebuie să știe fiecare român
ILEGAL pentru proprietarii de teren din România. Nu poți crește asta. Te arestează pe loc
ILEGAL pentru proprietarii de teren din România. Nu poți crește asta. Te arestează pe loc
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Au început reducerile de vară la jocuri video. 6000 de jocuri și colecții la prețuri reduse
Au început reducerile de vară la jocuri video. 6000 de jocuri și colecții la prețuri reduse
Cornel Dinu a găsit „intrusul” de la Euro 2024. Cine crede că nu merită să joace pentru România
Cornel Dinu a găsit „intrusul” de la Euro 2024. Cine crede că nu merită să joace pentru România
Flashscore: cum arată cel mai bun 11 după faza grupelor de la Euro 2024
Flashscore: cum arată cel mai bun 11 după faza grupelor de la Euro 2024
Mașina avariată după ce ai dat cu ea în groapă? Cum primești despăgubiri?
Mașina avariată după ce ai dat cu ea în groapă? Cum primești despăgubiri?
Mesaje de Sf. Petru și Pavel 2024. Urări și felicitări pentru cei care își serbează onomastica
Mesaje de Sf. Petru și Pavel 2024. Urări și felicitări pentru cei care își serbează onomastica
×