Astra, oxiGENK pentru fotbalul românesc! Cronica unui meci în care elevii lui Șumudică au fost eliminați din Europa League, după o prestație meritorie. Antrenorul a oferit imaginea serii, Budescu a avut calificarea pe șiret

de Andru Nenciu

Săpăm în straturile succesive ale meciurilor jucate în deplasare. Și rădăcini din Lyon, Viena sau Londra se arată ca niște bulbi de aur. Pentru toți jucătorii Astrei. Și pentru Șumudică. În Genk  nu mușcă pofticios dintr-o ceapă degerată. Își tachinează doar papilele gustative. Știe că niciodată… Da! Niciodată nu va plânge ca un cocoșat cu gulerele ridicate pe marginea bordurii. Steaua lui norocoasă? E doar știința cu care pregătește un meci. Se va realiza și azi Astra, contra unei echipe cu o medie de vârstă cu 7 ani mai tânără? Poate da, poate nu.

Pe Luminus Arena din Genk se pleacă de la 2-2. A plouat ca-n romanele lui Marquez și un strop  de speranță se citește din privirea fermă a căpitanului. Nu-i flutură tricolorul ca-n 2011, pe Aviva Stadium din Dublin, dar își bombează mândru pectoralii. Falcao nu-i mai ține spatele, dar acolo e Filipe, pariul antrenorului. Și e și Nico. La meciul 40 în cupele europene, vede roșu în fața ochilor de fiecare dată când trece de vameșii belgieni. Nu de Georgică Vameșu, și el e stabilit în Belgia. Lui Nico îi mai trec și-acum prin minte Wilhelmsson sau Zetterberg, dar Genk nu e Anderlecht. Și Genk nici nu mai are pe foaie nume precum Luc Nilis, Sunday Oliseh sau Wesley Sonck, foste vedete ale clubului. Istorie.

Belgienii încep în forță, Lovin-Boubacar-Seto se conectează cu greu

Prezentul ni se arată cu un 4-3-3 curajos ca Șumudică în fața patronului pentru campioana României. N-are ce pierde. Spiritul de aventură și datoria asumată au adus-o în fața unei echipe care a bătut tot, pe propriul teren în EL. Tot! Și meciul începe.

Cu trei mijlocași de profil defensiv Lovin-Boubacar-Seto, Astra își propune să controleze mijlocul terenului. Formula ultraofensivă a rămas pe tabla de lângă Dunăre, olandezul Stuivenberg răspunde cu un 4-2-3-1 menit să profite iar de slăbiciunile din defensiva Astrei. Dar Budescu și ai lui se hrănesc cu otrava aruncată de cei 8.000 de spectatori. Și arată maturitate. Gazdele forțează pe flancul drept și dialogurile dintre Castagne și Schrijsvers îi dau trezirea lui Morais. Din cornerul rezultat apare prima ocazie, dar Săpunaru respinge acrobatic (‘3). Tot Schrijsvers aduce varietate în jocul gazdelor, dar trasorul din 16 m pune în valoare doar reclama din spatele lui Lung (‘6).  Scurt devine atacul Astrei. Deocamdată. Șumudică le transmite să-i lovească fix în inimă, dar Teixeira finalizează fix în cel mai neînsemnat loc din peluză (‘8). Cu un plus de posesie, belgienii construiesc cu calm. Și combinațiile la marginea careului sunt valorificate. Obțin o lovitură din marginea careului, dar Pozuello trage peste (”13).

Salvați de soldatul Ryan!? Trossard face harcea-parcea defensiva Astrei, dar Lung e la post

Cu o viteză în minus, băieții din Giurgiu mizează pe pasele dintr-o atingere. Niculae se desprinde cu greu din menghina Barabec – Colley, dar presiune pune tot Genk. Trossard (”18) îl întinde pe Lung și urmează 7 minute de asediu la poarta gazdelor. La 36 de ani, Teixeira e adeptul schimbărilor. Parcă aleargă maratonul vieții și impresionează prin devieri fine. Sedus de pelicula Salvați-l pe soldatul Ryan vrea să-i strice (”20) seara portarului australian. Goalkeeperul înoată pe sub minge la un corner executat de portughez, dar impinge balonul în corner și Astra nu e salvată de soldatul Ryan. Poate nu încă!

Șumudică scrâșnește din dinți. Niculae, patronul, privește din tribune. Dispăruse o vreme din peisaj Mister low-profile. Dispărută e și defensiva campioanei României la o acțiune țesută pe flancul stâng de Trossard. Înfige dintr-un unghi închis un pumnal în sternul lui Lung, dar Săpunaru ia prim-planul în duelul cu Samatta și degajează. Și mingea, și pericolul. (’24).

