O țară mult prea depărtată, dar cu oameni care par să trăiască aceeași dramă pe care criza economică a ordonat-o în tot continentul. fanii danezi au băut ieftin în Centrul Istoric, însă spun că viața e la fel în România ca în Danemarca 300 de danezi au venit la București pentru a-și susține favoriții. Au întâlnit un oraș diferit, o țară mai ieftină la prima vedere, dar la fel de scumpă ca a lor după o scurtă analiză Steaua – Copenhaga, Europa League, grupa E, etapa 2, ora 22, locală. Titulatura simplă a unui meci din estul Europei, în a doua competiție intercluburi a continentului.
București, România, UE, „Centrum”, cum scrie pe panourile de circulație, Piața Romană, ora 14. O terasă înghesuită de un trotuar plin de dale și borduri noi, undeva între fostul Hotel Dorobanți și Liceul Virgil Madgearu. Masa e plină de sticle, goale, șase barbați blonzi, o fată silfidă care notează o nouă comandă (nu știm câte beri au băut până au plecat). Domnișoara blondă pare obosită, semn că nu este la prima comandă de bere daneză (probabil cea mai bună din lume), brand-ul de pe tricoul băieților spelbi care golesc cu proximitatea unei comenzi de taxi repicientele verzi de 0.33 litri.
Un kilometru mai departe…
…o oră și jumătate mai târziu. Smârdan. Centrul Istoric, 50 de băieți cu halbe în mână, blonzi, tolăniți peste niște canapele confortabile, cu timpanele orientate spe boxa de la bar și cu ochii spre… o altă fată silfidă, de data asta brunetă. Domnișoara subțire este solicitată pentru o nouă comandă. În română, cu sticla goală în mână, blonzii cer un nou rând: „Noroc!”. Nedumerită, chelnerița mulțumește, spune că nu bea, dar un coleg face „lumină”: „E ok! Șase!”. Pixul notează un: „«6» de mână”, brandul solicitat este menționat pe un dictando decupat dintr-un caiet de 48 de pagini, iar la masă vine o nouă bere scandinavă, de data asta la 0,5 litri. Traducerea comenzii o lămurește, la bar, băiatul poliglot asimilat ca piccolo de cei 70 de scandinavi însetați.
O oră și jumătate mai târziu…
…o stradă mai departe, trei adolescenți cu același brand de bere pe piept, dar cu alte beri în pahar. Par liniștiți și ne întreabă cât costă taxi-ul până la Național Arena! Răspunsul primește trei perechi de ochi bulbucați (calculază în daneză cât au plătit de la Aeroport până la hotel), iar de aici schimbăm rolurile. Jurnaliștii dau interviuri! „Dar un pachet de țigări cât e? Câți kilometri sunt până la stadion?”. Îi lămurim, există un nou moment de matematică și întrebăm, la rândul nostru, cât costă o bere băută la Copenhaga în același ambient. „9 X «nu știu cât» și răspunsul”: „De trei ori mai mult”. Discuția curge spre social, chirie, salarii, beri din nou, și răspunsuri. „Eu stau în Copenhaga, în ghetou și plătesc chirie 900 de euro pe lună. Vreau să fac un credit pe 30 de ani pentru un apartament de trei camere într-o zonă bună a orașului, dar costă, cu totul, undeva între 750 de mii și 900 de mii de euro!”, este mărturia lui Jacob, un băiat până în 30 de ani, aterizat în București, România, UE, la meciul: Steaua – Copenhaga, Europa League, grupa E, etapa 2, ora 22, locală.
„Costisitor a fost doar zborul cu avionul până în România, vreo 300 de euro. Aici toate lucrurile, cazarea, mesele și băutura sunt foarte ieftine”, Jacob, suporter FC Copenhaga
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER