EXCLUSIV: Decizie RADICALĂ‚ luată de Steaua, cu trei zile înainte de meciul cu Chelsea. **Gazonul de pe Național Arena va fi impecabil, joi! Cât a costat „operațiunea fulger” a roș-albaștrilor
Steaua face toate eforturile pentru a se prezenta imbecabil la duelul cu Chelsea, de joi. Ieri, oficialii din Ghencea au luat o decizie surprinzătoare și au adus, cu tirurile, nu mai puțin de 400 de metri pătrați de iarbă, care au fost deja montați pe Arena Națională.
Gazonul a fost marea problemă a Stadionului Național încă de la inaugurare, suprafața actuală fiind cea de-a cincea. Absența ierbii de pe porțiuni din ce în ce mai mari ale terenului reprezenta marele defect al unui stadion, altfel impecabil. De această problemă s-au lovit oficialii Stelei și la meciul cu Ajax, când s-a apelat la o soluție de avarie: mai multe brazde au fost schimbate, iar în unele zone iarba a fost vopsită.
De această dată, diriguitorii clubului au vrut să „taie răul din rădăcină” și au comandat 400 de metri pătrați de iarbă, care au sosit la București sub formă de role și care au fost montați în fața porților și pe lateral, dintr-un cap în altul. Întreaga operațiune a costat aproximativ 50.000 de euro, firma aleasă fiind una din România. Aceasta, de altfel, a garantat că gazonul se va prinde într-un timp extrem de scurt, astfel că la meciul de joi suprafața ar trebui să fie una foarte bună.
Suprafața de joc, generatoare de mari probleme
Având o capacitate de 55.000 de locuri, Arena Națională a fost inaugurată la 6 septembrie 2011. La prima partidă, România – Franța, disputată în preliminariile Euro-2012, peluza de pe Arena Națională, montată de firma Gama Verde a lui Adrian Oprișan, a cedat sub crampoanele fotbaliștilor, numeroase bucăți de gazon desprinzându-se pe toată suprafața acesteia. După acest meci, constructorul arenei și-a asumat înlocuirea gazonului și a optat ca lucrarea să fie făcută de firma olandeză Hendriks-Graszoden.
Gazonul de pe Arena Națională a fost înlocuit apoi pentru finala Ligii Europa din 9 mai. Municipalitatea preciza atunci că stadionul trebuie să respecte cerințele care se impun pentru buna organizare și desfășurare a finalei Ligii Europa. Noul gazon a costat Municipalitatea aproximativ 4 milioane de lei. Lucrările de montare au fost realizate de societatea STRI, partenerul oficial al FIFA și UEFA.
Ultima oară, covorul de pe cel mai mare stadion al țării a fost înlocuit în septembrie 2012, înainte de meciul cu Andorra, însă ritmul de meciuri, calitatea proastă a gazonului și, probabil, lipsa de profesionalism a celor care se ocupă de mentenanța suprafeței de joc – se pare că aceasta nu a fost protejată corespunzător pe perioada iernii – și-au spus cuvântul.