Budescu ratează din 14 metri un o minge pe care scria gol. Veteranii Astrei aleargă cât pentru toată cariera

Fotbaliștii din club 30 excelează din punct de vedere fizic. Dar au și un mare plus de inteligență în joc. Lasă deliberat garda jos și declanșează contraatacuri pe flancuri. E atâta adrenalină în joc de parcă-i simți mirosul. Și defensiva gazdelor e groggy. Niculae și Teixeira combină în interiorul careului,  paralizează toată apărarea, Budescu se poziționează fără cusur, dar ratează cel mai ușor șut al carierei (”41). Să vină revanșa? Astra trebuie să înscrie. Mizează pe sclipirile vedetelor și Budescu mai punctează doar la impresie artistică. Demonstrează că n-a scăpat din Mediaset-ul lui Berlusconi golul lui Weah, din ”96, cu Verona, dar incursiunea sa, jumătate din cea a liberianului, e blocată. Tabela ațipește. Și fiecare dintre noi își imaginează cum Șumudică devine actor de pantomimă la cabine.

Olandezul vede fault. Pozuelo, ca Del Piero

Pentru actul secund se păstrează aceleași distribuții. Iar defensiva gazdelor devine tot mai fragilă. Added value Geraldo și Săpunaru conduc o apărare ermetică. Și trasmit siguranță și forță. Din flipperul încropit ad-hoc în careul gazdelor, Niculae nu poate finaliza (”55). Trec doar două minute, Budescu ratează startul, dar scoate cornerul. Nu penalty-ul dorit. În România jucători de calitate nu cresc în copaci, dar Astra îi are pe cei mai tehnici. Atacurile campioanei se intensifică. Budescu îi strecoară printe picioare mingea lui Castagne (”59), Teixeira driblează cu capul în pământ (”60) și suspanul crește.

Mai pragmatici, elevii lui Stuivenberg forțează pe flancuri, Boubacar joacă bărbăește, dar arbitrul vecin dictează lovitură liberă. Pozuelo se pregătește să o execute  cu calmul de neînchipuit al lui Jonny Wilkinsson. Îi aruncă o privire iscoditoare lui Lung, portarul Astrei se plasează cu un centimetru în față, și spaniolul teleghidează mingea cu o traiectorie care schimbă tabela.

Orbul găinilor pentru un turc, adică pentru arbitrul olandez

23 de minute rămase și soluțiile devin din ce în ce mai puține. Junior Morais (”75) amenință timid poarta lui Ryan și Șumudică scoate toți așii din mânecă. Transfuzia de sânge proaspăt se face cu Ioniță și Buș, dar campionii României își pierd din luciditate. Gestionează greșit o serie de atacuri pozițonale, arbitrul Gozubuyuk nu vede de la 3 metri faulturile repetate asupra lui Budescu și Șumudică e trimis în tribune.

Nu-i mai rămâne decât să dialogheze cu o distinsă doamnă de pe un scaun alăturat. Parcursul remarcabil al Astrei îi permite să facă orice. Pentru că Șumudică și Astra au făcut un PR perfect fotbalului românesc în acest sezon de Europa League: au avut per total un dram de noroc, dar, mai mult, au jucat excelent și inteliGENK.

„Arbitrul olandez nu a avut vreun impact asupra acestui meci. Nu vreau să comentez acest lucru”

Albert STUIVENBERG, antrenorul olandez de la Genk, în dialog cu Carmen Mandiș, jurnalist DolceSport

„Arbitrii au venit în vestiar și ne-au controlat crampoanele și ne-au spus să le schimbăm”

Marius ȘUMUDICĂ‚, antrenor Astra, în dialog cu Adelina Belghiru, jurnalist ProTV

Europa League, 16-imi de finală, retur

  • Genk – Astra 1-0 (0-0).

A marcat Pozuelo m.67

Genk: Ryan – Castagne, Brabec, Colley, Uronen – Berge, Malinovski – Schrijsvers, Pozuelo, Trossard  – Samatta. Antrenor: Albert Stuivenberg

Astra: Lung – Stan, Geraldo, Săpunaru, Junior Morais – Lovin, Boubacar, Seto – Budescu, Teixeira – Niculae. Antrenor: Marius Șumudică

Genk. Stadion: Luminus Arena. Spectatori: 9.000. Arbitru: S. Gozubuyuk (Olanda). În manșa tur: 2-2, la Giurgiu

 

Publicat: 23 02. 2017, 23:59
Actualizat: 24 02. 2017, 00:50