Joi seară s-a încheiat faza grupelor Ligii Europa. La prima ediție a noii competiții au participat patru echipe românești, Steaua, Dinamo, CFR Cluj și FC Timișoara, dar la final rezultatul a fost unul dezastruos: nicio echipă din Liga I nu a reușit să se califice în 16-imi!
Nici bilanțul participării nu este unul care să dea motive de bucurie sau încredere pentru echipele noastre. Dinamo a ieșit cel mai „bine”, cu 6 puncte stânse în cele 6 meciuri, în timp ce codașa a fost CFR-ul, cu doar 3. Timișoara a acumulat cinci puncte, iar Steaua patru.
Practic, toate echipele românești au acumulat la finalul grupelor, în total, 18 puncte, adică exact cât performera acestei faze, gruparea austriacă Salzburg, care s-a calificat en fanfare în 16-imi, din postura de lider al grupei G. Cu atât mai mult cu cât a făcut parte dintr-o grupă cu două nume grele, Villarreal și Lazio, deși trebuie menționat că italienii, care au ratat calificarea mai departe în Liga Europa, nu se află într-o formă prea bună nici în Serie A. La polul opus se află CSKA Sofia, noua și vechea echipă a lui Florentin Petre, care a fost codașa grupei E, cu un singur punct.
Ca o curiozitate, grupa Timișoarei a fost singura în care cele două echipe care s-au calificat în 16-imi, Anderlecht și Ajax, au făcut-o cu același număr de puncte, 11.
Cele mai multe goluri le-a marcat Werder Bremen, 17, în timp ce gruparea aflată la polul opus e Levski, cu un singur gol marcat în 6 meciuri!
Golgeterul fazei grupelor a fost atacantul lui Bilbao, Fernando Llorente, cu 6 reușite în 5 meciuri, mai exact în 364 de minute jucate. Pe doi s-a clasat vârful lui Lille, Gervinho, dar acesta are o medie mai bună. A marcat 5 goluri în 6 apariții, dar a evoluat doar 261 de minute, adică are o medie de un gol la 52 de minute, în timp ce Llorente are o medie de un gol la 60 de minute. Ultima poziție a podiumului golgeterilor fazei grupelor Ligii Europa o ocupă atacantul lui Werder, Claudio Pizarro, cu 5 goluri în 4 meciuri (332 de minute jucate efectiv).
Postura de cel mai bun pasator decisiv o împart doi jucători, jucătorul Benficăi, Angel Di Maria, și Bjørn Helge Riise, de la Fulham, fratele mult mai cunoscutului John Arne. Cei doi mijlocași și-au ajutat coechipierii cu patru pase de gol. Pe trei s-a clasat un atacant, Roy Beerens, vârful lui Heerenveen, cu trei assist-uri.
Cel mai mare „ratangiu” a fost Luis Suarez, atacantul lui Ajax irosind 26 de ocazii de gol. Celebrul jucător al „lăncierilor” a marcat doar două goluri, însă a avut o sumedenie de șanse. Doar în partida de la Timișoara uruguayan-ul a ratat două penalty-uri! Îl urmează atacantul lui Sporting, Liedson, brazilianul care a bifat 20 de ocazii. Un alt jucător care s-a aflat des în preajma porții a fost Zarate, cu 19 ocazii, și trei goluri.
Dacă în grupele Ligii Campionilor nu trebuie să fi vreun mare specialist ca să știi că jucătorul care a fost suprins cel mai des în offside a fost…Inzaghi (14), jucătorul care a fost cel mai des în afara jocului în grupele Ligii Europa a fost Cisse. Vârful lui Panathinaikos a „bifat” 18 offside-uri în 4 meciuri, mai exact 360 de minute jucate. Practic, jucătorul Panatei a fost fluierat în offside la fiecare 20 de minute. Îl urmează atacantul Romei, Okaka, cu 14 offside-uri, și alți trei jucători surprinși de 11 ori în afara jocului, Crespo (Genoa), Streller (Basel) și Blanco (AEK).
Printre „durii” Ligii Europa se numără și N’Doye, Rus, Gabi Mureșan, Mara, Petre Marin, Bonfim și Pantilimon, toți aflându-se printre cei 37 de jucători care au fost eliminați în faza grupelor. De altfel, senegalezul N’Doye conduce și la numărul cartonașelor galbene, fiind lider cu 5 avertismente primite în cele 338 de minute jucate pentru Dinamo în această competiție. Jonathan Greening (Fulham) și Milan Badelj (Dinamo Zagreb) au stâns câte 4 galbene în faza grupelor Ligii Europa. Urmează un grup de 28 de „băieți răi” cu 3 galbene, printre care și patru jucători ai CFR-ului, Mara, G. Mureșan, Dani și Cadu.
Tot printre „duri” trebuie nominalizați și Milan Badelj (Dinamo Zagreb) și Cheik Mbengué (Toulouse), ambii cu 21 de faulturi! Rouamba, mijlocașul lui Șeriff, nu e nici el departe, cu 20 de faulturi în faza grupelor.
De partea cealaltă, cel mai faultat jucător a fost Muniain. Atacantul lui Bilbao a suferit 22 de faulturi în 285 de minute jucate, practic un fault la fiecare 13 minute! Îl urmează Luis Suarez, care a fost faultat de 19 ori în cele 461 de minute pe care le-a jucat (un fault la 24 de minute). Steffen Hofmann, mijlocașul lui Rapid Viena, a fost faultat și el tot de 19 ori, dar în 529 de minute.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER