Un rezumat România – Ucraina 3-0 e atât de greul de realizat pentru că nu am fost pregătiți pentru o astfel de bucurie. Până și cei care am crezut de la bun început într-o victorie tricoloră la debutul EURO 2024 nu ne-am pregătit mințile, sufletul, ființa pentru un meci de povestit nepoților. Nu ne aparține vina în totalitate, atâta amărăciune am înghițit decenii la rând, încât prea multă miere într-o amiază la Munich ne-a dat peste cap.
Nu e tocmai un rezumat „la rece” provocarea ProSport pe care o împărtășim acum. În fiecare din noi încă vibrează, și ce bine că e așa!, o stare de spirit pe care va trebui să o înțelegem ca să o putem repeta. Reînvățăm să fim bucuroși în mândrie. Cum arată rezumat România – Ucraina 3-0 atunci?
Naționala României la imn, pe Allianz Arena din Munchen. Cu zecile de mii de români în tribune copleșind Universul cu dorul lor transformat în lacrimi de emoție. Dincolo de titulari, de cei intrați pe parcurs, de spriijinul rezervelor și de tactica lui Edi Iordănescu, am fost puternici, demni și impresionanți încă dinainte de fotbal. De aici am început deja să învingem Ucraina!
Doar 2 pase a greșit în cele 75 de minute pe teren Marius Marin, liderul intercepțiilor din echipa României! Cine își imagina că în debutul la EURO 2024, contra unui adversar net superior ca valori individuale, nu vom primi gol cu închizătorul arțăgos și devotat 200% dar care a jucat toată cariera, până acum, în eșaloane inferioare?
Când Florinel Coman, Denis Drăguș și Vali Mihăilă au, fiecare, tot atâtea acțiuni defensive reușite cât fundașul stânga al Ucrainei, vedeta Zinchenko, atunci n-ai cum să nu ieși învingător! Ne-am apărat toți și am atacat toți, poate suna banal, dar așa am copleșit adversarul!
Cu două pase decisive, Dennis Man a fost un pericol din umbră, totdeauna îngrozitor pentru fundașii ucraineni, prin dinamică, șerpuiri, inventivitate. Dincolo de marcatori și de excelența apărătorilor, Man trebuie pus în tabloul remarcaților, deși dreptatea și sufletul ne spun să nu facem astfel de delimitări..
Stastistica UEFA pune două șuturi pe poartă pentru Ucraina. Nu au avut ocazii uriașe de gol. Cine ar fi pariat pe așa ceva? Poate doar Edi Iordănescu 🙂 Imaginea de mai jos e una simbolică și acoperitoare. Ne-am apărat incredibil, am abordat fazele fixe cu acuratețe și seriozitate, o disciplină tactică respectată aproape la milimetru. Priviți doar!
Un gând pentru Andrei Burcă. Ruptură musculară. Fără meciuri în picioare. Încă nu la 100% capacitate de joc. Dar fiara pe care o știam a rămas acolo! În trupul lui și în dăruirea lui care ne-a șters mereu ezitările! Locul 2 la acțiuni defensive reușite dintre toți jucătorii din meci!
Andrei Rațiu a avut 92% procentaj de pase corecte și l-a anihilat pe Mudryk, vedeta Ucrainei de la Chelsea. El, cu părul colorat nebunește, rezervă la Rayo Vallecano, a trudit ca un miner și așa cum o face totdeauna. Din poziționare, din alergare, din orice a putut, a închis tot!
Bucuria lui Florinel Coman după golul lui Răzvan Marin este chipul eliberării. Și al convingerii mute că lucrurile merg așa cum ei, poate doar ei, tricolorii lui Edi Iordănescu, se așteptau într-o anumită măsură. Pe jos e Lunin. Portarul lui Real Madrid.
Când ProSport a descoperit și a dezvăluit în exclusivitate AICI faptul că peste jumătate din golurile naționalei României în ultimii ani au depins de Nicolae Stanciu și Răzvan Marin, a părut o nebunie. Nebunia s-a confirmat în România – Ucraina 3-0!
Bancu, Nicușor Bancu. E căpitanul Craiovei care mărturisea AICI, în exclusivitate pentru ProSport, cum n-a jucat primul sezon de Liga 3 pentru că nu știa să stea în teren. Și cum e să ajungi de la terenurile de Liga 5 din Crâmpoia la Allianz Arena Munchen, pentru EURO 2024.
Bancu, Nicușor Bancu. În fața lui au fost Tsygankov și Dovbyk. Starurile din La Liga cu zeci de milioane de euro scrise pe site-uri de evaluat. I-a evaluat Bancu și i-a liniștit!
E imaginea extazului-îmbrățișare pe care o propune Nicolae Stanciu. Cu degetele întinse de parcă ar vrea să le trezească tuturor atenția. Suntem aici, suntem vii, suntem România! V-am spus? V-am certat? V-am arătat?
Cu Ianis Hagi la portavoce, cu zecile de mii de români strigând în ritm cu jucătorii, avem un spirit care poate întoarce multe teorii și calcule la acest Campionat European. Suntem o galerie în teren și alta clasică, pe lângă. Cei din teren funcționează fanatic pe un model de fotbal în care protagoniștii alternează. E incredibil de bine!
În tribune, colțul rudelor și al prietenilor a fost un vulcan de lacrimi. Răzvan Marin arată spre ei la final de meci. Recunoștința e una din armele din culise pe care s-a construit această națională. Sunt băieți cu bun simț, bine crescuți cum se spune. Iar de aici, poate, pleacă multe pe care nu le-am gândi, direct în fotbal.
Acești băieți s-au întors spre românii din tribune ca să le arate încă o dată că nu există grade, funcții și individualități nocive în echipa națională de azi. Grup, familie… cât am fi râs și cât am râs!, de aceste cuvinte în fotbal. Ei bine, se poate!
Aici, în imaginea aceasta, chiar par să fie o singură inimă, cum visa Edi Iordănescu. Ei și românii din spate.
Vă mulțumim! Atât.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER