-Cosmin Contra (37 de ani) îl va întâlni mâine seară pe unul dintre antrenorii care i-au marcat cariera care jucător, Michael Laudrup (49 de ani). Caractere total opuse, Contra și Laudrup vor încerca să ajungă în premieră cu echipele lor, Petrolul, respectiv Swansea, în grupele Europa League
-Petrolul joacă mâine în deplasare cu Swansea, în turul play-off-ului Europa League (ora 21:00, PRO TV)
Tehnicianul Petrolului, Cosmin Contra trăiește un vis frumos la Ploiești, unde a depășit toate barierele și recordurile clubului din punct de vedere al rezultatelor. A câștigat Cupa României, e neînvins în Liga I în 2013 și a eliminat pe Vitesse în preliminariile Europa League.
După toate acestea, „Guriță” va mai bifa un moment inedit în cariera sa de tehnician: se va duela pentru un loc în grupele Europa League cu un antrenor alături de care a lucrat și căruia îi poartă un mare respect: Michael Laudrup, actualul manager al lui Swansea.
„Laudrup e un tip discret” Cei doi adversari de mâine au colaborat în sezonul 2007-2008, la Getafe. Contra era pe finalul carierei de jucător, iar Laudrup era la începutul drumului ca antrenor principal. „Este un antrenor foarte bun, adept al fotbalului spectaculos, de posesie, care-și face treaba foarte bine. M-am înțeles foarte bine cu el. A fost și acel moment special în 2007 când, în cantonament fiind, m-a sunat mama și mi-a spus că tatăl meu trecuse în neființă. M-am dus la Michael în apartament, la hotel, și i-am spus necazul meu. Mai erau 4-5 ore până la meci. Mi-a spus că din punctul lui de vedere sunt titular și doar eu sunt cel care decide dacă voi intra în teren sau nu. Era un joc cu AEK Atena, în cupele europene. Am decis să joc și am marcat un gol din penalty, pe care l-am dedicat tatălui meu”, își amintește „Guriță”, care continuă descrierea tehnicianului danez: „Este un tip liniștit. Nu-l simțeam la echipă, era apropiat de noi, de jucători, și era o prezență extrem de discretă. De abia aștept să-l revăd și să mă duelez cu el. Am avut ce învăța de la el”.
ProSport a făcut o analiză a celor doi antrenori. Cu o evoluție remarcabilă pe gazon, Contra și Laudrup au stiluri total diferite de gândire și de comportament ca și tehnicieni.
Michael Laudrup (49 de ani)
Jucătorul: A fost mijlocaș ofensiv și a jucat la Juventus, Barcelona, Real Madrid, Lazio și Ajax. A evoluat alături de staruri precum Platini, Ronald Koeman, Guardiola și Stoicikov. Este singurul jucător care a câștigat cinci titluri consecutive în Spania cu două echipe diferite.
Internaționalul: A fost selecționat în echipa Danemarcei de 104 ori, fiind pe locul cinci în topul celor mai selecționați jucători ai naționalei. Datorită calităților sale de pasator și de marcator, Laudrup a fost numit de Federația daneză drept cel mai valoros jucător din toate timpurile. A câștigat Cupa Confederațiilor în 1995, preferând să stea în vacanță în 1992, când danezii au câștigat Europeanul.
Antrenorul: Prima sa experiență ca antrenor a fost la naționala Danemarcei, acolo unde a fost secundul lui Morten Olsen, calificându-i pe nordici în „16-imile” Cupei Mondiale din 2002. După doi ani ca secund la națională, Laudrup a preluat-o pe Brondby (2002-2006), unde a câștigat două Cupe, un titlu și o Supercupă. Au urmat perioade la Getafe (2007-2008), Spartak Moscova (2008-2009), Mallorca (2010-2011) și Swansea (din iunie 2012). Cu „lebedele” a câștigat Cupa Ligii, în sezonul trecut.
Temperament: Atât ca jucător, cât și ca antrenor, Laudrup a fost un personaj liniștit, care a preferat să le ofere altora momente de glorie.
