Unul dintre obiectivele anunțat de Răzvan Burleanu în momentul în care a preluat șefia FRF a fost ca România să prindă unul dintre primele 3 locuri din clasamentul european pentru fair-play. Acest lucru ar însemna încă o echipă în cupele europene. La un an de atunci, România a căzut 11 locuri în această ierarhie, până pe 26.
Pe 5 martie 2014, Răzvan Burleanu reușea să producă surpriza și să ajungă pe fotoliul de președinte al federației. Printre altele, acesta declara atunci că va acorda mai multă atenție modului în care suporterii se manifestă pe stadioane. Președintele FRF a avut întâlniri cu liderii galeriilor importante din România și, la final, a fost încrezător ca nu este un proiect fantezist. La un an de la acele declarații, România stă și mai prost în clasamentul european pentru fair-play.
În martie 2014, țara noastră ocupa locul 15 în acest clasament, în timp ce la actualizarea provizorie de pe 31 decembrie 2014 suntem pe locul 26. În fața noastră sunt țări ale căror reprezentante în cupele europene au fost sancționate pentru violență sau rasism, precum Polonia și Rusia.
Ultimul exemplu care arată că planul lui Burleanu e greu de îndeplinit este suspendarea anunțată miercuri de UEFA: două meciuri cu porțile închise pentru incidentele provocate la meciul cu Dinamo Kiev.
România ocupă locul 26 din totalul de 54 în clasamentul fair-play pe ultimul sezon. Țările de sub linie au mai puțin de 30 de meciuri în cupele europene în ultimul sezon și nu sunt luate în considerare.
Cum se face clasamentul Fair-Play
În perioada 1 mai 2014 – 30 aprilie 2015, cluburile participante în cupele europene primesc punctaje din partea observatorilor UEFA. Se ține cont de respectul pentru adversari, respectul pentru arbitri, comportamentul spectatorilor și al oficialilor clubului, dar și avertismentele și eliminările. Sunt luate în considerare doar țările care au adunat peste 30 de meciuri în cupele europene, în acel sezon, iar clasamentul final este anunțat de UEFA pe 1 mai.
Primele 3 țări primesc câte un loc în plus în Europa League. Echipele care beneficiază de aceste locuri sunt primele clasate în topul Fair-Play al fiecărei țări. În cazul în care echipa care se află pe primul loc în clasamentul Fair-Play al uneia dintre cele 3 țări și-a asigurat deja prezența în cupele europene, pe acel loc merge echipa aflată pe poziția secundă. Și tot așa. România n-a avut niciodată o reprezentantă în cupele europene datorită locului ocupat în clasamentul fair-play.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER