Cine sunt bascii și ce vor ei!** Un super articol din care vei înțelege de ce e impropriu să-i spunem finalei de la București că e spaniolă

Euskadi, o comunitate autonomă în nordul Spaniei, cu 7.000 de kilometri pătrați, cam cât un județ mare de la noi, și cu 2,5 milioane de locuitori. Zona bască se întinde și în sudul Franței, în regiunea Pyrenees Atlantiques, unde principalul oraș este Biarritz.

Capitala e la Vitoria, acolo de unde vine echipa Alaves, și ea finalistă a Cupei UEFA la începutul deceniului trecut. În limba euskadi, Vitoria este Gasteiz. Bilbao, aflat în Bizkaia, e și cel mai mare oraș din zonă, cu aproape 400.000 de locuitori, iar în grai local i se spune Bilbo. San Sebastian în bască e Donostia, iar regiunea sa se numește Gipuzkoa.

Bascii nu sunt spanioli, limba lor n-are nimic latin în ea. Sunt urmașii triburilor vascone, așezate în golful care astăzi se numește Biscaya în urmă cu aproape 2.000 de ani. Unii istorici le atribuie origini celtice și îi aseamănă într-un fel cu irlandezii. Oameni aspri, trăind într-o climă dură, umedă, având drept scut Pirineii, bascii și-au păstrat limba, pe care lingviștii o consideră nu doar izolată genetic ci și cea mai veche din Europa.
Specialiștii nu-i găsesc nici o relație lingvistică față de alte limbi latine, ceea ce se vede din numeralele de la unu la zece. 1-bat, 2-bi, 3-kiru, 4-lau, 5-bort, 6-sei, 7-zapzi, 8-zortzi, 9-bederatzi, 10-hamar. Seamănă? În afară de 6, care e sei, ca în italiană, parcă nu.

Basci în familia regală
Deși pe teritoriul propriu-zis al Țării Bascilor sunt doar două milioane și jumătate de oameni, în total în lume trăiesc spre 20 de milioane de basci. Mulți s-au răspândit în restul Spaniei sau au ajuns în America Latină, mai ales în Chile și Argentina. De asemenea, în sudul Franței există o importantă comunitate bască. Cu una dintre fiicele regelui Juan Carlos, Infanta Cristina, e căsătorită fostul mare handbalist Inaki Urdragarin, căpitan al echipei Spaniei la Olimpiana din 2000. Împreună au patru copii.

Glorie acum trei decenii
La începutul anilor 80 echipele basce au dominat campionatul spaniol. Sociedad a câștigat două titluri, în 1981 și 1982, urmată de Bilbao, 1983 și 1984. De atunci încoace, titlul s-a plimbat pe traseul Madrid-Barcelona, cu două opriri la Valencia. 11-le aproape de ideal al Spaniei la CM din 1982, pe care l-a și găzduit, avea o alcătuire eminamente bască: Arconada (Sociedad) – Urrquiaga (Sociedad), Alexanko (Bilbao), Andoni Goikoetxea (Bilbao), Alkorta (Bilbao) – Villar (Bilbao), Zamora (Sociedad), Ufarte (Sociedad) – Dani (Bilbao), Saturstegui (Sociedad), Rekarte (Bilbao).

Dolores și Arantxa
Bascii se individualizează prin vinurile roșii și seci, prin gastronomia în care piesa de rezistență este coada de taur (rabo de torro, un preparat atât de greu, încât după masă practic nu mai poți face nimic), prin rețeaua de restaurante tradiționale Lizaran, care există în aproape toate orașele mari ale lumii. Unul dintre elementele lor distinctive este ETA, o organizație paramilitară separatistă, care are drept doctrină formarea unui stat socialist independent basc.

Dolores Ibaruiri (1895-1989), cunoscută în istorie drept La Pasionaria, notorie militantă comunistă, prietenă apropiată a lui Nicolae Ceaușescu, era de origine bască. Dintre marii sportivi ai lumii care au sânge basc sunt tenismena Arantxa Sanchez sau ciclistul Miguel Indurrain.

Zubizarreta, președintele Federației, dar și Deschamps
Dintre marii fotbaliști, pe lângă cei enumerați în echipa anilor optzeci, îi mai putem aminti pe portarii Irribar, Ochotorena, Zubizarreta, Urruti (cel care a stat în poarta Barcelonei la finala cu Steaua, pe fundașii Karanka, Maqueda, pe mijlocașii Joseba Exteberria, Bakero, Julen Guerrero, Xabi Alonso, Mendieta, Michel (pe numele adevărat Mikel Gonzales), atacanții Julio Salinas, Beguiristain. Președintele federației spaniole, Jose Maria Villar, a jucat o viață întreagă la Bilbao și sigur va fi suporterul bascilor în finala organizată de prietenul său, Mircea Sandu.

Dintre antrenorii renumiți, Javier Irrureta, Javier Clemente sau mai tânărul Unai Emery, de la Valencia, sunt basci, după cum în poarta Rapidului a stat cu câțiva ani în urmă bascul Urko Pardo. Curios este că fotbaliști basci au jucat și în alte reprezentative decât a Spaniei: Deschamps, Laslandes și Lizarazu pentru Franța, Olaticoechea, Burruchaga, Goycoechea (Argentina) sau actualul component al lui Bilbao, Amorebieta (Venezuela).

Publicat: 08 05. 2012, 08:27
Actualizat: 08 05. 2012, 09:06