ProSport a dezvăluit AICI în exclusivitate faptul că maximum două schimbări ar putea să apară în echipa de start a României la meciul de mâine cu Belgia, comparativ cu primul 11 utilizat în fantasticul 3-0 cu Ucraina la EURO 2024.
Victoria din debutul la turneul final a aruncat o provocare interesantă asupra selecționerului Edi Iordănescu și a staff-ului său. Dincolo de gestionarea succesului la nivelul emoțional și mental al jucătorilor, în contextul recuperării lor fizice și a profilului Belgia se pune întrebarea: care e rețeta corectă? Câte schimbări ar trebui operate după acest succes astfel încât să putem avea un scenariu cu puncte și în fața „diavolilor roșii”?
În încercarea de a răspunde cu argumente solide al această întrebare pe care și-o pun mulți suporteri români în aceste ore și pe care au dezbătut-o deja multe voci din fotbalul nostru, am evidențiat mai întâi, la nivelul întregii istorii a naționalei noastre, situațiile de la turnee finale, europene sau mondiale, când am avut victorii urmate de o a doua partidă.
Sunt 9 situații similare celei în care se află acum tricolorii, la EURO 2024, după 3-0 cu Ucraina și înaintea partidei cu Belgia. Câte schimbări au operat selecționerii României după victorie în echipa de start? Și cât de inspirate au fost? Există un tipar al succesului la acest capitol?
În doar 3 situații de-a lungul istoriei, după cum evidențiam în materialul de AICI, naționala României a reușit să obțină punct sau puncte din meciul imediat următor după o victorie la un turneu final. Toate cele trei cazuri stau în dreptul selecționerului Anghel Iordănescu.
La World Cup 1994, în ultimul meci din grupă, România lui Anghel Iordănescu a învins SUA cu 1-0. Peste 7 zile, în optimile de finală, istoricul 3-2 cu Argentina. O singură schimbare în formula de start, de ordin tactic. Absența lui Florin Răducioiu, suspendat, a fost forțată. Dar a fost înlocuit de un fundaș, Gheorghe Mihali.
La Mondialul francez din 1998, după victorie la debutul în turneu, ca și acum!, un 1-0 cu Columbia, am plusat cu 2-1 în fața Angliei. Iarăși 7 zile între cele două meciuri, așadar problema refacerii fizice nu a contat enorm. Nicio schimbare în formula de start!
Ultimul exemplu, tot de la CM 1998, un 1-1 cu Tunisia după 2-1 cu Anglia nu este relevant. Pentru că eram deja calificați, cu 6 puncte, înaintea ultimului meci din grupă. Și erau normale schimbări care să odihnească oamenii de bază. Așa au apărut în echipa de start Doboș, Marinescu sau veteranul Lăcătuș la 34 de ani.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER