„Englezii nu ne vor? Să nu ne mai ia nici medicii!”** Interviu cu unul dintre cei mai cunoscuți suporteri ai Stelei

Mihai Georgescu (33 de ani), solistul trupei rock Bere Gratis, merge la meciurile Stelei din 1986. Mai întâi, tatăl său, Mircea, l-a luat de mână și l-a trecut strada spre meciurile din Cupa Campionilor Europeni. A zâmbit trist când trupa lui Iordănescu a terminat la egalitate, 0-0, cu Benfica Lisabona în semifinalele CCE din 1988, a urlat ca din gură de șarpe când Panduru l-a făcut pe Preud’homme să scoată mingea din poartă în reeditarea partidei cu portughezii (1-1, 1994) și a prins din tribune confruntările fabuloase cu Valencia, Lyon, Rapid sau Middlesborough.

Mihai, mergi la meci?
O să stau acasă. E prea mare nebunie și o să stau liniștit acasă. Nici nu m-am zbătut să fac rost de bilete.

Cum ai trăit meciul cu Ajax?

N-am fost în țară la retur și l-am văzut într-o recepție de hotel, singur-cuc, pe internet. Omului de la recepție i s-a părut ciudat că mă auzea pe mine țipând. A trebuit să îi explic că joacă echipa mea favorită.

Ai crezut că Steaua se poate califica după înfrângerea de la Amsterdam?
Am crezut la 1-0. Să nu uităm că Ajax e o echipă puternică, a luat patru puncte de la Manchester City.

Cum anticipezi meciul cu Chelsea?
e o diferență mare de valoare la fiecare jucător în parte. Steliștii doar printr-un spirit de echipă pot face față. Moralul de după meciul cu Ajax îi face să spună că se poate. Dacă Dumnezeu e cu noi, se poate!

De ce e Tătărușanu jucătorul tău preferat?
Tătărușanu are o mică problemă de concentrare. El când este băgat în meci și vin mingile peste el, grămadă, atunci e concentrat și le scoate. Dacă e relaxat, greșește.

Nikolic va absenta diseară. E o pierdere sau un câștig?
Este un jucător bun, interesant. E bine că este masiv pentru că uneori ai nevoie de un vlăjgan de genul acesta. Cred că în meciul cu Chelsea, viteziștii au primul cuvânt în prima echipă.

„Adi Popa ar fi un bun toboșar”

Ce fotbalist al Stelei crezi că ar putea cânta la tobe, în formația ta?
Adi Popa are fizic și ritm.

Cum ți se pare campania „Why don’t you come over?” lansată de Gândul și preluată de ProSport?
Eu le-aș sugera tuturor britanicilor să nu generalizeze. România nu este reprezentată de niște hoți sau de niște femei ușoare care sunt la Londra. România este reprezentată de mulți alții. Englezii privesc foarte ușor și contează foarte puțin ideea de România. Dacă nu mai primesc români, să nu mai ia nici doctorii, nici asistentele medicale. Ei au nevoie de noi doar când e vorba de forță de muncă remunerată cu puțini bani.

Voi, ca formație, cum erați percepuți în țările din Vest?
Când am fost în străinătate, am încercat să fim nemți. Dacă spuneam că ajungem la 12, ajungeam la 12 fără zece. Oamenii au avut o impresie frumoasă despre noi și astfel au înțeles că românii au lucruri interesante de oferit.

Ce pot vizita britanicii în București?
Au ce vedea. Muzeul Național de Artă, Muzeul Satului sunt obiective interesante de văzut. I-aș invita să vadă Casa Memorială „Teodor Aman”, Biblioteca Națională, Academia Română. Am putea să le arătăm că nu suntem tâmpiți și scriam și noi de ceva vreme.

„Mi-au plăcut Shearer, Gascoigne și Tony Adams!”

Ce solist britanic te-a impresionat și ce fotbalist te-a făcut să stai cu ochii pe televizor?
Freddie Mercury! Iar ca fotbalist mi-au plăcut mult Alan Shearer, Gascoigne, care a fost o legendă. Mi-a plăcut mult și Tony Adams, avea o alură de lord când ieșea cu mingea din apărare.

De ce românii nu se mai pot impune în campionatul Angliei?
Oamenii din străinătate caută foarte multă seriozitate, iar noi abia acum începem să ne uităm la generația tânără și ei află ce e seriozitate sau ce e profesionismul. Pentru străini e important să dai randament, dar și Ronaldinho când era la Barcelona și o luase pe arătură, băieții au trimis niște detectivi și i-au terminat contractul. Și-au dat seama că în felul acesta nu se va întâmpla nimic bun pentru echipă. Talentul e 10%, restul e muncă și seriozitate.

Seriozitatea despre care tu vorbești e plusul Stelei din acest moment?
Ce s-a întâmplat la Steaua e meritul întregii echipe, cu Reghecampf în frunte. Nu doar antrenorul muncește, e nevoie de o întreagă echipă. Adică, pregătirea fizică e bună datorită preparatorului fizic. Go, Steaua!

Îmi doresc ca jucătorii Stelei să înțeleagă că în aceste momente e foarte important să arăți că ai atitudine de învingător. Nu mai contează dacă te califici sau nu
Mihai Georgescu, solist Bere Gratis

Publicat: 07 03. 2013, 10:43
Actualizat: 07 03. 2013, 10:44