Back in business** Rapid – Slask 1-1! Giuleștenii, în grupe după 4 ani

Rapid trebuia să fie doar atentă și puțin serioasă pentru a se califica, după ce a câștigat cu 3-1 în tur. Și a fost poate mai mult decât atât. Cu arma letală Pancu la nivel maxim, giuleștenii au remizat în retur, 1-1, fiind egalați în prelungiri, și merg în grupele Europa League după patru ani de așteptare.

Răzvan Lucescu a țipat o săptămână la jucătorii săi, încercând să-i convingă că returul cu Slask se joacă. Mai bine nu se juca însă, pentru că n-a oferit nicio surpriză și nicio emoție. Totul s-a rezumat la câte goluri poate să marcheze Pancu, eroul din jocul cu Petrolul, eroul din jocul cu Chiajna și eroul de acum. A făcut-o o dată, în minutul 12, pentru ca polonezii să se liniștească din capul locului, și a mai ratat de cel puțin trei ori din poziție de singur cu portarul. La cum joacă „Pancone”, golgheterul și singurul atacant în formă al Rapidului, îți vine în minte o întrebare logică: cine va marca la Piatra-Neamț?

Polonezii, tari doar în tribune
Despre adversari, puține de zis. Aveau nevoie să înscrie trei goluri, fără să primească niciunul, dar în prima repriză n-am notat nicio ocazie în dreptul lor, iar în a doua, maximum trei, cu tot cu golul din minutul 90+2. Și n-a părut a fi vorba de resemnare. Oricât am respecta poporul polonez, Slask e modestă rău. Iar fără execuțiile căpitanului lor, Mila, suspendat pentru jocul de aseară, chiar amputată.

Singura lecție de la ei vine dinspre tribune, unde au ajuns 1.000 de polonezi, care au creat o atmosferă incendiară, deși la general scorul era 4-1 pentru Rapid. Păcat că galeria Rapidului a ajuns la meci în minutul 25 din cauza întârzierii trenului care i-a adus la Timișoara.

Golul egalizator al lui Sobota, din prelungiri, n-a putut știrbi din bucuria rapidiștilor, care sunt din nou în gruple Europa League, după 4 ani.

Se liniștesc apele și-n Giulești?
După o calificare meritată, foarte productivă financiar și foarte estetică, totul ar trebui să fie roz la Rapid. Dar nu se știe niciodată. George Copos poate voia un scor mai mare la general, Dinu Gheorghe voia plata salariilor maseurilor anticipat, iar Răzvan Lucescu, poate încă mai e supărat pe declarațiile patronului din 2007. Că așa e în Giulești. Niciodată liniște. Până una-alta, toată suflarea rapidistă așteaptă vineri tragerea la sorți.

Copos, refuzat de Tribunalul București
George Copos a încercat pe două căi să rezolve rămânerea Rapidului în Giulești, după ce clubul sportiv i-a reziliat contractul. Patronul a contestat restanța de 150.000 de euro, a tatonat o înțelegere cu oficialii clubului sportiv pentru achitarea datoriei, dar în acest timp a înaintat Tribunalului București și o Ordonanță prezidențială, prin care cerea ca Rapid să poată juca pe Giulești până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile. Secția Comercială a Tribunalului București a respins însă această cerere. Pentru a reveni în Giulești, lui Copos i-a mai rămas doar să cadă la o înțelegere cu Ministerul Transporturilor.

Au jucat la 35 de grade!
Atmosfera de la Timișoara a fost una sufocantă atât în tribune, cât mai ales pe teren. La ora 21:00, când a început meciul Rapid – Slask Wroclaw, temperatura era de 35 de grade! În aceste condiții, băuturile răcoritoare s-au vândut foarte bine. La chioșcuri erau mereu oameni la coadă înainte de meci, chiar dacă nu s-a umplut niciun sfert din capacitatea stadionului.

