Cât de norocoase au fost, de fapt, Steaua și Astra? Campioana joacă în a patra cea mai puternică grupă din Europa League. Topul, în funcție de coeficientul UEFA

Steaua București ocupă locul doi, în timp ce Astra Giurgiu este ultima în grupa ei, într-un clasament al coeficienților UEFA aplicat pe grupele Europa League.

  • Steaua va juca primul meci din Europa League împotriva danezilor de la Aalborg pe 18 septembrie
  • În aceeași zi, Astra își va începe cursa spre primăvara europeană printr-o deplasare în Croația, unde se va confrunta cu Dinamo Zagreb

Steaua București și Astra Giurgiu sunt echipele care vor reprezenta România în grupele Europa League ale acestui sezon. Cele două formații au avut parte de o tragere la sorți accesibilă, adversarele Stelei în grupa J fiind Dinamo Kiev (Ucraina), Rio Ave (Portugalia) și Aalborg (Danemarca), în timp ce Astra se va confrunta cu Celtic Glasgow (Scoția), Salzburg (Austria) și Dinamo Zagreb (Croația) în grupa D a competiției europene.

Clasamentul coeficienților UEFA aplicat pe grupele Europa League

În cadrul tragerilor la sorți pentru grupele actualei ediții de Europa League, Steaua București a ocupat primul loc din urna a doua, în timp ce Astra Giurgiu s-a poziționat pe locul 10 din 12 în ultima urnă (a patra).

Clasamentul Grupei D din Europa League, după coeficienții UEFA

1. Celtic Glasgow – 31,730 p. (Loc în clasamentul coeficienților UEFA – 56) 
2. Salzburg – 31,585 p. (Loc în clasamentul coeficienților UEFA – 57)
3. Dinamo Zagreb – 20,250 p. (Loc în clasamentul coeficienților UEFA – 86) 
4. Astra Giurgiu – 6,359 p. (Loc în clasamentul coeficienților UEFA – 214)

Grupa D este relativ accesibilă pentru Astra Giurgiu. Aceasta în condițiile în care formația antrenată de Daniel Isăilă ar fi putut juca într-o grupă cu Inter Milano, Wolfsburg și Everton ca adversare.

Celtic beneficiază de primul loc datorită prezențelor constante în Liga Campionilor. Salzburg ocupă poziția secundă, cu un coeficient de 31,585 de puncte, din care aproape jumătate (14,875) provin de pe urma sezonului 2009-10, atunci când au ajuns până în 16-imile Europa League. Dinamo Zagreb este ocupanta locului trei, cu 20,250 de puncte, care au fost realizate din prezența constantă pe care croații au avut-o în competițiile europene pe ultimii 5 ani.

Clasamentul Grupei J din Europa League, după coeficienții UEFA

1. Dinamo Kiev – 47,433 p. (Loc în clasamentul coeficienților UEFA – 36) 
2. Steaua București – 34,859 p. (Loc în clasamentul coeficienților UEFA – 51) 
3. Rio Ave – 11,009 p (Loc în clasamentul coeficienților UEFA – 133) 
4. Aalborg – 4,100 p. (Loc în clasamentul coeficienților UEFA – 296)

La fel ca Astra, Steaua a beneficiat de o grupă accesibilă în urma tragerilor la sorți ce au avut loc pe 29 august la Monte Carlo. În Grupa J, într-un clasament al coeficienților UEFA, Dinamo Kiev ocupă prima poziție, cu un coeficient de 47,433 de puncte. Formația ucraineană este ajutată de sezonul 2010-11, atunci când a ajuns până în sferturile Europa League, unde a fost eliminată de finalista acelui an, Braga (1-1, 0-0).

Rio Ave se află pentru prima oară în istoria clubului în grupele Europa League, în timp ce Aalborg suferă de pe urma faptului că sezonul 2008-09 nu mai este luat în calcul pentru actualul clasament al coeficienților. În acel sezon, danezii au realizat 15,640 de puncte, fiind prezenți în grupele Ligii Campionilor, acolo unde au obținut remize cu Manchester United, Villarreal și Celtic, reușind chiar să câștige a doua confruntare cu scoțienii.

TOP-ul grupelor în funcție de coeficientul UEFA

Într-un clasament al grupelor în funcție de coeficientul total al celor patru echipe, grupa Stelei este a patra cea mai puternică, în timp ce grupa Astrei e pe locul 8 din totalul de 12 grupe. Chiar dacă numele adversarelor celor două reprezentante ale Ligii 1 în Europa League nu sunt strălucitoare, iar oficialii ambelor formații s-au declarat mulțumiți de tragerea la sorți, e clar că se putea și mai bine.

Cum se calculează coeficienții

Coeficienții UEFA se stabilesc în baza rezultatelor pe care clubul le obține în competițiile europene pe parcursul ultimelor cinci sezoane, plus 20% din coeficientul țării de apartenență pe aceeași perioadă.

În funcție de acești coeficienți, echipele sunt împărțite pe urne în momentul în care au loc trageri la sorți. De cele mai multe ori, un coeficient mare înseamnă șanse ridicate de a întâlni un adversar mai slab.

Sistemul de calculare al coeficienților UEFA în Europa League

Eliminare din primul tur de calificare – 0,25 p.
Eliminare din al doilea tur de calificare – 0,5 p.
Eliminare din al treilea tur de calificare – 1 p.
Eliminare din play-off – 1,5 p.
Victorie în faza grupelor – 2 p.
Egal în faza grupelor – 1 p.

Din sezonul 2009-2010, cluburile au 2 puncte garantate pentru calificarea în grupele Europa League și încă un punct dacă reușesc să ajung în sferturile de finală, semi-finale sau finală. De asemenea, loviturile de pedeapsă nu influențează sistemul de punctare.

 

Publicat: 06 09. 2014, 18:58
Actualizat: 07 09. 2014, 19:04