Raț și Mircea Lucescu în 2009, Cristi Chivu în 2010. Pentru al treilea an consecutiv, România ar mai putea avea un câștigător de cupă europeană. Miercuri, de la 21:45, la Dublin, în direct pe PRO TV, Săpunaru e alături de FC Porto în prima finală portugheză de Liga Europa, cu vecinii de la Braga. De cinci ani, performanțele europene sunt un vis pentru echipele din Liga I. Noroc cu unii internaționali români, care mai îndulcesc amărăciunea. Mai ales cu fundașii.
La ce rezultate au apărătorii la echipele de club, defensiva tricolorilor ar trebui să semene cu linia Mărășești – Oituz! În Ucraina, Raț e campion și finalist în Cupă, Goian și Chivu se vor lupta pe Cupa Italiei, dar laureatul anului e Săpunaru. Ex-rapidistul și-ar putea îmbogăți palmaresul cu o triplă istorică, alături de Porto. Una aproape identică cu aceea cucerită de Chivu sezonul trecut. După campionatul deja acontat urmează finala Ligii Europa, miercuri, și finala Cupei Portugaliei, patru zile mai târziu, cu Guimaraes.
Villas-Boas, un „vrăjitor” tânăr
A șaptea finală de Liga Europa (Cupa UEFA) care se joacă între două echipe din aceeași țară e pentru prima dată o afacere portugheză. Una între vecini. Între Porto și Braga sunt doar 47 de km, cea mai mică distanță înregistrată vreodată, în istoria competiției, între două finaliste. E prima înfruntare între cele două echipe, în Europa, și prima partidă jucată vreodată de Porto și Braga la Dublin. Teoretic, o înfruntare între David (Braga) și Goliat (Porto), alb-roșiii fiind la prima prezență într-o finală europeană, spre deosebire de cele nouă jucate de „dragoni”.
Pentru Porto, prezența în finala Ligii Europa nu e surprinzătoare. Și i se datorează, în afara cuplului letal Hulk – Falcao, lui Villas-Boas. Cel mai tânăr antrenor al lui Porto, la începutul sezonului, ar putea deveni, miercuri, cel mai tânăr antrenor câștigător de cupă europeană, la 32 de ani și 213 zile! Goalkeeperul Helton, singurul jucător al lui Porto care a evoluat în toate cele 1.260 de minute ale campaniei europene, împlinește 33 de ani în ziua finalei!
3 succese din ultimele cinci partide împotriva lui Sporting Braga are FC Porto
978 de minute a jucat Săpunaru în actualul sezon al Ligii Europa
Săpunaru e la un pas de primul trofeu european din carieră. Ar putea fi un sezon de vis pentru ex-rapidist, în cursa pentru o triplă istorică
Aici se joacă finala Europa League
„Aviva Arena” din Dublin, pe care se va juca finala, face parte din aceeași generație cu noul „Wembley” și „Național Arena”. Arene noi, reconstruite, care găzduiesc acum finale de cupe europene. „Aviva Arena” a fost inaugurat pe 14 mai 2010. Deși dispune de 51.700 de locuri, este considerat prea mic, comparativ cu „Croke Park” (capacitate de 82.300), o altă arenă din capitala Irlandei, pe care s-au jucat meciuri internaționale de fotbal și rugby cât timp s-a lucrat la construcția stadionului „Aviva”.
Totuși, o singură dată s-a întâmplat ca o finală de Liga Europa să fie urmărită, în ultimul deceniu, de mai mult de 50.000 de spectatori. Se întâmpla la Sevilla, în 2003, și era implicată tot Porto, 3-2 cu Celtic, cu Mourinho pe bancă.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER