Bine ați venit în „Cazan”!** Trnava, orașul – „coșmar” pentru oaspeții lui Spartak
„Orice hotel ați alege e bine, toate sunt aproape de stadionul lui Spartak”. Așa am fost întâmpinați de ofițerul de presă al clubului care a reușit surpriza pe Național Arena, joia trecută (0-1). E adevărat, Trnava este un oraș mic, cu o viață comprimată în 70 de kilometri pătrați, cam tot atât cât are Piatra-Neamț. Cu aproximativ 70.000 de locuitori și la 50 de kilometri nord-est de capitala Bratislava, Trnava se prezintă ca un oraș religios, cultural și sportiv. Clădirile vechi sunt flancate de numărul impresionant de biserici catolice, cele 12 astfel de construcții făcându-i pe slovaci să asemene Trnava cu Roma, capitala Italiei. În ciuda numărului mic de locuitori, Trnava are trei universități și este văzut drept unul dintre principalele centre culturale ale Slovaciei.
Poor bagă bani în Spartak
Sportul numărul unu este, fără dubiu, fotbalul. Spartak Trnava este una dintre forțele Slovaciei, alături de MSK Zilina și Slovan Bratislava. Patronată de șefii unei companii care se ocupă cu reparația vagoanelor de tren, ZOS Trnava, Spartak nu are probleme financiare, dar nici nu își permite să ofere salarii mari. „Vladimir Poor (n.r. – sărac, în engleză) și Miroslav Nahlik sunt patronii, însă au o afacere care le ocupă tot timpul, fotbalul e o pasiune. Banii sunt suficienți cât să atragă unii dintre cei mai buni fotbaliști din Slovacia, însă nu se pot atinge de valori din alte țări”, spune Kral, jurnalist la Trnavsky Hlas, săptămânal generalist din Trnava. Unica investiție importantă pe care au anunțat-o este renovarea stadionului, proiect care va demara la finalul sezonului, în vara lui 2013.
„Cazanul”, locul unde fierb oaspeții
„Stadion Antona MalatinÂskenho”, denumit după un fost fotbalist de glorie al lui Spartak, se prezintă modest. Cu o capacitate de 18.448 de locuri pe scaune, arena se aseamănă cu stadionul pe care juca FC Național, în București. Peluzele sunt înălțate pe o structură metalică, iar tribunele sunt vechi, construite din cărămidă roșie. În ciuda aspectului construcției și a mirosului de mucegai din zonele în care soarele nu ajunge să bată, gazonul se prezintă în condiții foarte bune, chiar dacă în ultimele zile Slovacia a fost lovită de un val de caniculă asemănător cu cel din România. „Se va juca cu casa închisă, iar atmosfera va fi încinsă. Peluza nord, locul unde vor sta ultrașii noștri se numește Kotel, adică un cazan, locul care încinge atmosfera, care arde oaspeții”, avertizează în glumă doi puști, suporteri ai gazdelor, veniți să-și cumpere bilete.
Vremea în Slovacia va fi excelentă pentru fotbal, la ora meciului de mâine urmând să fie aproximativ 20 de grade Celsius