Concluzii după calificarea Astrei în turul al treilea din Europa League. Deja-vu pentru Le Tallec, scânteia lui Ioniță și ineditul Gabi Matei
- Astra a închis „balul” echipelor românești în sezonul trecut și tot ea l-a deschis în cel actual. La aproape cinci luni distanță.
Ca și anul trecut, tot cinci echipe ne vor reprezenta, fiind pentru a 10-a oară în istorie când participăm cu atâtea echipe. În 2016-17, Liga Campionilor a încheiat din nou repede conturile cu noi, ceea ce este de presupus să se întâmple și de această dată, oricât de optimiști am fi. Am avut însă parte de două echipe calificate în faza grupelor Europa League, singura competiție la care echipele noastre pot avea acces în contextul actual și prin intermediul căreia ne mai ținem cât de cât pe linia de plutire în clasamentul coeficientului UEFA. Mai mult, una dintre ele, amintita Astra, chiar a depășit respectiva fază, ceea ce nu ne este chiar ceva obișnuit. Astfel, microbiștii români au avut parte de un total de 28 de partide intercluburi, un număr mai mic decât în multe dintre edițiile de la începutul actualului deceniu, chiar și atunci când am avut mai puține echipe participante. Cei mai pesimiști însă ar fi mulțumiți dacă măcar am egala acest număr și în actualul sezon. Să vedem dacă au fost numai pesimiști sau chiar realiști.
Astra, o echipă aproape complet schimbată față de sezonul trecut, se poate spune că a început cu dreptul. În față a avut o echipă modestă.
Ce a oferit mai interesant din punct de vedere cifric acest prolog pentru echipele noastre: Doar 8 dintre jucătorii pe care Edi Iordănescu, și el nou, i-a trimis în teren în cele două partide s-au regăsit și în sezonul trecut în lotul giurgiuvean: Dandea, Al. Ioniță II, Al. Stan, Nicoară, Balaure, Iliev, Belu-Iordache, Pițian, ultimii trei venind din a doua parte a campionatului. # Zira, o debutantă în cupele europene, a decenit a doua echipă din Azerbaidjan care s-a confruntat cu reprezentantele noastre, după Dinamo Baku în toamna lui 1998, când a fost eliminată de FC Argeș după două înfrângeri, 1-5 la noi și 0-2 la ei. # Aflată la a 5-a sa participare în cupele europene, Astra a ajuns la 40 de partide jucate, înregistrând și a 15-a victorie în aceste competiții.
Zira a devenit a 8-a echipă pe care Astra a eliminat-o în partide directe. Precedentele au fost, într-o ordine cronologică: NK Domžale, Omonia Nicosia, FK AS TrenĂin, Slovan Liberec, Olympique Lyonnais, Inverness Caledonian Thistle și West Ham United de două ori. # Chiar dacă are un lot aproape nou, doar pentru trei dintre jucătorii alb-negrilor confruntarea cu Zira a însemnat debutul în cupele europene: Belu-Iordache, Chipirliu și Marquinhos Carioca. Ba a avut chiar patru jucători cu peste 10 apariții în aceste competiții: Nicoară, Erico, Al. Stan și evident Le Tallec.
Debut în cupele europene a fost și pentru noul antrenor al Astrei, Edward Iordănescu (în foto). # Dandea, care în sezonul trecut și din cauza unor accidentări a jucat pentru Astra doar 13 minute în cupă, a revenit cu gol marcat, al doilea pentru el în cupele europene, după cel din 2015 în poarta lui AZ Alkmaar (3-2 pentru Astra la Giurgiu). # Le Tallec, la debutul la Astra, a marcat al 3-lea său gol în aceste competiții, francezul fiind adversarul Stelei, la București, în toamna lui 2003, când a remizat cu Steaua, scor 1-1. # Pentru tânărul Ioniță II a fost prima sa reușită internațională. # La Zira a evoluat compatriotul nostru, G. Matei. Acesta a devenit cel de-al 26-lea român care de-a lungul istoriei a jucat împotriva unei echipe din țara sa natală, existând asemenea 47 de partide „fratricide”, în care bilanțul formațiilor noastre este unul negativ: 19 înfrângeri, 17 egaluri și numai 11 victorii.