De la pensionari, la oligarhi:** Chelsea a fost înființată într-un bar în 1905! Istoria clubului englez
„Chelsea FC, you ain’t got no history”. Cântecul galeriei lui Liverpool, care se aude ori de câte ori „cormoranii” se deplasează pe „Stamford Bridge” și critică istoria lui Chelsea, a devenit deja un hit împotriva adversarei Stelei de azi din optimile Europa League. Dar este oare acest slogan adevărul sau doar o exagerare a fanilor adverși după ce londonezii au început să câștige trofee în ultimii zece ani
Chelsea s-a născut într-un bar
Într-adevăr, față de Manchester United (1878) sau Liverpool (1892), Chelsea este mai „tânără”, fiind înființată în 1905. Totul a pornit de la ambiția unui om de afaceri, Gus Mears, de a avea o echipă de fotbal. Întrucât nu a putut să îl convingă pe patronul lui Fulham, Henry Norris, să mute echipa pe „Stamford Bridge”, Mears a luat hotărârea de a-și înființa propria echipă. Bizar, Chelsea s-a născut la o întâlnire între câțiva prieteni, într-un pub numit „The Rising Sun”, care încă există în spatele tribunelor de pe „Stamford Bridge” sub numele de „The Butcher’s Hook”. Atunci, Mears a refuzat numele de Stamford Bridge FC și London FC, alegând Chelsea.
„Pensionari” timp de 47 de ani
Numele a fost „împrumutat” de la un azil construit pentru foștii soldați ai armatei britanice ieșiți la pensie, Royal Hospital Chelsea, aflat la doar trei kilometri de stadionul „albaștrilor”. Timp de 47 de ani, porecla adversarei Stelei a fost chiar „pensionarii”, datorită faptului că mai toți rezidenții azilului erau invitați de onoare la meciurile de pe „Stamford Bridge”. Iar prima stemă a „albaștrilor”, deși nu a fost purtată niciodată pe tricou, reprezenta chiar un „pensionar” de la Royal Hospital Chelsea. În 1952, atunci când Ted Drake a preluat postul de manager al lui Chelsea, totul s-a schimbat. Drake a insistat ca stema să fie schimbată, pentru a oferi o alură modernă clubului și pentru a scăpa de nota de amatorism oferită de asocierea cu clubul de pensionari. În doar trei ani, mutările noului manager au dus la primul titlu din istorie cucerit de Chelsea. Însă pensionarii de la Royal Hospital Chelsea au rămas fideli clubului și încă au o secțiune rezervată la fiecare meci de pe teren propriu al „albaștrilor”. În plus, echipamentul din sezonul trecut al lui Chelsea a avut inserată o dungă roșie, pentru a comemora uniforma de prezentare a soldaților prezenți în azil.
Istoria se scrie acum
A fost însă Chelsea o putere în Anglia până la sosirea lui Roman Abramovici în 2003? Răspunsul este negativ. Un titlu, trei Cupe ale Angliei, două Cupe ale Ligii și două Supercupe ale Angliei a câștigat formația londoneză înainte de sosirea oligarhului rus. Din 2003, „albaștrii” au mai câștigat trei titluri, patru Cupe ale Angliei, două Cupe ale Ligii, două Supercupe ale Angliei și, cel mai important, Liga Campionilor în sezonul trecut. Rusul nu a adus o mentalitate nouă, Chelsea fiind renumită în Anglia prin faptul că a „vânat” jucători importanți încă din anii 1950. Ci banii necesari atingerii unui nou nivel. Deocamdată, cifrele spun doar că adversara Stelei devine o forță tot mai puternică în fotbalul european. Iar istoria lui Chelsea se scrie chiar în prezent.
Anul trecut, Chelsea a vândut 910,000 de tricouri în toată lumea, ocupând locul 4 într-un top dominat de Manchester United (1,4 milioane), Real Madrid (1,35 de milioane) și Barcelona (1,15 milioane)
În 2012, Chelsea a ocupat locul șapte în topul celor mai bogate cluburi din lume, fiind cotat la 548 de milioane de euro. Abramovici nu i-a plătit lui Ken Bates decât 164,5 milioane de euro în 2003, atunci când a preluat formația londoneză
Chelsea a schimbat cinci steme în 108 ani
În 1905, prima stemă a lui Chelsea a reprezentat chiar un „pensionar” stilizat, de la Royal Chelsea Hospital. Pe măsură ce timpul a trecut, adversara Stelei de azi a schimbat doar cinci steme. Din 1953, Chelsea a „adoptat” pe noua stemă un leu, culoarea roșie, tradițională pentru „pensionari”, rămânând doar în cele două mingi de fotbal și cei doi trandafiri aflați pe lateralul stemei.
Culoarea tricourilor lui Chelsea a fost întotdeauna albastru, evoluând de la o nuanță pal în momentul înființării, la un albastru intens după ce echipa a fost preluată de Ted Drake, în 1952
sursa foto: chelseafc.com