Dinamo să ia exemplul Sportul 1987!** EI AU PUTUT
În cei 52 de ani care au trecut de la prima participare postbelică a românilor în cupele europene, o singură dată s-a întâmplat ca o echipă din țara noastră să-și înfrunte destinul potrivnic și să izbutească să se califice, deși pierduse la trei goluri în tur: Sportul Studențesc. Exemplul alb-negrilor trebuie să îi ghideze azi pe dinamoviști.
Pe 4 noiembrie 1987, în manșa secundă a turului II din Cupa UEFA, Sportul Studențesc făcea vâlvă în întreaga Europă reușind să-i elimine la lovituri de departajare pe danezii de la IF Bröndby, după ce, în prima manșă, pierduse cu 0-3. Nordicii, cu o formație înțesată de vedete (opt dintre fotbaliștii acelei echipe aveau să devină campioni continentali cu Danemarca la Euro 1992), i-au tratat cu infatuare pe „studenți”.
Spectatorii au venit în prelungiri
Sportul, cu celebra formație „de aur” despre care se știa că‑și alegea echipele din campionatul intern pe care le lăsa să o învingă, a venit de la Copenhaga ambiționată de atitudinea danezilor. Returul din Regie a început într-o atmosferă deprimantă: frig, zăpadă, tribune goale și pesimism inclusiv în rândurile puținilor suporteri ai „studenților” rătăciți pe stadion. Ion Munteanu a deschis însă rapid scorul, în minutul 7. A urmat o repriză secundă halucinantă. Bozeșan a făcut 2-0 cu un șut formidabil în minutul 78, iar Costel Pană a aruncat tribunele în aer și meciul în prelungiri în minutul 89, prin golul cu numărul trei. Tribunele s-au umplut ca prin farmec în prelungiri, studenții din căminele învecinate (care ascultau partida la radio) coborând în grabă ca să vadă minunea.
Schmeichel a ratat un penalty
Până la finalul reprizelor suplimentare nu s-a mai înscris, iar soarta meciului s-a decis la lovituri de departajare. Iorgulescu, Țicleanu și Bozeșan au marcat, iar Schmeichel (celebrul portar ajuns mai târziu la Manchester United), Olsen și Nielsen au ratat. Ceea ce era de neconceput încă de la tragerea la sorți se întâmplase: Sportul eliminase Bröndby, formație care, la startul competiției, își fixase ca obiectiv cucerirea Cupei UEFA!
Paul Cazan:Â "Nea Mircea ne-a învățat!"
La acel meci de pomină din noiembrie 1987, pe banca Sportului a stat Paul Cazan, pe atunci abia retras de pe gazon.
În această împrejurare, tactica Sportului a reprezentat încă o surpriză plăcută la acel meci. Misterul a fost elucidat ieri, chiar de Paul Cazan,
într‑un dialog cu ProSport.
-Domnule Cazan, scandarea „Ață, Ață, antrenor pe viață!” vă spune ceva?
-(râde) Cum să nu!? E de la meciul care reprezintă cea mai frumoasă amintire a mea: Sportul – Bröndby 6-0.
-Sportul a reușit acum 22 de ani cam ce-ar trebui să facă și Dinamo la Liberec. Cum a fost?
– Incredibil. Nu știu ce să spun de Dinamo… Să joace, să spere și poate va reuși ceva.
"Ne-a zis: ‘jucați cu diagonale!’ "
-Cum ați pregătit acel meci?
-Ce pregătire… Înainte de meci le-am spus băieților, în vestiar, să încercăm să jucăm, să nu ne facem de râs. La pauză aveam 1-0. Lucescu era în tribună, venise la meci. Nea Mircea a coborât la vestiare și ne-a zis tot. „Jucați pe diagonale!”, țin minte că ne-a spus. Și așa i-am bătut, cu pase pe diagonală!
-Cum ați ajuns antrenor la acel meci? Abia vă lăsaseți atunci…
-Fusese Mircea Rădulescu antrenor. Nu l-au mai vrut băieții, așa că l-au schimbat și m-au votat pe mine. Gino, care era și jucător, mă ajuta. Țin minte că stadionul s-a umplut după minutul 90, în prelungiri. Ne-au dat primă 20.000 de lei. După calificare, direct la restaurant ne-am dus…
CELE 7 MINUNI ALE FOTBALULUI
Dacă în fotbalul românesc avem un singur precedent eroic (cel al Sportului Studențesc în 1987), nici la nivel european nu avem prea multe exemple încurajatoare pentru Dinamo.
ProSport a căutat și a găsit, de-a lungul a cinci decenii de competiții (Cupa UEFA, Cupa Cupelor și Cupa Campionilor Europeni), câteva meciuri excepționale, în care formații spulberate în prima manșă au revenit miraculos în manșa secundă, calificându-se spectaculos.
Geografic, performanța cea mai apropiată de dinamoviști este cea realizată în 1984 de Partizan Belgrad. După ce au pierdut cu 2-6 primul meci al confruntării cu englezii de la Queen’s Park Rangers, sârbii au revenit furtunos acasă, 4-0, calificându-se în turul III al Cupei UEFA.
Duelul care a implicat două echipe celebre a avut loc în 1988, când Inter Milano (cu Klinsmann, Matthäus și Völler) a învins cu 2-0 la München, dar a pierdut acasă cu 1-3 returul împotriva nemților de la Bayern, care s-au calificat în sferturi.
Din punct de vedere al similitudinii, Dinamo poate privi însă spre duelul Metz – FC Barcelona, din primul tur al Cupei Cupelor 1984. Spaniolii au bătut în deplasare cu 4-2, dar francezii au revenit senzațional, 4-1 la Barcelona, iar Metz s-a calificat en fanfare.