Alexa, aplaudat la Timișoara
Dan Alexa a jucat aseară din nou pe stadionul „Dan Păltinișanu”, după ce a părăsit-o pe Poli în urmă cu două luni. Fanii timișoreni l-au primit cu aplauze și cu un banner afișat la Peluza Sud, pe care scria: „Alexa, îți mulțumim pentru tot ce ai făcut la Poli!” (foto). Mijlocașul Rapidului a jucat pentru Timișoara cinci sezoane, fiind căpitanul echipei aproape patru ani.

Două schimbări față de tur
Răzvan Lucescu a început partida cu Slask Wroclaw având în primul „11” doi jucători noi față de meciul din Polonia. Apostol i-a luat locul lui Nicolae Grigore, omul care a egalat în tur, dar care are probleme musculare, iar Pancu a intrat în locul ineficientului Cassio. Tot la surprize poate fi trecută și titularizarea lui Burcă. Acesta a jucat tot meciul din Polonia, dar părea că-și pierduse locul de titular după ce Glauber a intrat cu Chiajna. Brazilianul a fost însă menajat pentru meciul de campionat, din etapa viitoare, cu Ceahlăul.

S-au rugat la catedrală
Pentru meciul de aseară, Slask Wroclaw era echipa care avea mai mare nevoie de o minune, dar la biserică au mers tot giuleștenii. Ieri, în jurul prânzului, pe o căldură sufocantă și conduși de secunzii Petre Cristian și Marius Bratu, rapidiștii au vizitat Catedrala Ortodoxă din Timișoara.

Jucătorii lui Răzvan Lucescu au trecut de la vizita de fițe, la mall, efectuată miercuri, la una exemplară, la biserică. Fostul jucător al lui Poli, Dan Alexa, și-a dus colegii să se roage, culmea, pentru evitarea unui miracol, nu pentru înfăptuirea unuia. Returul cu Slask trebuia să rămână conform hârtiei, iar apoi cerințele către Divinitate au avut ca subiect sănătatea jucătorilor și a familiilor lor și un parcurs cât mai bun în campionat.

Pancu și compania au petrecut câteva zeci de minute în incinta Catedralei Mitropolitane din Timișoara, unde au sărutat icoanele, au îngenunchiat pentru a se ruga în fața altarului și au aprins câteva lumânări. Cei mai pioși dintre toți au fost Romeo Surdu, Iulian Apostol, Ovidiu Burcă și Dani Coman, care s-au rugat minute în șir. Și cutia milei a avut de câștigat după vizita rapidiștilor. Pancu și Roman, urmați apoi de tot lotul, au donat împreună câteva sute de lei. Cerșetorii care i-au abordat la intrare n-au avut însă același noroc.


min 90+3: Final de meci! Rapid e în grupele Europa League, după 3-1 și 1-1 cu Slask.

min 90+2: GOL Slask! Sobota îl învinge pe Coman cu un șut de la 25 de metri.

min 90: Lovitură liberă pentru Slask, din colțul careului de 16 metri, după un fault al lui Sburlea. Centrarea rămâne fără rezultat.

min 88: ⇔ Sburlea intră în locul lui Surdu.

min 84: Dudek execută lovitura liberă, milimetric pe lângă poarta lui Coman.

min 83 ss: Lovitură liberă pentru Slask, de la 16 metri. Marcos Antonio vede galben, după un fault din spate.

min 81 ss: Cartonaș galben Madej, după un fault la Rui Duarte.

min 79: ⇔ Schimbare la Rapid: iese Herea, intră Grigorie.

min 78: ⇔ Triplă chimbare la Slask: Au intrat Voskamp, Sztylka și Dudek, au ieșit Diaz, Elsner și Gancarczyk

min 76: Surdu are o acțiune individuală, depășește doi advesari în viteză și este oprit prin fault la marginea careului.

min 74: Elsner șutează de la 30 de metri, la firul ierbii, Coman respinge greu în corner.