Caracter: Nu se manifestă pe marginea terenului, pare un tip calculat atât în timpul meciului, cât și la conferințele de presă.
Sistem tactic preferat: 4-2-3-1. Laudrup a schimbat sistemul față de era predecesorului său, Brendan Rodgers, care folosea un 4-3-3. Mizează foarte mult pe posesie, a avut posesie superioară chiar și în eșecul cu Manchester United (1-4), din prima etapă a noului sezon. Echipele lui Laudrup au un stil combinativ, care se apropie de ceea ce joacă Barcelona.
Relația cu jucătorii: Știe să impună respect, iar în vestiarul echipelor pe care le antrenează nu există conflicte.
Familie: A fost căsătorit de două ori. Are trei copii, unul din prima relație, altul din actualul mariaj. Are un frate, Brian, alături de care a scris istorie la naționala Danemarcei.
Pasiunea extrafotbalistică: Gastronomia. Are un lanț de restaurante și o fabrică de vinuri.
Paradoxul carierei sale: În această vară a fost atât pe lista lui Real Madrid, cât și pe cea a lui PSG, dar a refuzat să plece de la Swansea.
279 de meciuri ca antrenor are danezul, dintre care a câștigat 136, a remizat în 75 și a pierdut 86. Procentajul său de victorie e de 45,79%.
18 victorii în 50 de meciuri a strâns Laudrup la Swansea. Danezul are 16 egaluri și 16 eșecuri
Cosmin Contra (37 de ani)
Jucătorul: A evoluat în peste 400 de meciuri oficiale pentru Dinamo, Timișoara (în România), Alaves, Atletico și Getafe (Primera Division – Spania), Milan (Serie A – Italia), West Bromwich (Premier League – Anglia). A debutat în Liga I în 1994, la 19 ani. A agățat ghetele în cui la doar 34 de ani.
Internaționalul: Are 73 de meciuri sub tricolor. A jucat la două turnee finale (Campionatul European din 2000 și 2008), iar în 2001 a fost desemnat cel mai bun jucător român!
Antrenorul: A debutat ca tehnician la Poli Timișoara, de unde s-a retras ca jucător, în septembrie 2010. A plecat după 11 meciuri, în care nu a fost învins în campionat! A pregătit apoi pe Fuelanbrada (Spania, Liga a III-a) și Petrolul. La Ploiești a obținut cele mai bune rezultate în scurta carieră de tehnician: Cupa României și locul 3 în campionat, în sezonul 2012-2013.
Temperament: Un antrenor vulcanic, foarte agitat pe margine și în vestiar. Nu s-a sfiit să îi înfrunte pe patronii echipelor la care a lucrat: Marian Iancu, la Poli Timișoara, și pe Florian Walter, la Petrolul.
Caracter: Un antrenor „dintr-o bucată”, nu are nicio reținere când trebuie să arunce cu sticlele cu apă de pe bancă.
Sistem tactic preferat: 4-2-3-1. Este adeptul unui joc agresiv, cu pressing avansat, cu o bună posesie și circulație a mingii.
Relația cu jucătorii: Un antrenor care ține grupul unit, care știe toate trucurile posibile. Cine nu face ca el, se autoelimină.
Familie: Un lucru care spune foarte multe este acela că a preferat să se stabilească în Spania, la Madrid, acolo unde trăiesc cei doi copii ai săi (o fată – Sara și un băiat – Alexandru) și soția sa.
Pasiunea extrafotbalistică: Golful. Contra este un foarte bun jucător de golf, în cantonamente nelipsindu-i crosele din bagaj.
Paradoxul carierei sale: Cupa cu Petrolul a fost primul titlu câștigat. Ca jucător, a pierdut o finală de Cupa UEFA, două finale în Cupa Spaniei și nu a câștigat nicun titlu de campion.
37 de meciuri are Contra ca antrenor în Liga I cu următorul bilanț: 18 victorii, 18 remize și un singur eșec
26 de partide are Contra ca tehnician în Liga I pe banca Petrolului cu bilanțul următor: 12 victorii, 13 egaluri și o înfrângere
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER