Antrenorul Astrei, Daniel Isăilă, a dezvăluit pentru ProSport ce le-a transmis jucătorilor săi în vestiar la pauza meciului cu Lyon, câștigat cu 2-1 de Astra, în turul play-off-ului Europa League. Isăilă subliniază importanța pregătirii psihologice înaintea unui astfel de meci, dar atrage atenția că giurgiuvenii nu sunt calificați încă
La 42 de ani, Daniel Isăilă a atins maturitatea deplină ca antrenor. Poate și conflictul pe care l-a avut cu Ioan Niculae în luna martie, conflict care l-a făcut să demisioneze, l-a întărit. A revenit repede pe banca giurgiuvenilor, suficient de repede încât să cucerească o Cupă și o Supercupă cu Astra, primele trofee din istorie ale echipei. Plus o victorie uriașă pe Stade Gerland cu Lyon, scor 2-1, în turul play-off-ului Europa League, prima victorie românească în Europa. Acum, Astra e la 90 de minute de calificarea în grupele Europa League, o performanță care părea o himeră în sezonul precedent chiar și pentru Isăilă. Însă tehnicianul Astrei spune că nu este mirat de evoluția echipei sale, pe care o consideră pregătită excelent atât din punct de vedere psihic, cât și fizic.
Daniel Isăilă este un antrenor care se manifestă pe banca tehnică, însă spune că le inspiră calm jucătorilor săi
„Prima repriză a fost foarte bună”
Domnule Isăilă, Lyon era una dintre cele mai puternice adversare pe care le puteați întâlni în play-off-ul Europa League, cel puțin din punct de vedere al coeficientului. Cum anticipați întâlnirea cu echipa franceză înaintea victoriei de joi? Imediat după ce am aflat că vom juca cu Lyon, am căutat să găsim cât mai multe informații despre ei. Nu a fost greu. Și după ce i-am urmărit am văzut că sunt o echipă foarte puternică, cu jucători foarte valoroși. E drept, mulți tineri, însă știam că sunt jucători valoroși, pentru că Lyon a avut întotdeauna o pepinieră care scoate jucători extraordinari. Din punct de vedere tactic, am văzut că Lyon este o echipă periculoasă când are mingea și când pune presiune, fiind letală în momentul în care lasă spații.
Ce v-a impresionat la Lyon? Cred că forța lor stă în linia de mijloc. Am văzut că joacă un sistem tactic 4-4-2, cu cei patru mijlocași în romb, fără mijlocași laterali.
De aici și decizia dumneavoastră de a schimba puțin echipa de start. Ați renunțat la William, l-ați trecut pe Budescu în bandă, iar în spatele vârfului l-ați titularizat pe Seto… Exact! Era foarte important să ne prezentăm cât mai bine la mijlocul terenului și să câștigăm cât mai multe baloane. Însă în prima repriză, Lyon s-a descurcat destul de bine și a reușit să intre la pauză cu 1-0, deși am avut și noi ocazii. Poate că am intrat ușor timorați și le-am acordat prea mult respect.
47% este procentajul de victorii obținute de Isăilă în întreaga carieră
Iar după pauză, ați făcut deja o modificare. Seto a ieșit, iar în locul său a intrat William. De ce ați modificat și ce le-ați spus băieților la pauză? Nu le-am spus foarte multe, repriza a fost una bună. E drept, am avut probleme în defensivă, pentru că ei au presat foarte mult cu fundașii laterali, care au urcat mult și ne-au surprins în câteva momente. În afară de indicațiile tactice, le-am spus că prima repriză ne-a confirmat că putem să obținem un rezultat foarte bun. Le-am mai transmis că dacă joacă cu încredere nu au cum să nu egaleze și să mai înscrie. Ne simțeam bine din punct de vedere fizic, psihic și tactic. Pe William l-am introdus cu speranța că îl va ajuta mai mult pe Morais în defensivă, pentru că poate să facă asta, iar acest lucru s-a și împlinit!
Cupa și Supercupa României sunt trofeele pe care le-a câștigat Isăilă cu Astra
„Mi-a fost teamă că ocaziile s-ar fi putut răzbuna”
Cum ați trăit meciul pe bancă? Fatai, Budescu sau Enache au ratat șanse uriașe de a marca la 1-0 și la 1-1… Am fost extrem de încrezător în șansele noastre, am simțit că suntem bine din toate punctele de vedere. Nu pot să mint și să nu spun că la ratările pe care le-am avut nu am simțit că se poate încheia rău. Chiar i-am spus președintelui Dinu Gheorghe, care era lângă mine pe bancă, după o ratare, că mi-e teamă că ocaziile s-ar putea răzbuna. Dar e un moment de satisfacție uriașă, un moment care va rămâne în memorie, la fel cum mi-au rămas meciuri speciale, jucate în cupele europene, cum au fost cele jucate cu Rapid în fața lui Liverpool sau cele cu FC Brașov împotriva lui Inter Milano.
Spuneați că Astra stă excelent din punct de vedere fizic și psihic. Cât de importantă este mentalitatea într-o dublă cum e cea cu Lyon? Mentalitatea se antrenează la fel cum se antrenează și fazele fixe sau sistemul tactic! Adică aproape zilnic. Dacă nu ai încredere, atunci nu ai cum să reușești să îndeplinești obiectivele propuse. Șansele scad progresiv odată cu lipsa de pregătire a unui meci din punct de vedere psihologic.
Aveți acum un ascendent moral în fața lui Lyon, cum vă așteptați să fie returul? Extrem de greu! Mentalitatea și filosofia jucătorilor francezi este să atace și să își impună jocul. Sunt și foarte orgolioși, deci mă aștept ca Lyon să atace încă de la început. Dar și noi avem un ascendent moral important, plecăm de la 2-1, iar acest lucru nu poate decât să ne convină.
„E greu să ne recuperăm repede”
Până atunci mai e și meciul cu Rapid București. Veți face modificări în echipă pentru a odihni titularii în perspectiva returului de la Giurgiu de joia viitoare? E adevărat, timpul este foarte, foarte scurt pentru noi. Nu va fi ușor, o deplasare în Giulești e dificilă, indiferent de condiția în care se află Rapid. Avem destule soluții pentru a schimba, oricine va intra are încrederea mea deplină și știu că ne putem baza pe orice jucător. Trebuie să câștigăm însă, să continuăm această formă bună, dar e greu în actualele condiții. Jucăm din nou la o oră destul de devreme (n.r. – ora 19:00), până acum am jucat la 17:00 și la 18:00. Spre exemplu, la Botoșani am pierdut cu 1-0 și pentru că nu ne-am revenit după efortul de la Liberec, acolo unde am jucat la 32 de grade. La Botoșani au fost 35-40 de grade. E foarte greu pentru un jucător să se recupereze atât de repede, știu cazuri în care unii jucători au pierdut 3-4 kilograme la finalul unui astfel de meci, consumul este foarte mare.
Evoluțiile lui Silviu Lung în poarta Astrei sunt din ce în ce mai sigure
Și o ultimă întrebare, legată de Silviu Lung Junior. În urmă cu 32 de ani, tatăl său, Silviu, a redevenit titular la națională după un meci excelent cu Bordeaux. Acum, Silviu poate deveni titular în naționala României, după o dublă cu Lyon. Are ce-i trebuie pentru un astfel de post? De ce nu? Silvică crește de la meci la meci, capătă experiență, e un portar din ce în ce mai sigur. Cred că îl ajută mult și faptul că lucrează cu Dani Coman, e un fel de mentor pentru Silvică, prinde încredere. Și încă mai are loc să crească.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER