La meciul cu Twente, steliștii pot scăpa cel mai mare coșmar de după Revoluție!** Șansele unei răzbunări la fel de dulce precum calificarea

Twente nu este un Goliat și nici Steaua nu este în rolul lui David. Olandezii sunt superiori la mai multe capitole, dar totodată este știut faptul că roș-albaștrii au eliminat din cupele europene formații mult mai bine clasate decât echipa batavă. Meciul de joi va scoate în fața atât individualitățile celor două grupări, dar și mutările celor doi tehnicieni.

Mai sunt cinci zile până la meciul Stelei cu Twente. Stadioanele înghețate și terenurile de antrenament acoperite de zăpadă au fost printre principalele probleme ale roș-albaștrilor înaintea meciului direct. ProSport vă propune o analiză în care sunt luate în considerare cele două loturi, antrenorii, dar și parcursul celor două formații de la ultima lor confruntare, de acum aproape trei ani. O analiză care, per ansamblu, ne dă motive să zâmbim. Să sperăm că o vom face și pe Național Arena, la miezul nopții, atunci când meciul se va fi terminat.

„Iliesta” vs „Second choice Steve”
Din punctul de vedere al fanilor steliști, importantă este reîntâlnirea cu Steve McClaren. Acesta este cunoscut ca fiind cel care a trecut de formația roș-albastră în 2006, în semifinalele UEFA. După parcursul bun pe banca lui Boro, McClaren a fost numit ca selecționer al Angliei, doar după ce Felipe Scolari a refuzat, acest episod aducându-i porecla de „Second choice Steve” .

Mai departe, pentru tehnicianul englez a urmat declinul. A ratat calificarea la Euro 2008, a pregătit echipe din ligile inferioare și a moderat emisiuni TV. În 2008, a venit prima oară pe banca lui Twente alături de care a câștigat un titlu de campion al Olandei (2010), dar în același an a plecat la Wolfsburg, unde nu a rezistat mai mult de jumătate de sezon. Pe 5 ianuarie s-a întors la echipa olandeză după o trecere scurtă pe banca lui Nottingham Forest.

De cealaltă parte stă Ilie Stan, un antrenor care nu are deloc experiență în cupele europene (în afară de ce a reușit cu Steaua în toamnă), dar care se laudă că a promovat doi ani la rând cu Victoria Brănești, până în prima ligă.

Problemele financiare l-au făcut să își dea demisia de la echipa ilfoveană sezonul trecut. La începutul campionatului a stat două etape pe banca lui CS Mioveni, iar apoi l-a înlocuit pe Levi la Steaua. A reușit să ducă echipa în primăvara europeană și să învingă în „Ștefan cel Mare” după șapte ani. Și, cel mai important poate, vrea să demonstreze că aventura lui la Steaua n-a fost o întâmplare până acum! Adică are ambiție!

Twente are buget 30 de milioane de euro
Dacă din punctul de vedere al antrenorilor, experiența este de partea englezului, Ilie Stan având ca avantaj un moral foarte bun al sfârșitului de tur, și din punct de vedere financiar, olandezii sunt net superiori. Dacă heirupismul folosit de Becali face greu de calculat bugetul de care dispune Steaua, olandezii anunță clar că investesc în acest sezon de 30 de milioane de euro în formația lui McClaren. Mai mult, pe transfermarkt.de, batavii sunt cotați la 65 de milioane, în timp ce elevii lui Ilie Stan costă în jur de 38 de milioane de euro.

Noi primim scouteri din China, ei în Anglia
Un alt capitol la care cele două cluburi se diferențiază este acela al scouterilor care urmăresc jucătorii echipelor. Dacă pentru Pablo Brandan, unul dintre cei mai buni steliști a venit o ofertă concretă din China, olandezii au reușit să îl păstreze în această iarnă pe Luuk de Jong, jucător curtat de Liverpool. Totodată, batavii au fost la un pas de a-l vinde în această pauză competițională și pe Nikolai Mihailov, portarul naționalei Bulgariei, pe care l-a cerut insistent Tottenham.

Concluzie
Dincolo de cifre ori valoarea intrinsecă a loturilor și a campionatelor, fotbalul rămâne un joc al detaliilor de la ora meciului. Stadionul plin e cu siguranță un atu important pentru Steaua, precum și forma arătată în ultimele amicale. La nivel mental roș-albaștrii stau bine, staff-ul a știut să-i monteze pentru partida de joi. Toate acestea pot constitui, pentru o seară, pentru 90 de minute, argumentele necesare obținerii unui rezultat mare în vederea returului.


43,3 de milioane de euro a încasat Twente în ultimii trei ani din vânzarea de jucători în comparație cu Steaua, care a luat doar 13 milioane

19,8 de milioane de euro a cheltuit Steaua în ultimii trei ani pe cumpărarea jucătorilor, în timp ce Twente a făcut achiziții în valoare de 32 de milioane

9 milioane de euro este cota de piață a lui Douglas, cel mai scump jucător fundașului olandezilor, în timp ce Tănase este evaluat de transfermarkt la doar 3,5 milioane


Mai sunt 1.000 de bilete
Necunoscuta de săptămâna trecută privind biletele de la partida cu Twente e pe cale să se rezolve, chiar dacă Steaua nu spune în continuare câte bilete s-au vândut, ci doar câte au mai rămas de cumpărat de către doritori. Oficialii roș-albaștrilor au afirmat că mai sunt disponibile aproximativ 1.000 de tichete.

Chiar dacă Becali s-a bătut cu pumnul în piept că s-au dat toate tichetele din primele zile de când biletele au fost puse în vânzare, fanii Stelei încă mai au o speranță. La sediul „Eventim” mai sunt disponibile aproximativ o mie de bilete, dar majoritatea sunt în sectoarele unde prețurile sunt cuprinse între 200 și 300 de lei, aceste locuri fiind la zonele VIP ale stadionului. Astfel, Steaua este la un pas de a umple pentru a doua oară consecutiv Național Arena, după ce la meciul cu Larnaca, 51.000 de oameni au fost prezenți în tribune.

Să mor dacă mă așteptam să arate gazonul așa de bine! Asta dovedește că instalația de încălzire funcționează
Sorin Oprescu, primar București

Publicat: 11 02. 2012, 03:00
Actualizat: 11 02. 2012, 11:15