Dezastrul anunțat. Motivele pentru care CFR a eșuat lamentabil în Europa | ANALIZĂ
De la eliminarea cu Dudelange, campioana n-a mai trăit o asemenea umilință în cupele europene, ca cea de la Belgrad.
Bilanțul clujenilor în cupele europene este de neacceptat pentru șefii echipei. Practic, CFR ajunge în Conference League în baza realizărilor din anii precedenți, nu al rezultatelor din acest sezon european. Asta pentru că rezultatele din ultimii ani i-au conferit statutul de cap de serie și așa a ajuns să întâlnească adversari modești, precum Borac Banja Luka și Lincoln Red Imps.
Însă tot ce s-a întâmplat în acest sezon la CFR a anunțat dezastrul de la Belgrad. Deciziile privind numirea lui Marius Șumudică sau transferurile făcute s-au dovedit insuficient de bune pentru ca CFR să repete performanțele cu Dan Petrescu, în cupele europene.
Dezastrul anunțat. Motivele pentru care CFR a eșuat lamentabil în Europa! Apărare „horror”
Prima mare slăbiciune pe care CFR a arătat-o a fost cea a defensivei. Echipa lui Șumudică n-a reușit să se apere precum cele ale lui Petrescu sau Iordănescu, iar campioana a devenit vulnerabilă în defensivă, chiar și în fața unui atac de amatori, cum a fost cel de la Lincoln.
Echipa din Gibraltar a avut 13 ocazii de gol, în dubla cu CFR. De asemenea, Borac Banja Luka a avut 16 ocazii, iar Young Boys Berna a amenințat poarta clujenilor de 34 de ori, în dubla din Champions League. CFR a luat 4 goluri de la modestele Borac și Lincoln și tot 4 goluri de la Young Boys. Nici în Liga 1 nu mai arătat siguranță defensivă, încasând trei goluri în cinci partide.
Formula din apărare, o enigmă
Șumudică n-a reușit să găsească o formulă satisfăcătoare în defensivă. CFR a renunțat la Vinicius și nu l-a putut recupera pe Burcă, iar antrenorul a avut din start obiectivul de a reface apărarea. A folosit 5 formule diferite la nivelul fundașilor centrali, în 7 meciuri europene, semn că niciuna nu l-a mulțumit. Bouhenna – Cestor a fost cuplul folosit de două ori, iar în alte două rânduri s-a alăturat și Manea, când s-au folosit 3 fundași centrali. Cestor – Ciobotariu și Bouhenna – Graovac au mai fost cuplurile de fundași folosite de Șumudică.
Echipă ofensivă, doar declarativ
Cifrele arată că CFR nu a compensat nici cu atacul, în partidele din cupele europene. Chiar dacă Marius Șumudică a vorbit în mai multe rânduri despre stilul ofensiv pe care vrea să-l implementeze, campioana României a stat mai mult în apărare. Doar Sheriff Tiraspol are mai multe acțiuni defensive decât CFR dintre participantele în preliminariile Champions League. În plus, antrenorul nu se poate plânge de faptul că CFR a ratat multe ocazii. Până la jocul de la Belgrad, CFR a avut 28 de acțiuni finalizate cu șuturi pe poartă și a marcat 10 goluri.
Transferuri sub nivelul echipei
Clujenii au transferat cantitativ, dar nu și calitativ în această vară. Asta se vede din alcătuirea echipei în partida de la Belgrad. Faptul că Rodriguez și tânărul Petrila au fost singurii jucători noi la care a apelat Șumudică într-un meci decisiv arată faptul că transferurile n-au confirmat. Tahiri, jucătorul lăudat de Șumudică, are doar 54 de minute jucate, în dubla cu Lincoln. Meleke, fundașul adus de la FC Botoșani, n-a putut fi utilizat niciun minut. La Fofana, omul adus din liga secundă franceză s-a apelat doar 61 de minute, Ciobotariu i-a fost preferat lui Graovac, venit de la Astra, iar Petrila n-a jucat niciun minut în preliminariile Champions League. Bouhenna și Alibec au fost și ei accidentați și n-au adus aportul sperat în cupele europene. Practic, CFR n-a reușit să aducă jucători la nivelul celor care au plecat, pentru a-și păstra nivelul din partidele continentale.
Transferurile CFR-ului, în cupele europene:
Meleke – nepregătit fizic, niciun minut jucat
Tahiri – 54 de minute, în dubla cu Lincoln
Bouhenna – integralist în meciurile din preliminariile UCL
Rodriguez – a jucat în toate meciurile din Europa
Cristiano Figueiredo – niciun minut jucat
Graovac – a jucat doar în dubla cu Lincoln. Rezervă în celelalte jocuri
Fofana – 61 de minute jucate în 3 meciuri, în Europa
Alibec – accidentat, 95 de minute jucate în Europa
Petrila – 90 de minute, jucate cu Steaua Roșie
Butean – neinclus în lot
Au plecat: Perreira, Sandomierski, Golofca, Rondon, Vinicius, Luis Aurelio, William Soares, Ben Youssef, Carnat, Bordeianu