Ninsorile abundente din ultimele zile, dar și frigul prognozat pentru următoarea săptămână și jumătate pot da peste cap pregătirile făcute pentru Steaua – Twente. Vremea, coroborată și cu problema acoperișului retractabil de pe Național Arena, va crea un context de coșmar atât pentru cei 55.000 de steliști din tribune, cât și pentru jucătorii lui Ilie Stan.
Partida pe care echipa lui Ilie Stan o va disputa în șaisprezecimile Europa League reprezintă o adevărată provocare pentru organizatori. Eforturile care se fac pentru un Steaua – Twente fără cusur au șanse mari să fie anulate de condițiile atmosferice de coșmar.
Spectatorii vor îngheța „Acoperișul interior protejează zonele destinate publicului, fiind proiectat să suporte sarcini de ploaie și grindină. Mai mult, în cazul unui eveniment neprevăzut, acoperișul poate fi operat manual”, este prezentarea făcută pe site-ul oficial al Național Arena acoperișului retractabil al stadionului. Realitatea e alta, însă, iar cei 55.000 de spectatori pe care conducerea roș-albaștrilor îi așteaptă peste 10 zile pe Național Arena trebuie să fie foarte atenți la ceea ce vor îmbrăca pentru seara din 16 februarie.
Prognoza pentru ziua partidei nu este una încurajatoare: -4 grade la ora partidei, plus o ninsoare zdravănă în jurul prânzului. Cum acoperișul retractabil va fi deschis din cauza clauzei care interzice închiderea acestuia când temperaturile sunt mai mici de 15 grade, cei care vor fi în tribune la ora meciului trebuie să fie pregătiți pentru un frig pătrunzător.
Spectacol în mocirlă Site-ul oficial al stadionului contrariază din nou: „Avantajul acoperișului retractabil rezidă și din protejarea gazonului indiferent de anotimp„. În realitate, ninsorile și ploile care vor curge din belșug în zilele de dinaintea partidei vor avea un efect devastator pentru gazon. Chiar dacă va fi schimbat, covorul de iarbă va fi afectat de precipitații. Specialiștii chiar se așteaptă ca la ora meciului suprafața verde să se transforme într-o mocirlă care nu ar încuraja deloc spectacolul.
234 de milioane de euro a costat construirea Arenei Naționale
Poziția UEFA | „Închidem stadionul dacă gazonul e prost” Forul european a răspuns unei solicitări ProSport referitoare la începerea lucrărilor de renovare a gazonului de la Național Arena. UEFA spune că, în mod normal, Steaua poate juca toate fazele competiției până la finală, dar și că, în cazul în care suprafața de joc devine impracticabilă, stadionul va fi închis.
Primăria evită să dea un răspuns final în ceea ce privește lucrările de renovare, FRF-ul tace, iar UEFA este singura care decide când vor începe pregătirile pentru finala de pe 9 mai. „Regula standard prevede ca ultimul meci până la finală să fie cu 15 zile înainte. Totodată, această regulă se poate schimba în cazul în care inspectorii UEFA decid că gazonul trebuie schimbat sau protejat”, se arată scris într-un mail primit la redacția ProSport din partea forului european. (Cristi Voinea)
Oprișan: „Condiția e să nu mai ningă”
Adrian Oprișan, cel a cărui firmă a montat inițial gazonul pe Național Arena, calculează șansele unui Steaua – Twente impecabil Domnule Oprișan, în condițiile meteorologice actuale, în ce stare credeți că se va prezenta gazonul peste 10 zile, la meciul Stelei? Lucrurile sunt foarte simple, din punctul meu de vedere. Pentru un gazon bun spre foarte bun nu trebuie să ningă sub nicio formă. Dacă se întâmplă, atunci vor apărea problemele.
În ziua meciului este progÂnozat că va ninge. Ce înseamnă acest lucru? Important e să nu ningă în timpul meciului, pentru că zăpada care se va depune înaintea partidei poate fi îndepărtată manual. O problemă ar fi să ningă abundent în timpul meciului.
„Probabil că se va schimba gazonul” Nu există, totuși, sistemul de încălzire a gazonului? Ba da, dar zăpada se așează pe vârful firului de iarbă, iar încălzirea se face doar la nivelul solului, adică la rădăcina firului. Vă spun că nu există pe tot mapamondul un sistem de încălzire care să facă față unei ninsori bogate cum a fost, de exemplu, la Steaua – Villarreal, în urmă cu șapte ani.
Ce alte condiții trebuie întrunite pentru un gazon bun? Probabil se va schimba gazonul cu o săptămână înainte de meci și e important ca vremea să fie caldă. În plus, avem nevoie de o sursă care să ne furnizeze un gazon colorat verde, viu, nu unul palid. Cred că singura soluție este Olanda.
REMEMBER | Au eliminat Valencia pe mocirlă Pentru cei mai superstițioși dintre steliști, problema vremii poate fi una extrem de importantă și cu rădăcini bine înfipte în trecut. Sezonul 2004/2005, cel în care Steaua s-a calificat pentru prima dată după 15 ani în primăvara europeană, a adus pentru roș-albaștri „dublele” cu Valencia și Villarreal. Dacă în duelul cu „liliecii” mocirla i-a ajutat, eliminând deținătoarea trofeului, ninsoarea a fost piază rea pentru steliști. Manșa tur a „dublei” cu „Submarinul galben”, din Ghencea, a fost amânată o săptămână din cauza ninsorii abundente, iar ulterior Steaua a fost eliminată de Villarreal după 0-0 acasă și 0-2 în Spania.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER