Ilie Stan nu are de ales: e nevoit să joace returul cu Twente cu o altă echipă!** 6 puncte slabe și numai unul bun identificate după prima manșă contra olandezilor

Prima manșă a dublei cu Twente s-a terminat cu o înfrângere pentru Steaua, iar asupra antrenorului Ilie Stan, cât și asupra jucătorilor săi a început să curgă o ploaie de reproșuri legate de felul cum a fost abordat meciul cu olandezii. Patronul Gigi Becali a fost cel mai vehement în critici, fiind convins că tehnicianul a greșit prin introducerea a doi închizători într-un meci în care s-ar fi impus să atace și că alegerea anumitor fotbaliști pe posturi-cheie a fost de asemenea defectuoasă.

Cu toate acestea, nu toate deciziile luate pentru meciul cu Twente îi pot fi imputate lui „Iliesta”, acesta având de analizat diverse propuneri și sugestii din partea mai multor persoane din lumea fotbalului, unele dintre ele dându-i apă la moară patronului Gigi Becali, care voia o echipă de start mai altfel decât cea dorită de Stan. ProSport a analizat câteva dintre mutările tactice care, foarte posibil, au făcut diferența în meciul Steaua-Twente (0-1).

1. Dănănae nu e gata pentru Steaua

Fostul fundaș al Craiovei, debutant în cupele europene, a fost înlocuit în pauza meciului cu Twente de către Ilie Stan cu sârbul Novak Martinovic, după o primă repriză în care Ola John l-a întors pe toate fețele. Dănănae nu a justificat astfel creditul pe care l-a primit din partea tehnicianului, care miza foarte mult pe mobilitatea și viteza lui de deplasare în fața agilului mijlocaș liberiano-olandez. Nu s-a achitat de sarcini, iar înlocuirea lui cu mult mai determinatul Martinovic a adus evident o schimbare în bine în jocul Stelei.

2. Tănase nu își găsește locul

Deși de mai multă vreme evoluează în banda stângă, de unde a reușit să creeze și faze bune pentru echipa sa, Cristi Tănase a avut o exprimare în joc destul de inconsistentă în meciul cu Twente. Senzația pe care a lăsat-o, cel puțin contra olandezilor, a fost aceea a unui ocnaș ce târâia o imensă bilă de fier de piciorul stâng. În momentul introducerii pe teren a lui Florin Costea, mijlocașul a fost mutat în centru, poziție pe care părea clar mai dispus să și ajute colegii, având mai multe variante de pasă. Totuși, chiar și dacă ar fi fost utilizat ca mijlocaș central, Tănase nu s-a aflat într-o zi de grație, lucru ușor de dedus după numărul mare de pase greșite de pe tot parcursul meciului.

3. Rusescu nu este fotbalist de bandă

Atacantul care a pus serios umărul la calificarea Stelei în primăvara europeană și la clasarea ei în preajma podiumului la finalul primei părți a campionatului a fost pus să joace împotriva lui Twente pe partea dreaptă a linie mediane. Rusescu nu s-a simțit deloc în largul lui pe noul post, dovedind că nu este un fotbalist de travaliu, care să poată face cu succes atât faza ofensivă, cât și pe cea defensivă. Sprinturile lui se tăiau după primii 20 de metri de parcă o parașută i se deschidea în spate, iar reflexele lui îl puneau în situația de a fi prins de multe ori avansat și tentat să intre în centru pentru a primi pase. Om de gol prin excelență, lui i s-a redus prin poziționarea în flancul drept șansa de a-și pune în valoare șutul la fel de bun cu ambele picioare, cât și posibilitatea de a specula o eventuală eroare a apărătorilor adverși.

4. Tatu este „frâna” echipei

Preferatul lui Gigi Becali este de departe cel mai tehnic om al echipei lui Ilie Stan, însă are un mare defect: ține prea mult de minge. Lucrul acesta i-a fost reproșat de către antrenor în urma unei faze petrecute în minutul 34 al meciului cu Twente, când a ales să facă un dribling în plus în locul unui șut direct, după care a fost deposedat. Atacantul și Ilie Stan au gesticulat îndelung unul către celălalt, inclusiv după ce jocul se reluase, iar restul jucătorilor își vedeau de treabă. Tatu posedă calitățile necesare pentru ca jocul Stelei să se iuțească, însă echipa nu beneficiază de ele. Dacă la primele meciuri pentru Steaua dovedea că știe jocul pe stilul „pass and go”, acum brazilianul pare mai degrabă preocupat să își etaleze calitățile tehnice decât să își pună în valoare colegii din atac.

5. Cum ar fi fost cu Brandan la centru?

Subiectul cele mai mari dileme înaintea partidei cu Twente, argentinianul a fost în cele din urmă utilizat ca fundaș stânga, la mijloc intrând Eric Bicfalvi. Brandan s-a achitat excelent de sarcinile defensive în fața lui Chadli, însă impresia generală a fost aceea că el ar fi fost mai util echipei la mijlocul terenului. Inclusiv patronul Gigi Becali a resimțit absența paselor decisive ale argentinianului și i-a reproșat acest lucru antrenorului Ilie Stan: „Brandan va evolua titular în meciul retur, alături de Bourceanu. Nu se poate să obții un rezultat bun dacă folosești doi închizători. Cum să ataci așa?”

6. Prepeliță a părut din alt film

De regulă constant în evoluții și util echipei, fostul craiovean a clacat chiar în cel mai important meci al carierei. El a fost cel care a greșit grav la faza golului olandez, fiind autorul unei greșeli ce e permisă doar în curtea școlii. Deși erori comit chiar și unii dintre cei mai mari fotbaliști ai lumii, luftul lui Prepeliță a părut rodul unei lipse de concentrare și al unei superficialități care nu poate rămâne netaxată la acest nivel.

7. Punct pozitiv: defensiva

Chiricheș și Geraldo se anunță un cuplu de apărători de fier pentru Steaua. Cei doi au avut o evoluție perfectă în meciul cu Twente, blocându-l perfect pe Luuk de Jong, principalul om de atac al olandezilor. Chiricheș, debutant în cupele europene, a părut că și-a amintit de evoluția din jocul cu Franța, iar Geraldo este liderul din apărare fără de care echilibrul echipei ar fi serios perturbat.

Publicat: 17 02. 2012, 17:40
Actualizat: 17 02. 2012, 18:18