min 72: 22 Cartonaș galben pentru Diaz, în urma unei intrări din spate la Apostol.

min 71: Lovitură liberă pentru Rapid, după faultul lui Sobota asupra lui Herea. Apostol execută în careu, Pancu reia cu capul, peste poartă.

min 69: Bozovic centrează din banda stângă, Kelemen e la post și reține.

min 67: Oaspeții încearcă un șut de la mare distanță, mingea trece mult pe lângă poarta lui Coman.

min 62: Deac obține o lovitură liberă, de la marginea careului. Tot el execută lovitura liberă, direct în zid.

min 61: ⇔ Schimbare la Rapid: Deac îi ia locul lui Roman.

min 60: Rui Duarte combină cu Apostol, centrează excelent din banda dreaptă, dar Pietrasiak îi „fură” mingea de pe cap lui Pancu.

min 56: Apostol încearcă un șut de la distanță, dar nu prinde cadrul porții.

min 55: Diaz profită de o gafă inexplicabilă a lui Bozovic, șutează din voleu, dar mingea trece mult peste poarta lui Coman.

min 53: Surdu primește o pasă pe culoar, pătrunde în caru, dar pasa în spate lasă de dorit și Wasiluk intervine.

min 50: Pancu execută lovitura liberă de la 30 de metri, direct în brațele portarului advers.

min 49 ss: Socha este și el avertizat după un fault din spate asupra lui Surdu.

min 47 ss: Sobota primește galben după un fault din spate la Alexa.

min 46: Start în repriza a doua.

min 45+2: Finalul primei părți.

min 45+1: Ocazie mare Slask! Madej reușește să centreze, după o bâlbâială în apărarea rapidistă, Pietrasiak reia cu capul, peste poarta lui Coman.

min 45: Două minute de prelungire se arată de la margine.

min 40: Ratare imensă Rapid! Pancu scapă singur cu Kelemen, încearcă să-l lobeze, dar trimite peste poartă.

min 34: Roman ratează în două rânduri! Primul șut a fost blocat, mingea a revenit la el, iar a doua oară nu a prins cadrul porții.

min 31: Apostol execută un corner, Burcă reia spre poartă, dar Kelemen își salvează coechipierii.

min 26: Atac prelungit al polonezilor. Rui Duarte respinge în corner centrarea lui Sobota.

min 23: Un-doi Surdu-Roman, primul intră în careu, dar își face prea lung mingea și e deposedat.

min 22: 22 Alexa e avertizat pentru un fault din spate.

min 21: Giuleștenii continuă să atace și fac un pressing agresiv. Oaspeții trec cu greu centrul terenului cu mingea la picior.

min 19: Partida este reluată cu minge de arbitru.

min 18: Meciul este întrerupt, din cauza fanilor polonezi, care au aruncat cu torțe.

min 12: GOOOOOOOOOL Rapid! Pancu reia cu capul, din 6 metri, centrarea lui Surdu. Kelemen a rămas spectator.

min 11: Ocazie Rapid! Kelemen scoate incredibil în corner șutul lui Herea din 5 metri.

min 10: Bozovic obține un corner după o incursiune individuală în banda stângă. Pietrasiak respinge cu capul centrarea lui Apostol.

min 8: Polonezii obțin o lovitură liberă de la 30 de metri, după un fault al lui Apostol. Cetnarski centrează în careu, dar se semnalizează fault în atac.

min 5: Ratare uriașă Rapid! Pancu a fost lansat în adâncime, și-a depășit adversarul în viteză, a pătruns în careu, dar a șutat direct în Kelemen.

min 3: Două cornere pentru Rapid într-un minut, oaspeții au respins de fiecare dată. Elevii lui Lucescu jr. au început tare.

min 1: Fluier de start al partidei.


Publicat: 25 08. 2011, 16:09
Actualizat: 26 08. 2011, 00:28